Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit kroupové karbanátky s houbami a sýrem | recept z hub

Jak připravit kroupové karbanátky s houbami a sýrem | recept z hub. Receptů z hub není nikdy dost. Proto si vám dovoluji nabídnout další bezmasý pokrm z ječných krup a lesních hub. Na první pohled jídlo vypadá jako klasické karbanátky z masa, ale chutí připomíná spíše houbového kubu. Proto ho doporučuji podávat jen tak, samotné bez přílohy. Při smažení obracejte placičky opatrně, rády se rozpadají. Zabráníte tomu, jestliže je před smažením namočíte v rozšlehaném vejci a pak teprve ve strouhance. Vyberte si postup, který vám bude lépe vyhovovat. Recept je vhodný i pro vegetariány, jen místo sádla použijí olej. Přeji vám dobrou chuť.

Co je potřeba

  • 500 g uvařených krup
  • 400 g čerstvých lesních hub 
  • 1 středně velká cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 50 g uzené slaniny, špeku nebo sádla
  • 50 g strouhaného sýru
  • mletý černý pepř
  • sůl
  • majoránka
  • strouhanka na obalení
  • sádlo na smažení
1

Plodnice lesních hub pečlivě očistěte a nakrájejte na plátky. Jen pro pořádek připomínám, že houby, ze kterých pokrm připravujete, musíte bezpečně znát. Slaninu a cibuli pokrájejte na drobné kostičky.

2

Na pánvi nechte rozpustit slaninu, přidejte cibuli, krátce ji osmahněte a vložte krájené houby. Nechte vydusit vodu, která se z hub uvolní. Občas směs v pánvi promíchejte, aby se nepřichytila ke dnu. Jakmile se veškerá tekutina odpaří, odstavte a nechte vychladnout.

3

 Kroupy propláchněte pod tekoucí vodou a namočte alespoň na 30 minut, rychleji a lépe se uvaří. Vařte je ve větším množství osolené vody doměkka. Uvařené sceďte.

4

Uvařené kroupy a dušenou houbovou směs umelte mlýnkem na maso. Okořeňte čerstvě mletým pepřem, prolisovaným česnekem, majoránkou a osolte podle chuti. Přidejte strouhaný sýr a spojte vše dohromady

5

Namočenýma rukama z hmoty vytvarujte koule a položte je na vrstvu strouhanky. Tlakem dlaně je zploštěte a obalte ve strouhance i druhou stranu karbanátku. Vkládejte do rozpáleného tuku a smažte z obou stran dozlatova.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.