Přejít k hlavnímu obsahu

Jak se starat o oblovky | rady

12. Prosinec 2019
Jak se starat o oblovky | rady

Jak se starat o oblovky | rady. Oblovky jsou velcí suchozemští plži, tento druh pochází z východní Afriky, zde se stal významným škůdcem na polích. Jsou to největší suchozemští měkkýši, jejichž podlouhlá ulita může být dlouhá 15 až 30 cm. Tyto oblovky pro řadu chovatelů nejsou nijak zajímavé, ale řada chovatelů si je velmi oblíbila pro svoji nenáročnost a také krásu ulit. Oblovky mohou mít různé typy ulit, v dnešní době se můžeme setkat s řadou druhů.

Co je potřeba

Oblovky nejsou nijak náročné na chov, pouští se do nich i začínající chovatelé a nemají s tím sebemenší problémy. Terárium pro oblovky nemusí být vybaveno nijak náročně.

1

Pro oblovky je nevhodnější skleněné terárium s větracímy otvory. Do terária umístíme vrstvu vlhkého substrátu, rašeliny, natrhaný papír. Záleží na chovateli, co upřednostní a co je i po vizuální stránce pro něj nejlepší.

2

Je důležité, abychom nádrž pravideně rosili a dodržovali potřebnou vlhkost v akváriu. Pro oblovky je ideální držet ji až  u 90%. Nesmíme na pravidelné rosení zapomínat, tento problém často vede ke zbytečným úhynům zvířat.

3

Oblovky snesou průměrnou pokojovou teplotu, takže není třeba navíc svítit, používat UV lampu. Stačí, když budete dodržovat teplotu kolem 20 až 29°C. Na snížení teploty jsou oblovky háklivé, sami poznáte, že pokud by byla oblovkám zima, zahrabou se do substrátu a zavřou ulitu. V těchto případech je potřeba v bytě alespoň trochu přitopit, aby oblovkám nebyla příliš zima.

4

Na potravu nejsou oblovky taky nijak náročné, podáváme jim především různé zelené lísty - pampelišku, jitrocel, salát, zeleninu - například okurky, mrkev, popřípadě nějaké ovoce. Jako doplněk můžeme přidat granule pro psy, kočky nebo krmení pro rybičky. Granule je potřeba před podáním namočit. Oblovkám slouží ke zpestření stravy a většinou jim velice chutnají.

5

Co je důležité připomenout, je to, že plži žijící v zajetí, potřebují pravidelný přísun vápníku, aby se jim dobře vyvíjela ulita. Doplňovat vápník můžeme nejlépe sépiovou kostí. Pokud plži žijí ve skupince a mají málo vápníku, může se stát, že si ulity začnou vzájemně okusovat. Každý mladý plž by měl mít pro svůj správný vývin k dispozici sépiovou kost jako zdroj vápníku.

6

Co se týká rozmnožování těchto zvířat, jsou to hermafrodité, a tudíš si každý jedinec vytváří jak vajíčka, tak i spermie. S oplozením je to ale poněkud horší, je potřeba mít v teráriu nejméně dva jedince. Oblovky snášejí kolem 100 ks vajíček, s velikostí kolem 5 mm. Pokud nám oblovky tyto vajíčka snesou, je nutné je oddělit od dospělých, umístit je do vlhkého substrátu s trochu vyšší teplotou. Mláďata se líhnou po 2 až 3 týdnech. Mladé oblovky se zprvu krmí jejich vlastní skořápkou vajec, až jim tato zásoba dojde, přijímají stejnou potravu, jako jejich rodiče. Při jejich vývinu je velmi důležité přikrmovat sépiovou kostí.

Tipy

Pokud byste svůj byt rádi doplnili barevným teráriem, ale namáte čas se o terarijní zvířata starat, nebo jen chcete nabýt zkušenosti, než si pořídíte jiné obojživelníky nebo plazy. Určitě bych vám doporučila tyto nenáročné a přitom velmi zajímavé živočichy, které bez pochyby oblovky jsou.

Varování

Pokud si pořídíte vetší skupinku dospělých jedinců, mějte na paměti, že oblovky se velmi rychle rozmnožují a vajíček může být spousta. Než se nadějete, budete mít oblovek plné akvárko. Je důležité si tyto fakta předem uvědomit.

Autor: Katkaaa
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak chovat cvrčky | rady
Jak chovat cvrčky | rady
Jak chovat cvrčky | rady. Chcete-li doma chovat cvrčky, ať už pro jejich typický hlasitý projev nebo například jako krmivo pro jiné své domácí zvíře,…
Jak šetrně odlákat mravence pryč
Jak šetrně odlákat mravence pryč
Jsou neuvěřitelně pracovití, pomáhají jeden druhému, komunikují spolu pomocí svých tykadélek, jejich hemživá obydlí dokážeme s dětmi pozorovat dlouhé…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.