Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit sladké a hedvábné řezy „Oblížprst“

04. Červen 2025
oblížprst

Možná už jste o nich slyšeli a ochutnali je, možná je zatím neznáte, ale protože máte nejrůznější typy řezů rádi, jdete se začíst a zjistit, oč se přesně jedná. Ti, kteří Oblížprst ochutnají, v drtivé většině případů prohlásí, že něco tak dobrého dávno nejedli. I když jde o trochu složitější typ řezu, vyplatí se udělat si na něj čas a upéct ho. Nebudete litovat a před rodinou, návštěvou i sami před sebou jistě zabodujete.

Co je potřeba

Protože jde o zákusek tvořený třemi vrstvami, rozepíšeme si ingredience na každou vrstvu zvlášť.

Na těsto budeme potřebovat:

  • 100 g polohrubé mouky
  • 100 g cukru moučka
  • 5 vajec
  • 50 ml oleje
  • Prášek do pečiva
  • 2 lžíce kakaa

Na krém budeme potřebovat:

  • 200 ml mléka
  • 250 g másla
  • 5 žloutků
  • Vanilkový cukr
  • 2 lžíce hladké mouky

Na sníh budete potřebovat:

  • 5 bílků
  • 300 g cukru moučka
  • Granko, kakao nebo nastrouhanou čokoládu na posypání

Postup

Zapneme si troubu na 200 °C a začneme s přípravou těsta. Vyšleháme vajíčka s cukrem do pěny. Poté pomalu přidáme olej a vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva, kakaem. Pečlivě promícháme, abychom odstranili hrudky.

Vymažeme plech tukem a vysypeme ho hrubou moukou nebo krupičkou. Těsto vlijeme na plech a rozetřeme po celé ploše plechu. Vložíme do trouby a upečeme.

Dáme si na sporák hrnec s vodou a počkáme, až bude vroucí. Mezitím v míse, která vejde do daného hrnce, smícháme žloutky s mlékem, moukou a cukrem a nad parou z vroucí vody vše šleháme až do zhoustnutí.

Jakmile základ na krém vychladne, vyšleháme jej s máslem do hladké pěny. Tuto natřeme na vychladlý upečený plát.

Nakonec ušleháme bílky s cukrem nad parou. Šleháme opět tak dlouho, dokud bílky krásně nezhoustnou. Jakmile pěna vychladne, dáme ji na žloutkový krém na korpusu.

Nakonec nahoru nastrouháme čokoládu nebo v případě nouze posypeme Grankem nebo kakaem.

Tento skvělý řez si jistě oblíbíte vy i vaše rodina. Teď budete mít o recept navíc ideální ke všem výjimečným situacím.

Autor: redakce
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.