Přejít k hlavnímu obsahu

Jak se starat o potkana | rady

02. Květen 2020
Jak se starat o potkana | rady

Jak se starat o potkana | rady. Pokud vás nadchl jejich čumáček a okouzlila jejich povaha, nedivím se vám. Je to bystrý a velmi chytrý hlodavec, který vás bude mít stejně rád jako například pes. Kdo tyhle stvoření nechoval, nikdy nepochopí, ale věřte mi, že pokud jim jednou podlehnete, bude to napořád. Potkani jsou unikátní díky mnoha barevným varientám a díky své přátelské povaze. V jejich pár měsících života to jsou možná někdy nehlídáné střely, které nevydrží chvilku na místě, ale časem se uklidní a vytvoří si s vámi velmi silné pouto.

Co je potřeba

Při pořízení potkana nemusíte přemýšlet nad financemi za pořízení a náklady na jejich chov nejsou také nikoli vysoké. Samotná pořizovací cena je také minimální, oproti tomu, jak velkou náklonnost vám potkan může dát. Jako první je potřeba si uvědomit, že potkan je společenské zvíře a je proto lepší, chovat ho ve skupinách. V tomto případě musíme být také opatrní, protože většinou samci se společně nesnesou, zvláště v pubertě a pokud jsou z jiného vrhu. Oproti tomu samice s tím problém nemívají a bez problémů se s novou kamarádkou rádi seznámí. Stejně tak, jako i u jiných zvířat je třeba pamatovat na to, že pokud máme starší zvíře a chceme k němu přidat kamaráda, ne vždy jej může starší jedinec příjmout. Přece jen delší dobu žije ve svém prostředí, je zvyklý na své zásady a na vaše pravidelné pohlazení. Co se týká povahy potkanů, tak umí být někdy i docela agresivní vůči ostatním jen proto, aby si získali vaši náklonnost. Možná se to někomu bude zdát až nemožné, ale potkani se na člověka dokáží velmi upnout a udělali by pro vás cokoli. Jak tedy máme postupovat před pořízením potkana a co všechno bychom si měli uvědomit?

1

Jako první věc, je na místě si uvědomit, kolik potkanů bychom chtěli mít a tomu přizpůsobit velikost klece a vybavení. Potkan by měl mít v kleci dostatek místa na hraní, jsou to velmi hraví a zvědaví tvorové, a proto je potřeba přizpůsobit jim podle toho jejich obydlí. K dostání jsou ve speciálních obchodech různé hamaky, kde moc rádi odpočívají, domečky, prolézačky, větve na šplhání. Jako každý hlodavec potřebuje větvě nebo tvrdý chléb pro krácení zubů a kvalitní stravy, ze které by mohl čerpat důležité složky. Potkani nepohrdnou vším, co jim nabídnete.

2

Než přistoupíte k samotné koupi zvířete, uvědomte si, že potkani jsou zvířata náchylná na řadu onemocnění a mají geneticky danou predispozici ke vzniku nádorů. Bohužel, jak v praxi bývá často důkazem, potkani se dožívají v průměru 2 let věku a to se tento věk dá pokládat za úctyhodný v jejich potkaní říši. Z důvodů, že potkani byly, jsou a pravděpodobně budou nejvíce populárními laboratorními zvířaty, získaly tyto dědičné předpoklady k vytváření nádorů. Ať je to nádor na hypothalamu, nebo v břiše, vyskytuje se u nich celá řada a mnohdy potkan musí být utracen. Jsou to tak silná zvířata, že mnohdy s nádorem žijí klidně i rok bez větších obtíží, vesele si s vámi hrají, dovádějí, že někdy, pokud by nebyl nádor viditelný, jejich problém ani nepoznáte. Nádory se dají operovat a u specialistů není jejich odstranění většinou problémem, bohužel ale nádor se po čase většinou objeví znovu.

3

Pokud se tedy i přesto všechno rozhodnete pro pořízení potkana, rozhodně nebudete litovat. Svému majiteli je velmi oddaný, je velmi inteligentní a učenlivý. Pořídit potkana můžete ze zverimexu, ale určitě spíše doporučuji sehnat si potkánka přes chovnou stanici. Potkánci jsou velmi oblíbenými hlodavci, a proto o výběr mláděte nebude nouze. Na výběr máte s celé řady barevných variant a je jen na vás, pro kterou se rozhodnete. Máte možnost vybírat i typ uší, tzv. dumbo nebo klasické. Jak říkám, variant a jednotlivých znaků je mnoho, ale povaha potkana bude vždy úžasná, i proto je mezi hlodavci tak oblíbený.

4

Určitě bych vám doporučovala pořídit si nejméně dva potkany. Jak už bylo zmíněno, jsou to společenští tvorové, kteří se svými druhy rádi skotačí, velice často si hrají, nebo třeba i společně odpočívají. Jednomu potkanovi by bylo zbytečně smutno a celý den by jen čekal, než se u něj vy zastavíte. Jsou to úžasní zvědaví tvorové, kteří vhrnou do vašeho stereotypu spoustu radosti a energie. Oni energií přímo hýří kolem sebe a jsou tak čiperní a vymýšlí stále nové kousky, které vás zaručeně pobaví. I když bohužel žijí jen pár let, dokáží si s vámi utvořit pouto, na které nezapomenete.

5

Moc často se o tomto problému nemluví, ale je to fakt, kerý je třeba připomenout. Potkani, stejně jako např. myši mají svůj specifický pach, kterého se nezbaví. Někomu to může být nepříjemné a neříkám, že voní, ale je potřeba potkana takového příjmout a brát ho tak. Problém se může vyskytnout i u alergiků. Sice alergologické testy na potkany moc doktorů nemá, ale i z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že potkani alergikům moc dobře nedělají.

6

Pokud vás tohle všechno ještě neodradilo, jste na dobré cestě stát se úspěšným chovatelem. U nás je poměrně hodně chovatelských stanic, které se zabívají chovem potkanů, snad možná i proto, že jejich genotyp a možné barevné variece jsou velmi pozoruhodné a zajímavé. Pokud jste ale začátečník, určitě se do rozmnožování potkanů nijak nehrňte. Vzpomeňte si, kolik čumáčků žije v dosti špatných podmínkách ve zmerimexu. Potkani mají krátkou březost- a to 21 až 25 dnů a potkaní samice začínají dospívat už ve věku 6 týdnů, což někdy bývá problém, a pokud se samice a samci zavčas neoddělí, máte o nakrytou samičku více.

7

Pokud vsadíte tedy na dobré rady a pořídíte si potkánky nejméně dva, pak buď dvě samice, nebo dva samce nejlépe ze stejného vrhu. Můžete i samce a samici a samce potom vykastrovat. Ale je to malé zvíře, a proto každá operace je pro ně riskantní. A v tomto ohledu i zbytečná. Pokud se rozhodnete pro holky, počítejte s tím, že budou aktivnější, veselejší, hravější, možná chvilku neposedí a budou chtít neustále něco objevovat. Kluci jsou jiní, jsou více mazliví a spíše vyhledávají místo, kde je klid a mohou se tam dobře vyspat a najíst. Jsou to takoví pohodáři, kteří vám klidně budou usínat v náručí.

8

Až si potkánka přinesete domů, buďte na nej milí a vlídní, nedělejte zbytečný hluk, ať jej nevyplašíte. Zvíře si na všechny nové věci a s nimi spojený hluk zvykne, ale chce to chvilku čas. Je lepší, abyste potkanovi pořídili domek, kde bude mít svoje soukromí a kde nalezne útočiště. Nemusíte se bát, že byste ho z domku nedostali, stačí zavolat a vždy ochotně vstane a přijde za vámi. Ochočení potkana je většinou bezproblémové, rychle si na vás zvykle a bude vyžadovat vaši pozornost. Ne ale, že by si ji vynucoval kousáním mříží, on bude trpělivě čekat za dvířky od klece a bude se těšit, až si na něj uděláte čas. Nejraději by s vámi chtěl být pořád, proto je rozhodně lepší, pořídit potkany minimálně dva, opravdu pokud žijí sami strádají a i na jejich pohledu je vidět, jak se samotou trápí.

9

Co se týká vychování potkana, musíte počátat, že naslovo jako pes vás poslouchat nebude. Když se mu ale budete hodně věnovat, rád za vámi přiběhne na zavolání a rád se nechá vzít do ruky. Nikdy jsem neměla problém s tím, že by mi potkan nějak zalezl a já ho musela složitě lákat, stačilo jen zavolat. Když na něj budet pravidelně mluvit a odměňovat jej, setkáte se s úspěchem a potkan za vámi vždy přiběhne. U potkanů nepochodíte s tresty, ba naopak, mohl by k vám ztratit důvěru, je třeba vychovávat pomocí odměn a pochvaly. Jen co jim moc nejde a s čím nepochodíte je, že jim nevysvětlíte, že nemají ohlodávat kabely a knížky, že značkování teritoria kapičkami moči nepotřebují. Ba naopak, když se jim něco líbí, o to více značkují, a bohužel jim to nijak nevymluvíte.

Tipy

Jak už tady bylo několikrát zmíněno, rozhodně si pořiďte potkany minimálně dva, budou vedle sebe radostnější a mnohem více šťastnější. Vyhněte se koupi potkánka ze zverimexů, je jich tam sice spousta, ale většinou jsou to mimča, která u matky moc dlouhou dobu nepobyla, tudíš nezískala ty nejzákladnější výživové látky od matky. Většinou nejsou dobře krmena a podepisuje se to na jejich zdravotním stavu. Mohou být nemocní, náchylní na onemocnění.

Varování

Pokud se pro pořízení potkana rozhodnete, urrčitě nebudete litovat a záhy zjistíte, že mezi malými domácími zvířaty je to kapacita.

Autor: Katkaaa
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak se postarat o králíka | rady
Jak se postarat o králíka | rady
Jak se postarat o králíka | rady. Králík je přátelský a hravý kamarád do nepohody, přičemž nemusíme mít obavu z toho, kdo nám ho pohlídá, až pojedeme…
Jak se správně starat o křečka | rady
Jak se správně starat o křečka | rady
Jak se správně starat o křečka | rady. Křeček je malý, nenáročný a bystrý hlodavec, který sice nebude poslouchat na slovo, ale při vlídném zacházení v…
Jak si ochočit potkana | rady
Jak si ochočit potkana | rady
Jak si ochočit potkana | rady. Potkan laboratorní? Nebo potkan domácí? Ne, nejedná se o krysu, jak si mnoho laiků myslí, ale o šlechtěného hlodavce, k…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.