Přejít k hlavnímu obsahu

Jak vařit v páře? Zkuste opomíjený způsob přípravy pro podporu zdraví

12. Srpen 2025

Existuje mnoho způsobů, jak upravovat naše jídla, některá zdravější než jiná. Jedním z často opomíjených způsobů úpravy jídel je vaření v páře a to hned z několika důvodů. Mnoho lidí se obává, že jídla připravená v páře nejsou chutná, jiní naopak neví, jak na takovou přípravu vyzrát. Vaření v páře  se může zdát na první pohled komplikované, ve skutečnosti je však velmi jednoduché.

Nevyžaduje vždy speciální náčiní, ve své podstatě stačí cedník a hrnec s horkou vodou – nejjednodušší příprava je ale vždy v pařáčku nebo parním hrnci. V tom je jednoduše možné zvolit program, třeba na ryby nebo zeleninu, hodit nohy nahoru užívat si jiné zábavy, třeba 22Bet her, zatímco hrnec pracuje za vás. Podívejme se na několik důvodů, proč dát vaření v páře šanci.

Proč je vaření v páře výhodné pro zdraví?

Oproti vaření na oleji nebo másle prostřednictvím pánve nebo hrnce, ale také smažením, je vaření v páře výrazně šetrnější metodou úpravy nejen zeleniny, ale také například masa, vajíček nebo jakékoliv jiné potraviny. Vzhledem k tomu, že v páře se vaří na výrazně nižší teplotu a že potravina nepřijde do styku s velkým množstvím nebo dokonce s jakýmkoliv množstvím tekutiny, zachovávají si potraviny mnohem více minerálů, vitamínů a dalších prospěšných složek, které jiná úprava limituje nebo dokonce zcela zničí. 

Takové vitamíny, jako jsou například C a B jsou silně náchylné na teploty a proto vaření v páře chrání jejich zachování v potravinách ve srovnání s klasickou tepelnou úpravou. Aby bylo ale možné vysokou kvalitu a obsah živin zachovat, je nutné v páře vařit správně. Pro takovou zeleninu, jako jsou hrášek nebo špenát stačí 3 minuty, naopak pro mrkev a brambory je to 15-20 minut. Podobně je tomu se živinami v jiných potravinách, kuřecímu masu stačí úprava v páře během 10 minut. Důležitým faktorem je ovšem velikost, například velké kusy brambor mohou vyžadovat déle, než 15 minut. 

Pro vaření v páře je možné zmínit hned několik výhod, které možná čtenáře přesvědčí tomuto stylu dát šanci: 

  • Úprava a úklid jsou mnohem rychlejším procesem 
  • Potraviny si zachovávají výrazně vyšší obsah vitamínů a minerálů 
  • Jídla připravená v páře přispívají ke snížení cholesterolu 
  • Příprava jídel v páře podporuje zdravé zažívání 
  • Minimalizuje se používání tuků 
  • Rovnoměrné a důkladné vaření

Jde to i chutně: tipy na zajímavé pokrmy z páry

Jedním z předních důvodů, proč celá řada lidí neholduje v páře připraveným jídlům je menší výraznost jejich chutí, mnohokrát dokonce může být příprava zcela bez chutě. To se však dá jednoduše napravit – a to správnou přípravou potravin před jejich samotnou přípravou v páře. 

Jedním z nejlepších způsobů, jak dodat jídlu chuť je u všech variant stejná – koření. Na rozdíl od jejich zásmažky nebo vaření však v páře fungují jako infuzování. Do pařáčku je tak možné umístit, nejlépe čerstvé, bylinky a zelenina nebo maso poté natáhnout aroma i chuť těchto bylinek. Ideální jsou například bazalka, rozmarýn, koper nebo tymián s trochou vody, tímto způsobem také skvěle funguje citron (zejména pro přípravu ryb).  

Dalším způsobem je marinování – v tomto případě se jednoduše marináda připraví předem, jako u jakékoliv jiné přípravy a maso nebo zelenina se v ní nechá několik hodin marinovat. V páře poté bude marináda fungovat infuzováním do pokrmů a jejich chuť tak bude výrazná. Takto skvěle funguje například doplnění marinády o česnek, med, pepř, papriku nebo kmín. 

 

Na co si při vaření v páře dávat pozor

Vaření v páře je jednoduché, přesto je možné jako u každé jiné přípravy dělat některé běžné chyby. Mezi nejdůležitější faktory na které u vaření v páře pamatovat můžeme zmínit načasování – je důležité počkat na to, až bude voda vařit (to není nutné u automatizovaných parních hrnců s programy, ty dělají vše za vás) a zároveň nenechat jídlo převařit. Dále je důležité věnovat zvýšenou pozornost manipulaci, pára je velmi horká a může způsobit i popáleniny.

Text obsahuje reklamní sdělení.

Autor: redakce
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak vařit zeleninu v páře | recept
Jak vařit zeleninu v páře | recept
Jak vařit zeleninu v páře | recept. Zmražená nebo konzervovaná zelenina ztrácí vitamíny a výživovou hodnotu. Zkuste si doma otestovat váš parní hrnec,…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.