Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit celerovou polévku | recept

05. Květen 2017
Jak připravit celerovou polévku | recept

Recept na celerovou polévku. Jak si zpestřit jídelníček a přesto jíst kaloricky méně náročná jídla? Jednou z možností jsou i odlehčené zeleninové polévky, které zasytí, zahřejí a jsou nejen zdravé, ale i dietní. Celerová polévka splňuje zmíněné předpoklady, navíc skvěle chutná. A přípravu celerové polévky zvládne i začátečník v kuchyni.

Co je potřeba

Na 4 porce budeme potřebovat:

  • 2 velké cibule
  • 1 menší bulva celeru
  • hrst ovesných vloček
  • voda dle potřeby
  • trochu rostlinného oleje (olivového či slunečnicového)
  • 1 kostka lučiny (100 g) nebo žervé
  • sůl
  • muškátový oříšek
  • 4 plátky šunky (či dle chuti)
  • 2 housky
  • rukola na ozdobu
1

Nejprve si všechnu zeleninu očistíme. Cibuli oloupeme, omyjeme a nakrájíme na menší kousky. Polévku budeme na závěr mixovat do hladka, proto je třeba k přípravě polévky zvolit vyšší hrnec, z něhož nám nebude polévka při mixování stříkat po kuchyňské lince. Hrnec postavíme na sporák a nalejeme do něj trochu rostlinného oleje. Olej můžeme použít slunečnicový či olivový. (Olivový olej sice někdy není doporučován pro teplou kuchyni, avšak v poslední době mnozí odborníci na výživu tvrdí, že jde o pouhý mýtus.) Olej tedy zahřejeme a poté přidáme nakrájenou cibuli. Mezitím si nakrájíme očištěný celer také na menší kousky. Cibuli necháme zesklovatět. Poté k ní přidáme celer a ovesné vločky a necháme ještě chvíli opékat, aby celer trochu zkřehl a vločky získaly zlatavou barvu.

2

Když se tak stane, nalijeme do hrnce vodu, přiklopíme pokličkou a necháme vařit. Až bude zelenina skoro uvařená, odkryjeme pokličku a necháme trochu "odvařit" vodu. Zelenina by neměla příliš plavat. Zároveň ale musíme dát pozor, aby se odspoda nezačala připékat, pokud by se voda příliš vyvařila. Zvláště ovesné vločky v polévce potřebují dostatek tekutin, protože snadno nabudou. Celerovou polévku odstavíme z plamene a osolíme.

3

Do hrnce vložíme lučinu nebo jiný sýr. Lze použít i pomazánkové máslo či tavený sýr, ale lučina či žervé představují zdravější variantu. Připravíme si tyčový mixér. Polévku rozmixujeme do hladka. Ochutnáme, případně ještě dosolíme či podle chuti dokořeníme. Nakonec přidáme trochu muškátového oříšku. Tím bychom měli šetřit, jeho větší množství může zastínit ostatní chutě polévky a může tzv. „padat na jazyk“. Celerová polévka by měla mít krémovou konzistenci. Není třeba ji více zahušťovat, ovesné vločky mají schopnost velmi nabobtnat a rozmixovaná zelenina polévku také zahustí. Pokud by se nám utvořila kaše, přidáme ještě vodu a znovu trochu promixujeme. Pokud necháme celerovou polévku vychladnout, jistě nám zhoustne, proto ji při opětovném podávání musíme trochu zředit.

4

Dále si připravíme suroviny na ozdobu polévky z celeru. Plátky šunky natrháme na drobné kousky a lehce osmahneme na pánvi, poté si nakrájíme chléb, housku či jiné pečivo a také ho zlehka opečeme. Nakonec si propereme rukolu. Do talíře nalijeme celerovou polévku, ozdobíme opečenou šunkou, houskou a posypeme trochou rukoly a podáváme. Dobrou chuť!

Pokud je pro nás nebo naše strávníky chuť celeru příliš výrazná, je možné do polévky přidat i jednu mrkev. Ta celerovou polévku zjemní a lze tak obelstít i zapřisáhlé odpůrce celeru.

Autor: marketahoz | Zobrazit autorská práva

Foto k receptu na celerovou polévku: archiv autorky

Hodnocení
Zatím žádné komentáře. Buďte první!

Další zajímavé články

Obrázek není k dispozici
Snadná celerová pomazánka | recept. Celerová pomazánka snadno a rychle. Pomazánky nemusíte připravovat pouze ze známých ingrediencí. Zapojte do jejic…