Jaké jídlo uvařit na Ondřeje? Ochutnejte chuť staročeské pučálky
Svátek svatého Ondřeje, který připadá na 30. listopadu, býval v českém prostředí spojen především s věštěním budoucnosti a s přípravou na adventní období. Protože se blížil čas půstu, lidé jedli spíše skromná jídla. Jedním z typických pokrmů byla pučálka, jednoduché staročeské jídlo z naklíčeného hrachu. Považovalo se za symbol nového začátku, růstu a také skromnosti, která do nadcházejícího adventu patřila.
Pučálka se jedla nejen na Ondřeje, ale také v dalších zimních dnech. Byla oblíbená díky tomu, že hrách byl dostupný, levný a vydatný. Naklíčení hrachu dodalo pokrmu jemně nasládlou chuť a tělo jej díky tomu lépe trávilo. Děti ji milovaly pro lehce oříškové aroma a dospělí oceňovali, že se dá dochutit na sladko i naslano. Přestože dnes už není tak známá, stále představuje krásnou připomínku staročeské kuchyně.




