Přejít k hlavnímu obsahu

Jak se správně obléct na ples

06. Březen 2020
Jak se správně obléct na ples

Co si obléct na ples a zda jsme oblečeni správně řeší mnoho žen i mužů. Možná vás to také trápí. Prvním z vodítek by měla být pozvánka, která napoví, na jaký typ plesu jdete, a jak moc bude večer formální, slavnostní a výjimečný. To ostatní vám snad napoví níže napsané řádky.

Co je potřeba

Muž:

  • tmavý oblek, smoking
  • kravata, motýlek
  • jednobarevná košile
  • společenské boty na šněrování
  • ponožky tón v tónu

Žena:

  • společenské šaty (malé večerní anebo velké večerní)
  • lodičky s uzavřenou špičkou anebo páskové boty na úzkém podpatku
  • punčochy
  • malou kabelku (psaníčko)
  • šperky
1

Řiďte se tím, co máte na pozvánce. Ta vám napoví, jestli je potřeba se shánět po malých večerních šatech nebo po velké róbě. Muž zase bude vědět, zda má zvolit tmavý slavnostní oblek či dokonce smoking.

2

Na klasické plesy si obvykle vystačíte s malou večerní toaletou, tedy s úzkými pouzdrovými šaty bez rukávů, které sahají těsně pod kolena. Takovéto šaty můžete zkombinovat s kabátkem dlouhým do pasu, případně dlouhým po okraj šatů. Nezbytností jsou punčochy a lodičky na úzkém podpatku s uzavřenou špičkou. Vše doplňuje malá kabelka. Barvu zvolíte podle charakteru akce (na komorní černé, barevné na ostatní). Pokud si dáma na klasický ples zvolí velké večerní šaty, bude okrasou celého plesu.

3

Muž se obléká do společenského obleku, který by měl barevně ladit s oblečením své partnerky. Oblek by měl být z jednoho materiálu, jedné barvy, a to tmavé. Košile by měla být také jednobarevná, stejně jako motýlek či kravata. Na ples je vhodnější motýlek. Boty vybíráme společenské, šněrovací, které jsou jen asi o odstín tmavší než oblek. Ponožky jsou pro muže největším úskalím, správně zvolené ponožky by měly být jednobarevné a jít tón v tónu s oblekem. Možná vás to překvapí, ale ideální barvou není černá, jako spíše tmavě modrá. Na to, že byste si vzali košili s krátkým rukávem, raději rychle zapomeňte. Slavnostní vzhled obleku navýšíte přidáním tradičních doplňků, jakými jsou například: vesta, kapesníček do klopy a manžetové knoflíčky.

4

Smoking je nezbytnou součástí velkých večerních příležitostí a gala večerů. Jak takový smoking ale vypadá? Smoking je formální večerní oblek, který bývá výhradně černý anebo v barvě tmavé modři. Jedinou dobrou volbou košile je jednobarevná bílá, přičemž má dvojité manžety a frakový límeček. Ke smokingu náleží výhradně motýlek. Jeho další nezbytnou součástí je vesta nebo hedvábný smokingový pás, který kromě klasické černé barvy může být i vínový anebo lahvově zelený. Boty jsou lakované a na šněrování, ponožky hedvábné černé. Vhodným doplňkem jsou bílé rukavice a případně i klobouk.

5

Velká večerní toaleta. Róba, která má zvýraznit ženskou krásu a šarm. Platí zde nepsaný zákon o délce šatů až po špičku střevíčků, avšak mladé a odvážné dívky si mohou dovolit i kratší míru. Dlouhé šaty, někdy s vlečkou se neobejdou bez hlubokého dekoltu. Rukávy zde také budete hledat marně, ty nahrazují elegantní rukavičky v barvě šatů. K šatům náleží lodičky na vysokém podpatku, šperky sladěné s šaty a psaníčko. Nezapomeňte na punčochy. Dekolt si můžete zahalit lehkým přehozem.

6

Absolutně nevhodné: letní šaty, kostýmy, kalhoty a halenka, světlý oblek určený pro denní nošení, vícebarevná košile, košile s proužky, košile s krátkým rukávem, mokasíny, bílé ponožky k jinému než světlému obleku, příliš krátké šaty, nevkusně slazené šperky, velká kabelka, holé nohy bez punčoch.

Tipy

  • Oblečení ženy by mělo decentně zakrýt její případné nedostatky, a proto volte šaty i podle postavy.
  • Žena, která není obdařená poprsím, nevolí dekolt vepředu, ale vzadu.
  • Černá barva sice patří mezi klasiku, avšak pokud máte problémy s pletí a chcete se vyhnout ještě většímu zviditelnění vašich vrásek, zvolte raději tmavě modrou, vínovou či olivovou.
  • Žena s tvarem postavy hruška, tedy s menším hrudníkem než boky, by měla volit rovný výstřih a zvolit výraznější horní část (nahoře šaty světlejší a spodek tmavý nebo vršek lesklý a sukně matná a podobně).
  • Při vybírání kabelky by měly dávat obzvlášť pozor na její velikost dámy plnějších tvarů, protože příliš malá kabelka by v jejich případě působila jaksi nepatřičně.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak pečovat o bižuterii a šperky
Jak pečovat o bižuterii a šperky
Jak pečovat o bižuterii a šperky | rady a tipy. Někdo dává přednost šperkům z drahých kovů, jiný má v oblibě bižuterii. Ta bývá kvůli použitému materi…
Jak vybrat kravatu
Jak vybrat kravatu
Kravata náleží ke každému obleku a nesmí tedy chybět v žádném šatníku muže. Výběr té správné kravaty vždy představuje mnoho debat a rozvažování. Není…
Jak urychlit zrání rajčat | rady a tipy
Jak urychlit zrání rajčat | rady a tipy
Podzim je tu, noci jsou již chladné a první mrazík může přijít velmi brzy. Pokud pěstujete na zahrádce nebo balkonu rajčata, jistě vám na keřích zůstá…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.