Přejít k hlavnímu obsahu

Jak na plněnou zapečenou cuketu | recept

Plněná zapečená cuketa | recept. Cukety patří k létu. Je to nenáročná zelenina na pěstování, potřebuje jen slunce a dostatek vody. Z jedné rostliny sklidíte cukety i pro příbuzné a známé :) Cuketa má nízký obsah kalorií a vysoký obsah minerálů. Hodí se pro diabetiky, osoby s redukční dietou, pomáhá při zácpě. Z cukety lze připravit mnoho pokrmů, sladkých i slaných. Cuketu neloupeme, slupka obsahuje hořčík a karoteny, jen ji důkladně omyjeme. Z mladých plodů neodstraňujeme ani měkkou dužinu s málo vyvinutými semeny, konzumujeme celé plody. Ze starších přerostlých plodů dužinu se semínky lehce vyškrábneme lžičkou.

Co je potřeba

  • cuketa
  • mleté maso
  • vejce
  • strouhanka
  • sůl
  • pepř
  • mléko
  • oregano nebo jiná bylinka
  • hladká mouka
  • máslo
  • olej
  • strouhaný tvrdý sýr
1

Recept je orientační, množství si sami upravíte podlu počtu strávníků a připravovaného množství. Nemůžete nic pokazit. Cukety opláchneme, rozkrojíme napůl a odstraníme dužinu podle obrázku. Cuketu neloupeme, slupka obsahuje zdraví prospěšné látky a navíc poslouží jako zpevnění „misky“.

2

Připravíme si masovou náplň. Mleté maso v misce promícháme se solí, pepřem, vejci a strouhankou namočenou v mléce. Zpracovanou náplň necháme chvilku odpočinout a připravíme si bešamel.

3

Bešamel se připravuje z másla, mléka a vajec. Máslo necháme rozpustit, vsypeme hladkou mouku a lehce opražíme. Vlijeme tolik mléka, aby vznikla hustější kaše. Prošleháme metličkou, abychom neměli v bešamelu hrudky. Necháme vychladnout. Do vychladlé kaše důkladně zašleháme vejce.

4

V dalším kroku připravené cuketové lodičky naplníme masovou směsí a naskládáme do pekáčku. Pekáček potřeme olejem. Na maso přidáme pokrájené oregano nebo jinou vámi oblíbenou bylinku. .

5

Na masovo bylinkový základ navrstvíme lžící bešamel a posypeme strouhaným sýrem. Značku sýra a množství si zvolíme podle své chuti. Plněnou cuketu vložíme do předem vyhřáté trouby. Zapékáme asi 40 minut při 190 °C. Maso se upeče a cuketa bude měkká tak akorát.

6

Plněné zapečené cukety podáváme nakrájené na plátky s vařenými brambory nebo bez přílohy. Plněné cukety se dají jíst i studené. Přeji dobré chutnání!

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak ugrilovat šašlik z masa | recept
Jak ugrilovat šašlik z masa | recept. Šašlik je masový špíz oblíbený v zemích bývalého Sovětského svazu. Je to jídlo připravované v mnoha variacích z…
Jak upéct velikonoční sekanou | recept
Velikonoční sekanou | recept. O Velikonocích je zvykem, častěji než kdy jindy, využívat při přípravě jídel vejce a divoce rostoucí bylinky. Velikonoce…
Jak připravit cuketové brownies | recept
Cuketové brownies | recept. Cuketa je všestranná letní zelenina. Jejím největším problémem však je, že se jí urodí hodně naráz. Pokud vám dochází nápa…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.