Přejít k hlavnímu obsahu

Jak uvařit krémovou cuketovou polévku | recept

Krémová cuketová polévka | recept. Cuketa je pro mě nepostradatelnou letní surovinou pro mnoho a mnoho pokrmů. Pro některé nezajímavá zelenina dodává jídlu tu pravou letní chuť. V těchto měsících je snadno dostupná, objevíte ji ve všech supermarketech, ale nabízí ji i trhovci. Cuketa potěší milovníky zdravého stravování a navíc je velice levnou zeleninou. Cuketová polévka je jednou z nejsnazších variant, jak úrodu zpracovat. Zároveň je její příprava neuvěřitelně snadná a rychlá, takže ji zvládne i naprostý začátečník.

Co je potřeba

Na 4 porce budeme potřebovat:

  • 1 středně velkou cuketu
  • 1 větší cibuli nebo 2 menší jarní cibulky
  • 3 lžíce rostlinného oleje
  • 2 hrsti ovesných vloček
  • 100 g zakysané smetany
  • 2 krajíce chleba
  • 2 lžíce másla sůl a pepř
1

Nejprve si očistíme cibuli a nadrobno ji nakrájíme. Připravíme si vyšší hrnec, protože v něm budeme polévku mixovat. Do hrnce nalijeme olej a necháme rozehřát, poté přihodíme cibuli, když zesklovatí, přidáme všechny ovesné vločky a asi minutu opékáme. Vločky se opraží a tím získají lehce oříškovou chuť.

2

Zatímco opékáme cibuli a vločky, připravíme si cuketu. Tu můžeme zbavit slupky, ale pokud zpracováváme vlastní úrodu, tak ji loupat nemusíme. Po opláchnutí ji nakrájíme na menší kostky. Jakmile jsou cibule s vločkami dostatečně opečené, přihodíme k nim i cuketu a vše ještě necháme chvíli restovat. Základ na polévku zalijeme vodou tak, aby se vše ponořilo.

3

Připravenou směs přivedeme k varu. Polévku vaříme asi 10 minut, dokud cuketa nezměkne. Je-li již cuketa měkká, stáhneme pokrm z plamene, odměříme si patřičné množství zakysané smetany a přidáme ji do polévky. Dosolíme a opepříme podle chuti.

4

Připravíme si ruční ponorný mixér a polévku rychle promixujeme, aby získala krémovou konzistenci. Pokud nebudeme polévku servírovat hned, musíme mít na paměti, že při chladnutí polévka zhoustne, takže ji před ohřátím bude třeba lehce zředit.

5

Nakonec si připravíme ještě chléb. Krajíce nakrájíme na kostičky. Na pánvi zpěníme máslo a opečeme na něm chléb do křupava. Polévku podáváme posypanou opečeným chlebem. Přeji vám dobré chutnání.

Autor: marketahoz | Zobrazit autorská práva

archiv autorky marketahoz

Hodnocení
poetkavlasta (neověřeno) | So, 08/29/2015 - 09:51

Já tyto polévky dělám trochu zase jinak:
Na másle zpěním cibulku a vložím druh zeleniny z které budu krémovou polévku dělat. Zaliji potřebným množstvím vody, osolím, opepřím, pridám lžičku Podravky a vařím pod pokličkou mírným varem do měkka.
Potom vše rozmixuji ponorným mixérem a přidám na kousky rozlámaný smetanový tavený sýr (Želetava, nebo Smetanito - 1 ks.) Nechám chvíli povařit a dochutím, aby polévka ladila a chutnala. Někdy se sýr zcela nerozvaří, tak je lépe polévku ještě pár sec. promixovat. Odstavíme z plotýnky.
Mezi vařením polévky si připravíme krutonky z bílé veky na másle - jsou krásně křehké. Mezi jídlem si je přidáváme po pár kostičkách do polévky.Tyto polévky chutnají výborně z každé zeleniny. Já mám nejradši pórkovou, nebo z dýně Hokaidó. Sýr jim odá šmrncovní chuť! Vlasta

Další zajímavé články

Zdravá koprovka | recept. Tato koprová omáčka je bez jakékoliv mouky, jejím základem je pouze cuketa nebo patizon. Příprava koprovky je snadná, chuť j…