Přejít k hlavnímu obsahu

Jak vybírat snubní prsteny | tipy

15. Prosinec 2019
Jak vybírat snubní prsteny | tipy

Jak vybírat snubní prsteny | tipy. Svatba je důležitým krokem v životě. Jedním z hlavních symbolů sňatku jsou snubní prsteny a ač se to nezdá jejich výběr není vůbec jednoduchý. Víte, podle jakých kritérií si vybírat snubní prsteny tak, abyste je vybrali správně?

Co je potřeba

trpělivost
prsty
partner

1

V současné době máte možnost vybrat si z velké škály různých prstenů a záleží jen na vás a vašem vkusu, jaký si nakonec vyberete. Přesto jsou jistá vodítka, která vám váš výběr usnadní. V prvé řadě se obvykle rozhodujete mezi použitým materiálem. Klasické snubní prsteny jsou ze zlata, ale existují i jiné snubní prsteny. Díky častým alergiím jsou v současnosti velice oblíbené prsteny z oceli anebo titanu. Tyto prsteny jsou velice moderní, nadčasové a mají zajímavý vzhled. Prsteny z oceli mají navíc ještě i tu výhodu, že jsou levné. Pokud si ujasníte z jakého kvalitního materiálu by měl být, můžete začít uvažovat o designu.

2

Design snubních prstenů

Snubní prsteny můžeme všeobecně rozdělit do pěti skupin podle stylu: klasické, romantické, luxusní, netradiční a moderní. Při výběru z designu je důležité uvědomit si několik záležitostí. Styl prstenů bývá ovlivněn módními trendy, a tak na trhu můžete uvidět různé designy a od kulatých prstenů až po hranaté, avšak měli byste brát v úvahu vaše pohodlí a také skutečnost, že za rok bude módní trend úplně opačný a váš sňatek by mohl teoreticky a v nejlepším případě vydržet i celý život.

3

Velikost prstenu

Trapné okamžiky, kdy prsteny nejdou nasadit, či jsou velké, jsou oblíbeným tématem filmových režisérů a scénáristů. Je vždy lepší vybrat si menší prsten, který můžete případně nechat rozšířit než zmenšovat velký prsten. Pokud si vybíráte přes internet, má každé kvalitní zlatnictví na svých stránkách i speciální šablonku, s jejíž pomocí si můžete tu správnou velikost vypočítat.

4

Šířka a tloušťka snubních prstenů

I zde existuje celá řada možností, ne každá je však ideální pro celodenní a trvalé nošení. Tlusté prsteny jsou sice kvalitnější, protože jsou masivnější, ale nejsou pohodlné a vy v nich celý den nevydržíte. Ideální pro trvalé nošení je, když je snubní prsten tlustý cca 1,6 - 1,9 mm.

Šířka prstenu

Snubní prsteny máme různých šířek. Všeobecně se dělí do čtyř skupin: úzké - do 3,5 mm, běžné - 3,5 - 5 mm, širší - 5 - 6 mm a široké nad 6 mm. Šířka prstenu může ovlivnit i vzhled vašich rukou, jestli máte dlouhé a příliš štíhlé prsty, bude na vaší ruce lépe sedět prsten širší. Krátkým baculatějším prstů naopak sluší užší prstýnky.

5

Kdy a jak vybírat snubní prsteny? Prsteny vybírejte v dostatečném předstihu. Ideální je tak 3 měsíce před svatbou, abyste na výběr měli dostatečný čas. Také je důležité si uvědomit, že pokud se nakonec rozhodnete pro výrobu snubních prstenů, bude na to potřebovat zlatník měsíc. Také je zapotřebí počítat s možnou úpravou prstenů. Prsteny byste měli vybírat nejlépe ráno, kdy vaše ruce nejsou ještě oteklé. Jestli vybíráte snubní prsteny v zimě, neměli byste snubní prsteny zkoušet ihned, co vstoupíte z chladného prostředí do tepla. Zima totiž může vaše prsty zmenšit.

6

Snubní prsteny mohou být stejné anebo i zcela odlišné, důležité však je, že i přes odlišnost by měli spolu nějakým způsobem korespondovat.

7

Kámen

Snubní prsteny mohou být hladké, ale také mohou mít kameny. Velikost a počet kamenů záleží ryze na vás. Kamen může být levnější zirkon anebo pravý briliant, který má samozřejmě ohromnou cenu.

8

Péče o prsteny. Pokud máte prsten s briliantem, rozhodně byste jej měli při práci a umývání sundávat. I běžné prsteny byste měli sundávat z ruky při úklidu a náročnějších pracích. Jednou za měsíc byste měli prsten omýt zubním kartáčkem a mýdlovou vodou. Jednou za čas byste snubní prsteny měli zanést ke klenotníkovi, aby provedl důkladnější údržbu. Klenotník prsteny pořádně očistí, vrátí jim svůj tvar, utáhne těsnění kamenů a případně provede další opravy. Pokud prsten nenosíte, měl by být uložen tak, aby nebyl v kontaktu s dalšími šperky a aby byl ochráněn před poškrábáním a jiným poškozením.

|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak naplánovat svatební obřad | rady
Jak naplánovat svatební obřad | rady
Jak naplánovat svatební obřad | rady. Když už se člověk rozhoupe k svatbě, chce, aby byla dokonalá. Na tento den se totiž nezapomíná. Nachystat takovo…
Jak vyčistit stříbro | rady
Jak vyčistit stříbro | rady
Jak vyčistit stříbro | rady. Stříbrné šperky, stříbrné prsteny, stříbrné náhrdelníky ─ to vše může časem ztratit svůj lesk. Při čištění stříbra můžeme…
Jak připravit rozlučku se svobodou
Jak připravit rozlučku se svobodou
Velký den vašeho kamaráda nebo kamarádku se blíží. A na vás padla milá povinnost připravit rozlučku se svobodou. Jak zajistit, aby se z ní stala nezap…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.