Přejít k hlavnímu obsahu

Jak uklidit za pár minut a bez čisticích přípravků

12. Srpen 2019
Jak uklidit za pár minut a bez čisticích přípravků

Máte se stavit u tchýně a dovézt ji domů na oběd, jenže palubní deska je tolik špinavá, že se stydíte ji do toho nepořádku posadit? Už vám vadí, jak jsou neustále špinavé ráfky vašeho jízdního kola? Nemůžete se dál dívat na zažloutlý plastový zahradní nábytek? Štítíte se umývat v tom znečištěném umyvadle? Přichází čas na změnu. Za pár korun, několik minut a kompletně bez čisticích přípravků.

Co je potřeba

Jestli chcete, aby byl svět kolem vás skutečně čistý, a přitom jste se příliš nenadřeli, vsaďte na nanotechnologie. Konkrétně vám může práci i čas ušetřit tzv. nano houbička.

1

Ekologické čištění nové generace

Nano houbičky jsou vyrobeny ze speciálního materiálu, který funguje tak trochu jako guma na tužku. Materiálem stíráte nečistoty a on postupně ubývá podobně jako guma při gumování.

Nepotřebujete k tomu žádné čisticí přípravky, dokonce je ani nesmíte používat, protože vedou ke ztrátě účinku houbičky. Houbičku stačí navlhčit obyčejnou vodou, pak funguje nejlépe.

2

Hodí se do kuchyně i do garáže

Největším pomocníkem bude čisticí houbička rozhodně v domácnosti. Dokáže vyčistit dlažbu, okenní rámy, parapety, zažloutlý či zašedlý plastový nábytek, kuchyňskou linku, vypínače, obklady, koupelnu i spotřebiče. Poradí si se špínou, ale i skvrnami od inkoustu nebo lihových fixů, které jdou vyčistit jen obtížně.

Stejně dobře ovšem vyčistí dehtové skvrny, ráfky kol nebo pošpiněné kovy. To z ní dělá ideálního pomocníka také do garáže. Mimochodem hodí se i pro úklid automobilu. Vyčistí plasty, boční sloupky, palubní desku, madla, prahy a podobně.

Na co se naopak nehodí, jsou lesklé či lakové povrchy. Kromě toho je vždy doporučováno vyzkoušet houbičku na daném povrchu nejdříve na nějakém nenápadném místě, abyste se ujistili, že nedojde ke škodě.

3

Prodává se jich rovnou několik

Magické nano houbičky v ČR prodává německá firma NanoConcept, která se zaměřuje na využití nanotechnologií v běžném životě. Nabízí rovnou tři varianty těchto houbiček:

  • klasická čistě bílá v balení po 5 ks – rozměry 136×58×29 mm, má jen bílou čisticí hmotu
  • s modrou vrstvou – rozměry 120×70×30, má bílou čisticí hmotu a ještě modrou vrstvu, která funguje jako klasická houbička na setření nečistot
  • s černou drsnou vrstvou – rozměry 120×70×30, má bílou čisticí hmotu a černou drsnou vrstvu na velké znečištění, jako jsou třeba připáleniny

Všechny stojí kolem dvou set korun. Jak dlouho vydrží, se přesně říci nedá. Záleží totiž, jak často je budete používat, na jaký povrch, jak moc přitlačíte a na dalších faktorech.

4

Jak je tohle možné?

Díky nanotechnologiím. Tento nový rozvíjející se obor přináší do lidského života spoustu novinek a jednou z oblastí, kde nachází obrovské uplatnění, je chemický průmysl. Právě jeho výrobky jsou z velké části využitelné i běžnými lidmi. Chemické přípravky na bázi nanotechnologií pomáhají impregnovat stany, chránit přední sklo automobilu před deštěm, vytvářet fasádní barvy se samočisticím efektem a mnoho dalšího.

Jednoduše řečeno jde o to, že vědci se naučili pracovat s velmi malými částečkami (v řádu nanometrů), a tím dokážou vytvořit látky s takovými vlastnostmi, o nichž se nám dříve ani nesnilo. Povrchy, z nichž se špína sama smývá, nebo naopak čisticí prostředky. Na tohle všechno se specializuje německá firma NanoConcept.

5

Existují i další úklidoví pomocníci

Prozkoumejte web Nano-concept.cz a uvidíte sami. Není vůbec špatné, když místo úklidu zapřemýšlíte o prevenci. Co kdybyste třeba tu betonovou dlažbu před domem opatřili nano impregnací, aby na ní špína prostě neulpívala? To samé můžete udělat s umyvadlem nebo sporákem. Pak nebudete muset uklízet tak často. Možná vám ale úklid nakonec ani nebude vadit. S nano houbičkou trvá pár minut.

Návod obsahuje komerční sdělení.

Klíčová slova: nano houbička
Autor: Anonym
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak správně otevírat sekt | tipy
Jak správně otevírat sekt | tipy
Jak správně otevírat sekt | tipy. Sekt a dokonce i šampaňské patří ke každé výjimečné události. Nejde tu o množství, ale o obřad, který je s otvíráním…
různé druhy koření
Jak používat koření
Nejste si jistí, které koření použít? K čemu slouží badyán, je vhodná ke skopovému masu majoránka? Kdy použít vanilku a jaké koření použít do zavařeni…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.