Přejít k hlavnímu obsahu

Jak využít zbylou čočku + recept na čočkový nákyp

Jak využít zbylou čočku + recept na čočkový nákyp. Jestliže Vám zbyla vařená čočka, nemusíte s nechutí konzumovat jeden pokrm několik dní za sebou nebo ji v horším případě vyhodit. Zkuste čočku použít pro přípravu originálních a chutných jídel. Tipy, jak zbylou čočku využít a také recept na čočkový nákyp naleznete na následujících řádcích.

Co je potřeba

Co je potřeba na čočkový nákyp:

  • 2 hrnky vařené čočky
  • 2 vejce
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 mrkev
  • 2 větší rajčata
  • 1 hrnek ovesných vloček
  • 100 g strouhaného sýra
  • sůl, pepř, mletá paprika, čerstvé či sušené bylinky (např. majoránka, saturejka, rozmarýn či petrželka)
  • máslo na vymazání formy či pekáče
1

Pokud Vám zbyla čočka připravená nakyselo, uvařte si z ní polévku. Na olivovém oleji osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli a na plátky pokrájený česnek, po chvilce přidejte nahrubo nastrouhanou mrkev a celer a kousky brambor (případně i kousky masa či uzeniny) a vše zalijte zeleninovým vývarem. Nakonec do tekutiny vmíchejte zbylou čočku nakyselo, která polévku dostatečně zahustí. Pak již stačí jen čočku prohřát a polévku dochutit.

2

Mezi další možnosti, jak využít zbylou čočku nakyselo (ale i čočku právě uvařenou pouze s bylinkami), patří příprava čočkové sekané, placek, karbanátků, hamburgerů, salátů apod.

Tip na čočkovou pomazánku:

Rozmixováním vařené čočky se zeleninou, cibulí, česnekem, solí, pepřem a měkkým tvarohem získáte výbornou čočkovou pomazánku.

3

Čočkový nákyp | recept

Z vařené čočky můžete připravit i velmi zdravý a rychlý čočkový nákyp. Postup je následující: Do mísy nasypeme vařenou čočku, přidáme vejce a ovesné vločky, vše promícháme a necháme chvilku odpočinout, aby vločky změkly. Mezitím nakrájíme cibuli najemno, česnek na plátky a rajčata na menší kousky. Mrkev nastrouháme nahrubo. Následně zeleninu důkladně promícháme s čočkovou směsí, solí, pepřem a bylinkami. Formu či pekáč vymažeme máslem a nalijeme do ní připravenou směs.

Další inspirace na čočkové pokrmy naleznete v odkazech níže.

4

Nákyp pečeme při 180 °C asi 40 minut. Deset minut před koncem pečení vše posypeme strouhaným sýrem.

Čočkový nákyp podáváme s čerstvou zeleninou nebo zeleninovým salátem.

Pro přípravu výše uvedených pokrmů je možné využít i vařenou červenou čočku.

Autor: Jana F.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak připravit cizrnové kari | recept
Cizrnové kari | recept. Kari se vaří v mnoha zemích a existuje řada ingrediencí, které se používají pro jeho přípravu. Jistě znáte třeba kari z kuřecí…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.