Jak se černý bez stal naším nejlepším přítelem?
Od přírodní medicíny ve starověku k ochraně před čarodějnicemi
Když dnes procházíme kolem keře obsypaného temnými plody nebo jemnými bílými květy, většinou jen tušíme, že jde o bez černý – rostlinu, kterou si naše babičky přidávaly do čajů proti nachlazení nebo z jejích květů vařily voňavý sirup. Ale málokdo si uvědomuje, jak hluboké kořeny má bez nejen v půdě, ale i v naší historii, mytologii a kultuře. Tento nenápadný keř nás provází už tisíce let – od doby kamenné až po dnešní bylinkářské knihy. Jeho příběh je stejně spletitý a fascinující jako jeho větve.
Diskuze k článku
Přidat komentář
Další zajímavé články
Víte, jak mohou květy černého bezu zdravě zpestřit jídelníček a doplnit domácí lékárničku
Bezová limonáda, kosmatice slané i sladké, bezlepkové bezové placičky, lehký bezový sirup, který tentokrát není podle „babičkovského“ receptu, sušený…
Jak sbírat květnové bylinky
V květnu nesmí bylinkář otálet. Vykvétají rostliny, které jsou v jiném ročním období nedostupné. Květnová příroda poskytuje už opravdové žně, ale rozu…
Jak správně vrstvit pleťová séra, aby skutečně fungovala?
Pokud sledujete sociální sítě a trendy v péči o pleť, určitě vám neuniklo, že se čím dál častěji mluví o tom, jak správně vrstvit pleťová séra. Možná…
Jak pomáhá našemu zdraví i kráse včelí pyl?
Všeobecně známý a hojně používaný u nás i v zahraničí je med. Najdeme ho více typů dle toho, kde jsou umístěny úly a na jakých květech včely sbír…
Jak se nechat nabarvit, abyste byli právě teď IN? Požádejte kadeřnici o sombré
Spousta žen doslova jásala před pár lety, kdy přišly do módy nabarvené technikou ombré. Slušela takřka každému, byla praktická a šetřila nám čas, prot…