Přejít k hlavnímu obsahu

Jak se černý bez stal naším nejlepším přítelem?

bez černý

Od přírodní medicíny ve starověku k ochraně před čarodějnicemi

Když dnes procházíme kolem keře obsypaného temnými plody nebo jemnými bílými květy, většinou jen tušíme, že jde o bez černý – rostlinu, kterou si naše babičky přidávaly do čajů proti nachlazení nebo z jejích květů vařily voňavý sirup. Ale málokdo si uvědomuje, jak hluboké kořeny má bez nejen v půdě, ale i v naší historii, mytologii a kultuře. Tento nenápadný keř nás provází už tisíce let – od doby kamenné až po dnešní bylinkářské knihy. Jeho příběh je stejně spletitý a fascinující jako jeho větve.

Diskuze k článku

Přidat komentář

Další zajímavé články

Jak sbírat květnové bylinky
Jak sbírat květnové bylinky
V květnu nesmí bylinkář otálet. Vykvétají rostliny, které jsou v jiném ročním období nedostupné. Květnová příroda poskytuje už opravdové žně, ale rozu…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.