Přejít k hlavnímu obsahu

Jak nakupovat párky | rady

Jak nakupovat párky | rady. Párkem se rozumí, druh uzeniny z jemně mletého masa s kousky do 2 mm, a to z vepřového, drůbežího, telecího nebo hovězího. Párky jsou ochucované jemným kořeněním, solí, pepřem a také kořením dle regionálních zvyklostí. Do směsi se často přidává mouka. Síla párků ve střívku je kolem 1 cm, ale jsou i výjimky oběma směry. To samé platí i o délce, která kolísá většinou mezi 10 až 20 centimetry. Párky se většinou podávají ve dvojicích, proto se jim česky říká párek. Ovšem to se často porušuje ať již při výrobě tak při podávání. Kvalita se značně zhoršila po roce 1990, kdy se zrušily státní a oborové normy na potraviny, a na trhu se objevily párky s obsahem náhražek, jako jsou drůbeží separát, škrob, rostlinné bílkoviny, sója, mouka apod., nebo mají vysoký obsah vody, zahušťovadel, barviv a dochucovadel.

Diskuze k článku

Přidat komentář

Další zajímavé články

Jak udělat musaku | recept
Jak udělat musaku | recept. Řecká kuchyně je založena na čerstvých ingrediencích a značném množství zeleniny a bylinek. Pravá řecká musaka je toho důk…
Jak udělat souvlaki | recept
Jak udělat souvlaki | recept. V Řecku se souvlaki tradičně dělá z vepřového nebo jehněčího masa, ale v poslední době často také z kuřecího. Není pochy…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.