Přejít k hlavnímu obsahu

Jak správně pěstovat hrách

19. Březen 2023
Jak správně pěstovat hrách

Hrách je jednoletá plazivá rostlina, která má téměř až zázračné účinky. Obsahuje cukry, které dodají našemu tělu okamžitou energii, vlákninu, která zlepšuje naše zažívání. Je také zdrojem vitaminu C, karotenů, které chrání náš zrak, a vitamínů skupiny B (B1, B2, B3), které pomáhají udržovat dobré psychické zdraví a pevné nervy, dále zlepšují pleť a vlasy, ale i třeba krevní oběh. Existují menší rané odrůdy, pozdní odrůdy, ale i odrůdy sladkého (cukrového) hrachu, které se jedí i s lusky. Jak si hrách správně vypěstovat?

1

Teplotní podmínky

Hrách je chladnomilná rostlina, nejlépe se jí daří při teplotách 13 – 18 °C. To, že je chladnomilná, ale neznamená, že snese mráz.

2

Vhodný typ půdy

Hrách umisťujte do úrodné propustné půdy, která udržuje vodu, ale která nezůstává dlouho studená a mokrá. Ani přehnané sucho hrachu nesvědčí. Předtím, než vysadíte hrách do půdy, prohnojte půdu vyzrálým kompostem nebo zetlelým hnojem. I hrách vyžaduje dodržování osevního postupu – po určité době změnu místa, kde roste.

3

Období setí

Jakmile se půda oteplí na 10 °C, můžete hrách vyset. Při nižších teplotách bude klíčení a růst hrachu pomalejší, proto je možné přikrýt ho v počátečním období poklopem nebo fólií. Pokud chcete sklízet postupně, sejte také postupně, např. v dvoutýdenních intervalech. Poslední hrách ale zasejte zhruba 10 týdnů před případnými prvními mrazy, aby stihly lusky dozrát.

4

Způsob setí

Hrách zaséváme do pruhů tak, aby se později rostliny navzájem podpíraly. Sejte do pruhů, které jsou zhruba 6 cm hluboké a 3 cm široké. Druhou možností je sít do pásů, které jsou asi 20 cm široké. Můžete je vysadit i formou dvojpásů, tedy dva pásy vedle sebe na záhonu.

5

Péče o hrách

Krátce po zasetí je hrách ohrožovaný ptactvem, které může vyzobávat semena ze záhonů. Proto chraňte hrách proti ptákům různými strašáky nebo rušiči a zároveň raději upevněte kolem hrachu síť. Jakmile rostliny hrachu povyrostou, odstraňte síť proti ptákům a místo ní přidejte na záhony opěry, po kterých se bude moct hrách vinout. Pokud máte hrách na záhonu ve dvou řádcích, můžete k jednotlivým sazeničkám postavit laťky vzdálené od sebe zhruba 30 cm. K těmto laťkám odspodu omotávejte provázek kolem dokola, tak aby jednotlivé úrovně provázku byly vzdálené asi 20 cm. Hrách se po takové „stěně“ pak bude moci plazit. Můžete ale použít například i pletivo z drátů nebo suché větvičky, po kterých se hrách také dobře plazí. Nízké typy hrachu oporu nepotřebují.

6

Škůdci

Jak již bylo řečeno, největším nepřítelem hrachu jsou ptáci, zejména sojky, holubi, obaleči hrachoví a třásněnky. Nebezpečné mohou být ale i myši, které mohou sezřat semena hrachu pod zemí. Vyplatí se tedy kolem zahrady, kde zeleninu pěstujete, instalovat strašiče myší a ptáků.

7

Sklizeň

Rané odrůdy můžete sklízet už od 12. týdne po vysazení. Cukrové hrachy sklízejte, jakmile uvidíte, že v zaoblených luscích jsou sladké hrášky. Musíte zkrátka jeden zkusit. Můžete je konzumovat, i když jsou lusky ještě zelené. I za čerstva jsou výborné a sladké. Pro uskladnění můžete nechat uschnout lusky a vyloupat hrášky. Uskladňujte je v mrazáku, z něhož vám budou k dispozici, kdykoliv je budete potřebovat.

Autor: Nikita
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak střídat plodiny na zahradě
Jak střídat plodiny na zahradě
Jak střídat plodiny na zahradě | rady a tipy. Jistě každý z nás někdy zaslechl alespoň zmínku o tom, že plodiny na zahradě je třeba střídat. Dnes…
Jak pečovat o růže
Jak pečovat o růže
Růže je královna květin, o tom bez debat. Ale také vyžaduje královskou péči. Chcete, aby vás od jara do podzimu obdarovávala květy, jimiž nebude co vy…
Jak pěstovat bylinky na zahradě
Jak pěstovat bylinky na zahradě
Bylinkou je rostlina, kterou můžete využít v kuchyni nebo k léčebným účelům. Je velmi praktické pěstovat bylinky v zahradě, protože nejenže krásně von…
Jak si vybrat mezi tulipány | rady
Jak si vybrat mezi tulipány | rady
Jak si vybrat mezi tulipány | rady. Tulipány jsou jedny z nejkrásnějších na jaře kvetoucích rostlin. Můžeme je rozdělit na mnoho druhů podle tvaru kvě…
Jak správně mulčovat
Jak správně mulčovat
Mulč je materiál, který je pro vaše rostliny nebo keříky velmi užitečný. Pokládá se na povrch půdy kolem rostlin a má hned několik výhod. Předně vrstv…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.