Přejít k hlavnímu obsahu

Jak užívat antibiotika | rady

Jak užívat antibiotika | rady

Jak užívat antibiotika | rady. Antibiotika se používají při léčbě bakteriálních, ale i infekčních onemocnění již téměř 100 let. K tomu však, aby antibiotika působila efektivně, není nutná pouze správná indikace (+ cíleně předepsaná antibiotika), ale také jejich správné užívání. Správné užívání antibiotik vás zbaví původních problémů a ochrání vás (či sníží riziko) vzniku jiných možných komplikací včetně potíží s klostridiemi. Jak tedy užívat správně antibiotika?

Co je potřeba

  • antibiotika
  • tekutiny
  • probiotika
  • režim
  • disciplína
  • vědomosti
  • dieta
  • preventivní opatření

 

1

V prvé řadě je důležité dbát pokynů lékaře i lékárníka a důkladně si pročíst informace napsané na příbalovém letáku. Toto je prostě základ.

2

Předepsané léky užívejte přesně v takovém časovém rozpětí a v množství, v jakém vám byly předepsány. Pokud byste tak neučinili, snižujete nejen jejich účinnost, ale také zvyšujete riziko následné rezistence a návratu onemocnění v ještě větší síle.

3

Aby užívání antibiotik bylo efektivní, je zapotřebí dobrat celou dávku. Kdybyste antibiotika přestali předčasně užívat, velmi brzy byste na vlastní kůži pocítili, jaká to byla chyba. Nemoc by se vám záhy vrátila v ještě horším provedení, než byla prve. Léčba by se tedy výrazně prodloužila. Dalším rizikem je i nebezpečí vzniku rezistence (tedy odolnosti) a dříve účinná antibiotika by tak již nemusela být účinná.

4

V průběhu užívání antibiotik se vyhýbejte sluníčku. Sluníčko v kombinaci s antibiotiky totiž může vyvolat alergickou reakci. Sluníčko v době onemocnění také velmi vysiluje a unavuje. S užíváním antibiotik je navíc vaše pokožka mnohem citlivější a vy se tak můžete velmi snadno spálit. Toto varování platí i pro solária.

5

Zapomeňte na alkohol! Alkohol v kombinaci s jakýmikoliv léky může způsobit těžké a trvalé poškození organismu, a proto při užívání antibiotik požívání alkoholu rozhodně vynechejte.

6

Čím tedy antibiotika zapíjet? Ideální nápoj je čaj anebo voda bez bublinek. Vhodné mohou být i kolové nápoje, které žaludek dokáží zklidnit. Nesmí však být studené a plné bublinek (nechte je proto předem vyprchat). Antibiotika nezapíjejte pouze několika doušky, vypít by se měla alespoň jedna sklenice.

7

Při užívání antibiotik není vhodné konzumovat ostré a kořeněné pokrmy, které organismus zbytečně přetěžují a dráždí. Ve spojitosti s antibiotiky navíc mohou vyvolat alergickou reakci, zažívací potíže a zpomalit léčbu. V rámci urychlení léčby a užívání antibiotik proto veďte tzv. šetřící dietu, která tělo nepřetěžuje. Pokrmy u této diety jsou vařené, dušené, zapékané a pečené. Jídlo nemá žádné nestravitelné zbytky a tvrdé kůrky, není příliš solené a kořeněné. Vyhýbejte se kyselým potravinám, mléčným výrobkům a také sladkostem. Všechny totiž organismus přetěžují a jsou často kontraindikaci (ve vyloučení) s některými antibiotiky.

8

Pozor! Je ošidné si myslet, že antibiotika se užívají pouze po jídle. Některá antibiotika se naopak užívají i 30 minut před jídlem. Poslouchejte proto pečlivě instrukce lékaře a lékárníka. Dobrou pomůckou je i příbalový leták, kde způsob užívání musí být také uveden.

9

Pokud jsou antibiotika v tobolkách, nevysypávejte je! Drtit můžete pouze taková antibiotika, která nemají ochranné potažení. Proč? Tobolky i potažení antibiotik má zajistit to, aby se léky rozpustily na potřebném místě. Daným místem však nemusí být vždy žaludek. Drcením a vysypáváním z tobolek tak můžete užívat antibiotika zcela zbytečně, protože účinnou látku v nich předem zničí žaludeční šťávy.

10

Pamatujte si, že antibiotika neničí pouze zlé baktérie. Ve skutečnosti antibiotika ničí vlastně veškerou flóru, která se nachází v našem trávicím traktu, případně ve vagině (jedná-li se o poševní antibiotika). Proto je nutné vedle antibiotik užívat i probiotika. Ta sice nejsou hrazená pojišťovnou a lékař vám je tedy nepředepíše, jsou však běžně dostupná v každé lékárně. Výběr probiotik je dnes již široký a existují i speciální vaginální probiotika, která jsou určena k následnému užití po léčbě gynekologického zánětu. Probiotika je dobré užívat nejen v průběhu užívání antibiotik, ale ještě alespoň jeden týden po dobrání dávky.

11

Antibiotika neužívejte svévolně, ale pouze tehdy, když vám je předepíše a doporučí lékař!

12

Pokud se v průběhu užívání antibiotik objeví jakékoliv komplikace jako např. průjmy, zažívací potíže, dýchací potíže, kopřivka anebo jiné problémy, okamžitě kontaktujte lékaře!

13

Předepsání antibiotik si rozhodně nevynucujte. Pokud vás trápí virová infekce, nepomohou vám.

Varování

  • Vždy se před zahájením užívání antibiotik poraďte s lékařem.

Tento článek a jeho jednotlivé body mají pouze informativní charakter. Společnost Solex Services s.r.o. neručí a není odpovědná za škody vzniklé užitím informací (částečným nebo úplným), které jsou uvedeny v článku. Zároveň společnost neručí a není odpovědna za škody vzniklé užitím informací (úplných nebo částečných) obsažených v článku třetí osobou.

|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak přestat konečně kouřit | rady
Jak přestat konečně kouřit | rady
Jak přestat konečně kouřit | rady. Zbavte se páchnoucího zlozvyku – přestaňte kouřit jednou pro vždy! Jak přestat kouřit – tuhle otázku si asi položil…
Jak využít arganový olej | rady a tipy
Jak využít arganový olej | rady a tipy
Jak využít arganový olej | rady a tipy. Arganový olej je velmi luxusní a vzácný rostlinný olej používaný v gastronomii i v kosmetice. Lisuje se z plod…
Jak vyrobit a využít karmelitské kapky
Jak vyrobit a využít karmelitské kapky
Jak vyrobit karmelitské kapky | návod. Karmelitské nebo karmelitánské kapky jsou bylinná tinktura, která se používá zejména při zažívacích potížích. C…
Jak na potničky | rady
Jak na potničky | rady
Jak na potničky | rady. Potničky jsou problémem malých dětí, ale nevyhýbají se ani dospělým. Horké a vlhké počasí, zvýšené pocení a těsné oblečení jso…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.