Přejít k hlavnímu obsahu

Jaké jídlo uvařit na Ondřeje? Ochutnejte chuť staročeské pučálky

Svátek svatého Ondřeje, který připadá na 30. listopadu, býval v českém prostředí spojen především s věštěním budoucnosti a s přípravou na adventní období. Protože se blížil čas půstu, lidé jedli spíše skromná jídla. Jedním z typických pokrmů byla pučálka, jednoduché staročeské jídlo z naklíčeného hrachu. Považovalo se za symbol nového začátku, růstu a také skromnosti, která do nadcházejícího adventu patřila.

Pučálka se jedla nejen na Ondřeje, ale také v dalších zimních dnech. Byla oblíbená díky tomu, že hrách byl dostupný, levný a vydatný. Naklíčení hrachu dodalo pokrmu jemně nasládlou chuť a tělo jej díky tomu lépe trávilo. Děti ji milovaly pro lehce oříškové aroma a dospělí oceňovali, že se dá dochutit na sladko i naslano. Přestože dnes už není tak známá, stále představuje krásnou připomínku staročeské kuchyně.

Diskuze k článku

Přidat komentář

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.