Přejít k hlavnímu obsahu

Jak udělat cuketové špagety s rajčaty a tuňákem | recept

Jak udělat cuketové špagety s rajčaty a tuňákem | recept

Cuketové špagety s rajčaty a tuňákem | recept. Cuketa je stále oblíbenější zeleninou našeho jídelníčku. Dá se připravit na mnoho různých způsobů, nasladko i naslano, takže se nikdy nepřejí. Cuketa je, díky obsahu draslíku, vhodná k detoxikaci a pročištění těla. Draslík odvodňuje a pomáhá zbavit se toxinů, proto by ji do svého jídelníčku měli zařadit lidé trpící obezitou, dnou, cukrovkou nebo zácpou. Cuketa obsahuje téměř 90 % vody, vlákninu, některé vitaminy a stopové prvky. Recept níže je na lehký salát nebo svačinu.

Co je potřeba

Množství je orientační, pro 1 osobu

  • 1/2 střední cukety
  • 1 stroužek česneku
  • 4 rajčata
  • olivový olej
  • sůl
  • bazalka
  • cukr
  • tuňák z konzervy
1

Cuketu omyjeme a pokud máme vlastní nebo darovanou ze zahrádky, nemusíme ji loupat. Nakrájíme ji nožem nejprve na plátky a ty pak na tenké proužky, připomínající špagety. Proužky lze také naškrábat škrabkou na citrusové plody, ale trvá to déle a podle mě je to mnohem pracnější.

2

Nakrájené cuketové plátky osolíme, promícháme a necháme odpočinout přibližně půl hodiny. Z cukety se uvolní voda, tu slijeme a proužky vymačkáme.

3

Na olivovém oleji rozdusíme rajčata. Osolíme je, lehce ocukrujeme a rozdusíme na kaši. Tu pak přes síto přepasírujeme, aby omáčka neobsahovala slupky a jadérka. Rajčata dusíme na pánvi se širokým dnem, aby se rychleji odpařila tekutina a omáčka se zahustila. Na závěr přidáme bazalku, nesmí se vařit, aby neztratila aroma.

4

Na jiné pánvi na lžíci olivového oleje osmahneme česnek pokrájený na plátky. Poté, co česnek zrůžoví, přidáme cuketové špagety. Rychle mícháme, rády se připalují. Cuketa se může jíst i syrová, proto záměrně neuvádím dobu smažení. Ochutnávejte a uvidíte. Mně osobně vyhovuje cuketa poloměkká, tj. za 2 minuty. Cuketu osolíme podle chuti, ale většinou není potřeba, podrží si sůl z nasolení.

5

Hotové cuketové špagety promícháme s rajčatovou omáčkou, přidáme tuňáka a ozdobíme bazalkou a rajčaty. Může se jíst teplé i studené, obojí chutná výborně. Přeji dobrou chuť!

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články