Jak připravit meruňkový likér a meruňkový sirup?
Meruňky právě teď dozrávají a mnozí z nás už začali s jejich zpracováváním. Jsou skvělé na džemy, marmelády, na kompot, také je můžete použít do kynutých knedlíků, do koktejlů, smoothie a skvělé jsou i jen tak. Anebo je můžeme použít k přípravě kvalitní domácí zmrzliny. My si z nich ale dnes připravíme nápoje. Alkoholické i nealkoholické, takže ochutná takřka každý s výjimkou malých miminek.
Výborný jemný meruňkový likér
Naprosto jednoduchý a relativně rychlý na přípravu je meruňkový likér, který zvládnou i začínající kuchaři a kuchařky. Budeme potřebovat jen pár surovin.
- 1 l lihu konzumního
- 1 kg meruněk
- 1 dl rumu
- 0,5 l vody
Po dvou týdnech budeme ještě potřebovat:
- 1 kg cukru
- 450 ml vody
Postup:
Vypeckujeme dokonale zralé meruňky a rozmačkáme je. Pak zalijeme 1 l lihu, rumem a 0,5 l vody a necháme dva týdny v klidu stát v chladu. Po dvou týdnech si z 1 kg cukru a 450 ml vody uvaříme cukrový sirup. Stačí smíchat uvedené množství cukru a vody a vařit čtvrt hodiny. Jakmile sirup ochladne, ovoce zalité alkoholem vylisujeme, přidáme cukrový sirup, řádně promícháme a necháme stát. Pak přefiltrujeme a skladujeme v zavřených láhvích.
Jestliže máte rádi jemné, sladké likéry, tento meruňkový vám bude zaručeně chutnat a budete si jej pravidelně připravovat.
Voňavý a lahodný meruňkový sirup
Budeme potřebovat:
- 1 kg vypeckovaných meruněk
- 1 kg cukr krupice
- 0,5 l vody
- 2 citrony
Postup:
Umyjeme zcela zralé, měkounké meruňky, ale ne už nahnívající a vypeckujeme je, aby jich bylo bez pecek kilo. Pak ovoce pokrájíme na čtvrtky a dáme do většího hrnce. Zasypeme je 0,5 kg cukru a půl hodiny počkáme, aby meruňky pustily šťávu.
Pak přidáme vodu a na mírném ohni vaříme do změknutí. Je to relativně rychlé. Pak vše rozmixujeme a propasírujeme přes jemný cedník. Vrátíme do hrnce a přidáme druhou polovinu cukru, tedy 0,5 kg a šťávu ze dvou citronů.
Poté zahřejeme na 80 – 90 stupňů Celsia a za stálého míchání počkáme, až se rozpustí cukr. Nemůžeme zahřívat na vyšší teplotu, aby směs nezačala želírovat.
Horký sirup nalejeme do čistých a suchých láhví, uzavřeme víčkem a dáme na 15 minut sterilovat při teplotě 80 stupňů Celsia. Poté uložíme do sucha a temna. Používáme, jak o kupovaný sirup. Můžeme použít i jako přeliv na palačinky, na zmrzlinu, do koktejlů…
Diskuze k článku