Přejít k hlavnímu obsahu

Jak uvařit poctivou hrachovou kaši | recept

Recept na poctivou hrachovou kaši. Hrachová kaše patří k nejlevnějším jídlům, protože hrách má na trhu mezi luštěninami trvale nejnižší cenu. Připravit dobrou hrachovou kaši je snadné. Nabízíme recept na hrachovou kaši, který odpovídá i způsobu přípravy, jež v pořadu Česko na talíři prezentoval mistr kuchař Jaroslav Sapík. K receptu přidáváme i dva dobré tipy, jak naložit s hrachovou kaší, když zbyde.

Co je potřeba

  • 0,5 kg zeleného loupaného hrachu
  • dvě vrchovaté lžíce sádla
  • dvě velké cibule
  • česnek
  • majoránka
  • sůl
  • mletý pepř
1

U mnohých lidí prochází obliba hrachové kaše podobným vývojem: zatímco ve školních jídelnách patří hrachová kaše k „postrachům“, s nástupem dospívání se stává stále „jedlejší“, až dosáhne oblíbenosti. Hrachová kaše zasytí, dodá rostlinné bílkoviny, vitaminy B1, B2 a B3, z nerostných látek například hořčík, fosfor, vápník, draslík, měď a kyselinu listovou. A to vše za skutečně nízkou cenu.

2

Hrachovou kaši připravujeme z loupaného žlutého nebo zeleného hrachu. Nezaměňujme se zeleným hráškem. Při použití termínu hrách jsou vždy myšlena suchá semena, zatímco hrášek je čerstvý, mražený nebo sterilizovaný. Půl kilogramu suchého zeleného hrachu namočíme na několik hodin do studené vody. Pro konečné množství počítáme s tím, že hrách po nabobtnání nabyde na víc než dvojnásobek.

3

Nabobtnalý zelený hrách dáme i s vodou do velkého hrnce – tak čtyřlitrového. Zalijeme alespoň dvojnásobkem objemu nabobtnalého hrachu a přivedeme k varu. Loupaný hrách zpočátku varu hodně pění a „utíká“ z hrnce. Proto je třeba teplotu snížit, jakmile se začne voda vařit. Vařit loupaný hrách v papiňáku není moc vhodné – pěna se tlačí i skrz ventil – viz foto.

4

Hrách vaříme pomalu, občas zamícháme, aby se zespodu nepřipálil. Když by bylo málo vody, trochu horké přilijeme, aby hrách zůstal stále ponořený. Když byl hrách předem namočený, netrvá vaření dlouho – půl hodiny až 40 minut. Když je hrách měkký, odstavíme ho a bez slévání tekutiny rozmixujeme (třeba tyčovým mixerem).

5

Zatímco se hrách vařil, oloupali jsme dvě velké cibule. Jednu nakrájíme na drobné kousky, osmažíme dozlatova na lžíci sádla a přesuneme do nějaké pracovní misky. Druhou cibuli také nakrájíme, dáme také smažit na lžíci sádla, ale spolu s cibulí opečeme kousky plátky uzeného. Opečené maso podlijeme vodou, dusíme pod pokličkou, až je úplně měkké a cibule rozdušená.

6

První dávku cibule vmícháme do hrachového pyré. Dochutíme solí (hrách se při vaření nemůže solit, nezměkl by), mletým pepřem. Přidáme tři čtyři rozetřené stroužky česneku a hrst majoránky. Znovu promixujeme. Jestliže jsme udržovali množství vody při vaření právě tak, aby byl hrách stále ponořený, není třeba hrachovou kaši ničím jiným zahušťovat – přirozeně zhoustne.

7

Hrachovou kaši podáváme s kousky uzeného masa a poléváme šťávou z rozpečenou cibulí. Jindy můžeme k hrachové kaši nabídnout ohřátý nebo opečený jemný pátek či klobásu. Kdo maso není, pochutná si na hrachové kaši s volským okem, a nebo jen s větším množstvím smažené cibulky. Vhodnou přílohou je salát z kysaného zelí nebo sladkokyselá nakládaná zelenina.

8

Vyplatí se vždy vařit celý balíček hrachu, i když nás je ke stolu méně. Vaření hrachu je stejně energeticky a časově náročné, ať vaříme třicet deka nebo celý kilogram. Část uvařeného hrachu můžeme hned odložit stranou a po vychladnutí zamrazit. Z hrachového pyré se po přidání vajec, strouhánky a tradičního koření připravují hrachové karbanátky – děti a vegetariáni je mají rádi.

9

Nebo když nám zbyde už hotová kaše, můžeme z ní na druhý den připravit polévku: Na lžíci másla osmažíme malou cibulku, trochu nastrouhané kořenové zeleniny a dvě hrsti ovesných vloček. Zalijeme 0,75 litrem vody, asi deset minut vaříme a pak do polévky rozmícháme zbylou kaši. Dochutíme solí, a přidáme ještě trochu česneku a majoránky.

Autor: jezzina | Zobrazit autorská práva

Foto k receptu na hrachovou kaši (jez)

Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články