Jak připravit sladké a hedvábné řezy „Oblížprst“
Možná už jste o nich slyšeli a ochutnali je, možná je zatím neznáte, ale protože máte nejrůznější typy řezů rádi, jdete se začíst a zjistit, oč se přesně jedná. Ti, kteří Oblížprst ochutnají, v drtivé většině případů prohlásí, že něco tak dobrého dávno nejedli. I když jde o trochu složitější typ řezu, vyplatí se udělat si na něj čas a upéct ho. Nebudete litovat a před rodinou, návštěvou i sami před sebou jistě zabodujete.
Co je potřeba
Protože jde o zákusek tvořený třemi vrstvami, rozepíšeme si ingredience na každou vrstvu zvlášť.
Na těsto budeme potřebovat:
- 100 g polohrubé mouky
- 100 g cukru moučka
- 5 vajec
- 50 ml oleje
- Prášek do pečiva
- 2 lžíce kakaa
Na krém budeme potřebovat:
- 200 ml mléka
- 250 g másla
- 5 žloutků
- Vanilkový cukr
- 2 lžíce hladké mouky
Na sníh budete potřebovat:
- 5 bílků
- 300 g cukru moučka
- Granko, kakao nebo nastrouhanou čokoládu na posypání
Postup
Zapneme si troubu na 200 °C a začneme s přípravou těsta. Vyšleháme vajíčka s cukrem do pěny. Poté pomalu přidáme olej a vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva, kakaem. Pečlivě promícháme, abychom odstranili hrudky.
Vymažeme plech tukem a vysypeme ho hrubou moukou nebo krupičkou. Těsto vlijeme na plech a rozetřeme po celé ploše plechu. Vložíme do trouby a upečeme.
Dáme si na sporák hrnec s vodou a počkáme, až bude vroucí. Mezitím v míse, která vejde do daného hrnce, smícháme žloutky s mlékem, moukou a cukrem a nad parou z vroucí vody vše šleháme až do zhoustnutí.
Jakmile základ na krém vychladne, vyšleháme jej s máslem do hladké pěny. Tuto natřeme na vychladlý upečený plát.
Nakonec ušleháme bílky s cukrem nad parou. Šleháme opět tak dlouho, dokud bílky krásně nezhoustnou. Jakmile pěna vychladne, dáme ji na žloutkový krém na korpusu.
Nakonec nahoru nastrouháme čokoládu nebo v případě nouze posypeme Grankem nebo kakaem.
Tento skvělý řez si jistě oblíbíte vy i vaše rodina. Teď budete mít o recept navíc ideální ke všem výjimečným situacím.
Diskuze k článku