Přejít k hlavnímu obsahu

Jak uspořádat kuchyni

07. Listopad 2018
Jak uspořádat kuchyni

Místnost kuchyně leží na pomezí pracovního a obytného prostoru. Někdo se v ní příliš neohřeje a někdo zde naopak tráví většinu svého volného času. V obou případech je ovšem důležité, aby zde probíhal hladký a plynulý provoz, který zajistí jen správné uspořádání kuchyňských zón.

1

Jak správně postupovat

Představit si návaznost jednotlivých prací na kuchyňské lince není ve skutečnosti žádná věda.

  • Nejprve potřebujete suroviny, které máte někde uskladněné, nejčastěji v lednici či potravinové skříni. Považujme to tedy za výchozí bod.
  • Tyto suroviny si potřebujete někam odložit pro další zpracování – na lednici by tedy v ideálním případě měla navazovat odkládací plocha.
  • Připravené suroviny často potřebují očistit a umýt, k tomu je samozřejmě vhodný správně umístěný kuchyňský dřez.
  • Teď přichází na řadu samotné vaření – krájení, sekání, míchání, strouhání apod., to vše na dostatečně velké a dobře osvětlené pracovní ploše.
  • Nyní už zbývá jen připravené suroviny tepelně zpracovat na navazující varné ploše, kterou ještě nezapomeneme doplnit další odkládací plochou na odstavení hotových pokrmů.

 

2

Každý krok se počítá

Pokud nechcete v kuchyni naběhat zbytečné kilometry, je velmi důležité základní schéma prací doplnit správným rozložením kuchyňského náčiní. Hrnce a pánve mějte vždy po ruce u vaší varné plochy, stejně tak vařečky, naběračky, metličky a vše, co potřebujete k vaření na sporáku. U pracovní plochy pak mějte dostupná prkýnka, nože, misky a nádobí pro servírování. U kuchyňského dřezu je zase výhodné umístit odpadovou zónu a uložení čistících prostředků.

3

Aby vás nebolela záda

Správné rozložení pracovních zón je také třeba podpořit vhodným výškovým uspořádáním. Není to ovšem nijak jednoduchý úkol. Každý člen domácnosti je jinak vysoký a má tedy rozdílný dosah. Je důležité zvážit, kdo bude v kuchyni trávit nejvíce času a najít vhodný kompromis.

V moderních kuchyních se stále častěji využívají výsuvné systémy místo klasických skříněk s otevíracími dvířky. Je to právě kvůli vhodnější výškové ergonomii, neboť se nemusíte tolik ohýbat, abyste dosáhli do nejnižších míst. Kromě toho máte také ve výsuvných dílech větší přehled o uloženém nádobí.

4

Jak rozmístit spotřebiče

Pohodlný kuchyňský provoz není určen jen rozměry pracovních ploch, ale je důležité také správné rozmístění spotřebičů, na které je třeba myslet již při návrhu rozvodů. Například myčku je vhodné umístit v blízkosti kuchyňského dřezu, neboť nádobí je obvykle před uložením do myčky potřeba opláchnout od hrubých nečistot.

V případě spotřebičů na vaření se dnes stále častěji využívá zabudování do kuchyňské stěny. Platí to především pro pečící či mikrovlnné trouby, které se vám ve vyšších polohách budou snadněji obsluhovat.

Rozmístění malých kuchyňských spotřebičů pak záleží na jejich četnosti používání. Jste – li zvyklí si každý den vařit kávu, bude vhodné najít stálé místo pro váš kávovar či rychlovarnou konvici, a to nejlépe tam kde vám nebudou překážet při vaření. Dejte si také pozor na umisťování malých spotřebičů v blízkosti varné plochy, neboť při vaření vznikají nečistoty, které se na spotřebičích snadno usazují a vyžadují tak velmi častou údržbu. Spotřebiče, které nepoužíváte příliš často raději ukládejte do skříněk a výsuvů.

5

Správné uspořádání vzhledem k okenním otvorům

Rozložení vaší kuchyně může být také limitováno polohou oken, která přináší jistá omezení. V první řadě není vhodné pod okenní otvor umisťovat kuchyňský dřez a varnou plochu. V případě dřezu je to především kvůli vodovodní baterii, která by mohla překážet při otevírání okna, pokud má však vaše okno dostatečně vysoký parapet, můžete při volbě nepříliš vysoké baterie tuto podmínku porušit.

U varné plochy je situace složitější, protože obvykle vyvstává vážný problém s umístěním odsavače par. Rozhodně si nemyslete, že byste kvalitní digestoř mohli nahradit přirozeným větráním. Je tedy nejvhodnější pod okno umístit pracovní plochu, čímž si nezpůsobíte pozdější komplikace, a ještě si zajistíte dobré světelné podmínky pro vaření. Nezapomeňte však, že vás okenní otvor také omezuje z hlediska umístění horních skříněk.

6

Jaký je tedy vhodný tvar kuchyňské linky?

Z hlediska vzdáleností, které musíte překonávat mezi jednotlivými pracovními zónami, se jeví jako nejméně vhodný systém s přímou kuchyňskou linkou. U ostatních systémů jsou vzájemné vzdálenosti menší a vaše práce bude o to rychlejší. Pracovní postup zůstane stejný, avšak místo přímé linie bude orientovaný do trojúhelníku s hlavními body skladování – mytí – vaření, mezi nimiž budou umístěné příslušné pracovní či odkládací plochy.

Pokud tedy víte, že vaříte rádi a často, neváhejte a vyberte si kuchyňskou linku rozloženou do více stran. Musíte na to mít ovšem dostatek prostoru. Přímé kuchyňské linky jsou totiž obvykle zřizovány v malých kuchyních, kde není místo pro jiné řešení. Ve vícestranných sestavách také můžete více experimentovat s různými výškami pracovních ploch. Velký výběr kuchyňských linek naleznete například na největším vyhledávači nábytku FAVI.cz.

Návod obsahuje komerční sdělení.

Autor: Anonym
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak správně otevírat sekt | tipy
Jak správně otevírat sekt | tipy
Jak správně otevírat sekt | tipy. Sekt a dokonce i šampaňské patří ke každé výjimečné události. Nejde tu o množství, ale o obřad, který je s otvíráním…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.