Přejít k hlavnímu obsahu

Jak se starat o poustevníčka | rady

15. Prosinec 2019
Jak se starat o poustevníčka | rady

Jak se starat o poustevníčka | rady. Pokud sháníte zajímavého, nenáročného živočicha, u kterého byste si mohli dobře vyhrát s jeho teráriem, určitě bych vám doporučila poustevníčka. Poustevníček patří mezi korýše, přesněji desetinožce. Pokud jste si stačili všimnout, v poslední době se stává velmi oblíbeným terarijním zvířetem a můžeme jej už najít v lepších zverimexech. Snad pro jeho pozoruhodnost a jedinečnost. Jeho rarita je v tom, že má velmi měkké tělo a celý život, pro svoje bezpečí, je odkázán na život v ulitě, kterou si sám vybere jako svůj "domeček." Řada chovatelů zkouší poustevníčkům nabídnou cokoli, například i skleněnou ulitu, u které můžeme vidět celou strukturu pohybu poustevníčka v ulitě.

Co je potřeba

Je důležité poustevničkovi nabídnout na výběr více druhů ulit, aby si sám vybral, která mu bude vyhovovat. Poustevníčci se svlékají, v tomto období jsou ve stresu, protože pro případného predátora jsou velmi dostupní. Poustevníčci svoji svlečku zase snědí, aby nepřišli o potřebný chitin, který zase použijí k dalšímu svlékání. Toto období je pro poustevníčka stresující, proto by bylo nejlepší nechat ho v klidu.

1

Jako první krok je třeba připravit vhodné terárium, mělo by mít minimální rozměry: 25 × 40 × 40 cm. Jako substrát volíme písek, drobné kamínky. v´teráriu je potřeba mít i víko, ač se to nemusí zdát reálné, poustevníčci se dokáží vyšplhat a mohli by vám z terária utéct. V teráriu je dále nezbytné mít velkou misku s vodou, aby se do ni poustevníček mohl celý vlézt i s ulitou. Terárium si můžete vyzdobit podle sebe, kameny, kořeny. Poustevníčci rádi prozkoumávají nové okolí, proto jim můžete ,,bydlení" jednou za čas pozměnit.

2

Poustevníček pochází z teplých oblastí, proto je třeba jeho terárium přizpůsobit tak, aby v něm byla teplota kolem 22 až 27 C. Poustevníčci jsou na chladno hákliví a mohlo by dojít i k jejich úhynu.

3

Poustevníčci jsou jako druh všežravci, ale v zajetí upřednostňují živou potravu. Můžete je krmit cvrčky, moučnými červy, larvami hmyzu, dešťovkami, ale i přidávat zeleninu. Na přilepšení jim můžete dát granule pro psy nebo pro kočky.

4

Je důležité nezapomínat i na správnou vlhkost v teráriu, u poustevničků se pohybuje kolem 50 až 60 %.

5

Poustevníčci jsou společenská zvířata, chovejte jej proto ve skupinách. snažte se, aby jedinci ve skupině byli stejně velcí. Někdy se může stát, že větší jedinec terorizuje toho menšího. Jinak ale ve skupinkách vycházejí dobře. Je třeba jim dát dostatek ulit, aby si každý z nich mohl vybrat tu svoji.

6

Pokud byste měli nápad poustevníčky rozmnožovat, bohužel na to můžete hned zapomenout, protože poustevníčci se v zajetí nerozmnožují. Všechny druhy, které můžeme zakoupit v České republice jsou k nám dovezeny z volné přírody.

7

Jednou za čas je dobré poustevníčka nechat vykoupat ve větší nádrži, tak aby si pořádně zaplaval. Někdy se nám může poštěstit, že poustevníčci si na koupání svoji ulitu odloží.

Tipy

Pokud chcete poustevníčka brát do ruky, mějte na paměti, že má ostrá klepeta, která může použít. Poustevníčci ale bývají milí společníci a jsou v podstatě neškodní. Díky svému neustálému instinktu hlídat si svůj měkký zadeček, jsou často plaší a spíše před vámi zalezou do bezpečí, než aby byli agresivní. Pokud si chcete poustevníčka vzít do ruky, dělejte tak zezadu. Poustevníčci berou uchycení z vrchu jako útok, při uchycení zepředu by zase mohli použít svoji největší zbraň, a tou jsou klepeta.

Varování

Poustevníčci jsou milí obyvatelé terária, můžete pozorovat, jak se svlékají a jak si mění ulitu. Jsou to pozoruhodná zvířata a není divu, že i u nás jsou čím dál více oblíbenějšími.

Autor: Katkaaa
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak šetrně odlákat mravence pryč
Jak šetrně odlákat mravence pryč
Jsou neuvěřitelně pracovití, pomáhají jeden druhému, komunikují spolu pomocí svých tykadélek, jejich hemživá obydlí dokážeme s dětmi pozorovat dlouhé…
Jak na chov zlatohlávků | návod
Jak na chov zlatohlávků | návod
Jak na chov zlatohlávků | návod. Možná i vy patříte mezi obdivovatele hmyzu a rádi byste začali s chovem něčeho hezkého na oko, ale přesto nenáročného…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.