Jak se černý bez stal naším nejlepším přítelem?
Od přírodní medicíny ve starověku k ochraně před čarodějnicemi
Když dnes procházíme kolem keře obsypaného temnými plody nebo jemnými bílými květy, většinou jen tušíme, že jde o bez černý – rostlinu, kterou si naše babičky přidávaly do čajů proti nachlazení nebo z jejích květů vařily voňavý sirup. Ale málokdo si uvědomuje, jak hluboké kořeny má bez nejen v půdě, ale i v naší historii, mytologii a kultuře. Tento nenápadný keř nás provází už tisíce let – od doby kamenné až po dnešní bylinkářské knihy. Jeho příběh je stejně spletitý a fascinující jako jeho větve.
Diskuze k článku
Přidat komentář
Další zajímavé články
Jak naložit s bezem? Pomůže Bezová kuchařka babičky Helgy
Před lípou smekni, před bezem klekni. To říká staré a pravdivé pořekadlo. Naši předci velmi dobře věděli, proč si bez vážit a měli mnoho receptů, kter…
Víte, jak mohou květy černého bezu zdravě zpestřit jídelníček a doplnit domácí lékárničku
Bezová limonáda, kosmatice slané i sladké, bezlepkové bezové placičky, lehký bezový sirup, který tentokrát není podle „babičkovského“ receptu, sušený…
Jak sbírat květnové bylinky
V květnu nesmí bylinkář otálet. Vykvétají rostliny, které jsou v jiném ročním období nedostupné. Květnová příroda poskytuje už opravdové žně, ale rozu…
Jak využít v běžném životě skořápky od ořechů? Jsou skvělé pro zdraví i krásu
Při louskání vlašských a lískových ořechů většinou skořápky bez lítosti vyhodíme. A to je škoda. I když se na první pohled zdají být jen tvrdým odpade…
Jak si zlepšit náladu? Usmívejte se i na sílu, funguje to!
Znáte ten den, kdy se vám nic nechce, všechno vás štve a máte pocit, že svět se spikl proti vám? Každý z nás zažívá chvíle špatné nálady, ale dobrou z…





