Přejít k hlavnímu obsahu

Jak uvařit krémovou cuketovou polévku | recept

Krémová cuketová polévka | recept. Cuketa je pro mě nepostradatelnou letní surovinou pro mnoho a mnoho pokrmů. Pro některé nezajímavá zelenina dodává jídlu tu pravou letní chuť. V těchto měsících je snadno dostupná, objevíte ji ve všech supermarketech, ale nabízí ji i trhovci. Cuketa potěší milovníky zdravého stravování a navíc je velice levnou zeleninou. Cuketová polévka je jednou z nejsnazších variant, jak úrodu zpracovat. Zároveň je její příprava neuvěřitelně snadná a rychlá, takže ji zvládne i naprostý začátečník.

Co je potřeba

Na 4 porce budeme potřebovat:

  • 1 středně velkou cuketu
  • 1 větší cibuli nebo 2 menší jarní cibulky
  • 3 lžíce rostlinného oleje
  • 2 hrsti ovesných vloček
  • 100 g zakysané smetany
  • 2 krajíce chleba
  • 2 lžíce másla sůl a pepř
1

Nejprve si očistíme cibuli a nadrobno ji nakrájíme. Připravíme si vyšší hrnec, protože v něm budeme polévku mixovat. Do hrnce nalijeme olej a necháme rozehřát, poté přihodíme cibuli, když zesklovatí, přidáme všechny ovesné vločky a asi minutu opékáme. Vločky se opraží a tím získají lehce oříškovou chuť.

2

Zatímco opékáme cibuli a vločky, připravíme si cuketu. Tu můžeme zbavit slupky, ale pokud zpracováváme vlastní úrodu, tak ji loupat nemusíme. Po opláchnutí ji nakrájíme na menší kostky. Jakmile jsou cibule s vločkami dostatečně opečené, přihodíme k nim i cuketu a vše ještě necháme chvíli restovat. Základ na polévku zalijeme vodou tak, aby se vše ponořilo.

3

Připravenou směs přivedeme k varu. Polévku vaříme asi 10 minut, dokud cuketa nezměkne. Je-li již cuketa měkká, stáhneme pokrm z plamene, odměříme si patřičné množství zakysané smetany a přidáme ji do polévky. Dosolíme a opepříme podle chuti.

4

Připravíme si ruční ponorný mixér a polévku rychle promixujeme, aby získala krémovou konzistenci. Pokud nebudeme polévku servírovat hned, musíme mít na paměti, že při chladnutí polévka zhoustne, takže ji před ohřátím bude třeba lehce zředit.

5

Nakonec si připravíme ještě chléb. Krajíce nakrájíme na kostičky. Na pánvi zpěníme máslo a opečeme na něm chléb do křupava. Polévku podáváme posypanou opečeným chlebem. Přeji vám dobré chutnání.

Autor: marketahoz
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.