Přejít k hlavnímu obsahu

Jak zavařit cuketu na kyselo | recept

Pokud se potýkáte s přebytkem cuket, pak je tento článek, jak zavařit cuketu na kyselo, určen právě pro Vás. Pro zavařování cuket na sladkokyselo budete potřebovat mladé cukety, které použijeme i se slupkou a semínky. Nakládané cukety můžete využít jako kyselé okurky, slouží jako příloha k mnoha pokrmům, můžete je přidat do bramborového salátu, pomazánek apod.

Co je potřeba

  • 4 mladé cukety
  • 2 mrkve
  • 2 středně velké cibule
  • Čerstvé bylinky – např. kopr, bazalka, rozmarýn, pažitka, oregano, celerová nať apod.
  • Hořčičné semínko
  • Celý pepř, nové koření, bobkový list, hřebíček
  • Vysterilizované zavařovací skleničky a víčka

Na nálev si připravte:

  • 1 litr vody
  • 200 ml jablečného octa
  • 4 lžíce soli
  • 100 g třtinového cukru
1

Cukety omyjeme a nakrájíme i se slupkou na půlkolečka či čtvrtkolečka podle velikosti cukety (případně na kostky či špalíčky). Mrkev očistíme a nakrájíme na kolečka, oloupanou cibuli pak na větší kousky.

2

Do každé zavařovací skleničky nasypeme lžičku hořčičného semínka, přidáme 1 bobkový list, 5 kuliček nového koření a celého pepře, 1 hřebíček, snítku kopru či jiných oblíbených bylinek, pár koleček mrkve a kousek cibule. Poté do skleniček narovnáme kousky cukety.

3

Nálev připravíme následujícím způsobem: Vodu svaříme s dalšími výše uvedenými ingrediencemi (je možné přidat také koření a bylinky) a nálev poté necháme trochu vychladnout.

4

Připraveným nálevem přelijeme cuketu ve sklenicích, ty pak důkladně zavíčkujeme a cuketu zavaříme 20 minut na 85 °C.

  • Jestliže upřednostňujete výraznější a pikantnější chutě, přidejte do nálevu kari nebo chilli koření.
  • Jablečný ocet je možné nahradit bílým vinným octem.
  • K mrkvi a cibuli lze přidat také na kolečka nakrájený křen nebo stroužky česneku.
  • Pokud do sklenic k cuketě přidáte čerstvé vinné listy, dodáte zelenině křupavost.
Autor: Jana F.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak upéct cuketové brownies | recept
Cuketové brownies | recept. Možná znáte tradiční čokoládové brownies – moučník pocházející z Ameriky, jehož skvělá chuť a vláčnost potěší nejednoho mi…
Jak cukety zavařovat | recept
Jak zavařovat cukety | 3 recepty. Zavařovat cukety není těžké. Je však dobré držet se vyzkoušených receptů. A nebo ještě lepší způsob – ochutnat nějak…
Jak pěstovat a využít řeřichu setou
Řeřicha setá (někdy je také nazývána řeřichou zahradní) patří mezi velmi oblíbené bylinky, které si snadno vypěstujete doma kdykoliv během roku. Řeřic…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.