Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit voňavý perníkový likér | recept na výborný domácí likér

Jak připravit voňavý perníkový likér | recep na výborný domácí likér

Jak připravit voňavý perníkový likér | recept na výborný domácí likér. Pouhé naložení perníkového koření do rumu stačí k vytvoření úžasně voňavého a kořeněného základu pro budoucí likér. Přidáním nezbytných sladkých a zjemňujících ingrediencí pak získáte snad ten nejvoňavější sladký likér s alkoholem.

Co je potřeba

Na voňavý a kořeněný základ:

  • 0,5 l tmavého rumu
  • 3 ks skořice
  • 12 hlaviček hřebíčku
  • 3 hvězdičky badyánu
  • 4 kuličky nového koření
  • 3 plátky čerstvého zázvoru

Na dohotovení sladkého likéru:

  • 1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka (Salka)
  • 80 g vysokoprocentní čokolády (s nejméně 60 % kakaa)
  • 200-250 ml smetany ke šlehání

 

1

Z lahve rumu odlijte přibližně 50 ml a hrdlem do ní vložte skořici, hřebíček, badyán, nové koření i oloupané plátky zázvoru. Badyán se hrdlem dost těžko protlačuje, neváhejte ho tedy přelomit, stejně tak i rozkrojit větší plátek zázvoru.

Jak připravit voňavý perníkový likér | recep na výborný domácí likér
2

Takto nechejte v lednici týden louhovat a poté přeceďte.

Jak připravit voňavý perníkový likér | recep na výborný domácí likér
3

Hořkou čokoládu přidejte do kastrůlku ke smetaně a nechejte na mírném ohni rozpouštět.  Pokud máte raději jemnější likéry, dopřejte si smetany více.

Jak připravit voňavý perníkový likér | recep na výborný domácí likér
4

Zatímco se čokoláda rozpouští, vmíchejte do perníkového rumu slazené kondenzované mléko.

Jak připravit voňavý perníkový likér | recep na výborný domácí likér
5

Následně i horkou smetanu s čokoládou. Pořádně vše promíchejte, případně můžete dochutit kapkou vanilkové esence a rozlijte do dobře vymytých lahví. Po úplném vychladnutí skladujte v lednici.  

Jak připravit voňavý perníkový likér | recep na výborný domácí likér
6

Perníkem provoněný sladký likér si dopřávejte vychlazený, nejlépe s kostkou ledu.

Jak připravit voňavý perníkový likér | recep na výborný domácí likér

Tipy

Kořením ochucený rum vydrží po scezení v lednici i rok. Základ si tedy můžete připravit s velkým předstihem a do sladké verze ho doladit až těstě před použitím. 

Varování

Možná vás samotné napadlo, trochu si ulehčit a místo celého koření přidat do rumu směs perníkového koření ze sáčku. Ano, lze to, ale nedoporučuji. Ve výsledném likéru jsou pak zrníčka, která ruší.

Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články