Přejít k hlavnímu obsahu

Jak na plněnou zapečenou cuketu | recept

Plněná zapečená cuketa | recept. Cukety patří k létu. Je to nenáročná zelenina na pěstování, potřebuje jen slunce a dostatek vody. Z jedné rostliny sklidíte cukety i pro příbuzné a známé :) Cuketa má nízký obsah kalorií a vysoký obsah minerálů. Hodí se pro diabetiky, osoby s redukční dietou, pomáhá při zácpě. Z cukety lze připravit mnoho pokrmů, sladkých i slaných. Cuketu neloupeme, slupka obsahuje hořčík a karoteny, jen ji důkladně omyjeme. Z mladých plodů neodstraňujeme ani měkkou dužinu s málo vyvinutými semeny, konzumujeme celé plody. Ze starších přerostlých plodů dužinu se semínky lehce vyškrábneme lžičkou.

Co je potřeba

  • cuketa
  • mleté maso
  • vejce
  • strouhanka
  • sůl
  • pepř
  • mléko
  • oregano nebo jiná bylinka
  • hladká mouka
  • máslo
  • olej
  • strouhaný tvrdý sýr
1

Recept je orientační, množství si sami upravíte podlu počtu strávníků a připravovaného množství. Nemůžete nic pokazit. Cukety opláchneme, rozkrojíme napůl a odstraníme dužinu podle obrázku. Cuketu neloupeme, slupka obsahuje zdraví prospěšné látky a navíc poslouží jako zpevnění „misky“.

2

Připravíme si masovou náplň. Mleté maso v misce promícháme se solí, pepřem, vejci a strouhankou namočenou v mléce. Zpracovanou náplň necháme chvilku odpočinout a připravíme si bešamel.

3

Bešamel se připravuje z másla, mléka a vajec. Máslo necháme rozpustit, vsypeme hladkou mouku a lehce opražíme. Vlijeme tolik mléka, aby vznikla hustější kaše. Prošleháme metličkou, abychom neměli v bešamelu hrudky. Necháme vychladnout. Do vychladlé kaše důkladně zašleháme vejce.

4

V dalším kroku připravené cuketové lodičky naplníme masovou směsí a naskládáme do pekáčku. Pekáček potřeme olejem. Na maso přidáme pokrájené oregano nebo jinou vámi oblíbenou bylinku. .

5

Na masovo bylinkový základ navrstvíme lžící bešamel a posypeme strouhaným sýrem. Značku sýra a množství si zvolíme podle své chuti. Plněnou cuketu vložíme do předem vyhřáté trouby. Zapékáme asi 40 minut při 190 °C. Maso se upeče a cuketa bude měkká tak akorát.

6

Plněné zapečené cukety podáváme nakrájené na plátky s vařenými brambory nebo bez přílohy. Plněné cukety se dají jíst i studené. Přeji dobré chutnání!

Autor: Mirka K. | Zobrazit autorská práva

Foto archiv Mirka K.

Hodnocení
Zatím žádné komentáře. Buďte první!

Další zajímavé články

Jak ugrilovat šašlik z masa | recept. Šašlik je masový špíz oblíbený v zemích bývalého Sovětského svazu. Je to jídlo připravované v mnoha variacích z…
Velikonoční sekanou | recept. O Velikonocích je zvykem, častěji než kdy jindy, využívat při přípravě jídel vejce a divoce rostoucí bylinky. Velikonoce…
Cuketové brownies | recept. Cuketa je všestranná letní zelenina. Jejím největším problémem však je, že se jí urodí hodně naráz. Pokud vám dochází nápa…