Jak upéct svatomartinské koláčky s povidly — domácí recept
28. Říjen 2025
Na svatého Martina voní české kuchyně pečenou husou, mladým vínem a sladkými koláčky. Tyto malé nadýchané kousky, plněné povidly, tvarohem nebo mákem, patří k tradičním pochoutkám, které se pekly nejen pro hostinu, ale také jako výslužka pro koledníky. Vůně kynutého těsta, skořice a povidel dokáže i dnes vytvořit hřejivou atmosféru, která k listopadovým dnům neodmyslitelně patří.
Co je potřeba
Počet kusů: přibližně 25 menších koláčků
Doba přípravy: asi 2 hodiny (včetně kynutí)
🧺 Ingredience
Na těsto:
- 500 g hladké mouky
- 250 ml vlažného mléka
- 25 g čerstvého droždí (nebo 7 g sušeného)
- 80 g cukru krupice
- 100 g rozpuštěného másla
- 2 žloutky
- špetka soli
- kůra z ½ citronu
- 1 balíček vanilkového cukru
Na náplň:
- 200 g hustých švestkových povidel
- 1 lžíce rumu nebo tuzemáku
- mletá skořice podle chuti
Na dokončení:
- 1 vejce na potření
- rozpuštěné máslo na potření po upečení
- moučkový cukr na posypání
Podstup
- Do části vlažného mléka rozdrobte droždí, přidejte lžičku cukru a lžičku mouky. Nechte asi 10–15 minut vzejít.
- Do mísy nasypte mouku, přidejte zbytek cukru, žloutky, vanilkový cukr, sůl a citronovou kůru. Přilijte kvásek i rozpuštěné máslo a postupně přilévejte zbytek mléka. Vypracujte hladké, vláčné těsto, přikryjte ho utěrkou a nechte kynout asi hodinu.
- Povidla smíchejte s rumem a skořicí. Pokud jsou příliš hustá, můžete je lehce prohřát.
- Vykynuté těsto rozdělte na malé kousky (velikost vlašského ořechu). Z každého vytvarujte placičku, doprostřed dejte trochu náplně a zabalte ji. Koláčky pokládejte na plech švem dolů.
- Nechte koláčky ještě asi 15 minut odpočívat, potřete je rozšlehaným vejcem a pečte v předehřáté troubě na 180 °C přibližně 15 minut, dokud nezezlátnou.
- Ještě horké koláčky potřete rozpuštěným máslem a po vychladnutí je posypte moučkovým cukrem.
Další zajímavé články
Jak upéct zdravější svatomartinské koláčky | recept
Zdravější svatomartinské koláčky | recept. Svátek svatého Martina je spojován nejen s první nadílkou sněhu a příchodem zimy, ale také s pout…
Jak na svatomartinské rohlíčky – voňavou tradici podzimu
Když se blíží 11. listopad, den svatého Martina, české kuchyně provoní nejen husí pečínka, ale také jemné, máslové svatomartinské rohlíčky. Tyto malé…
Jak na vánoční tvarohovou štolu – tradiční pochoutku s jemnou chutí
Štola patří k nejstarším vánočním pečivům v Evropě. Její původ sahá až do německého Saska, kde se poprvé pekla jako sváteční chléb plný sušeného ovoce…
Jak na výborné kynuté šneky s máslovým mlékem
Kynuté šneky jsou oblíbenou klasikou českých kuchyní. Tentokrát ale nejde o běžné šneky s náplní – tahle varianta je výjimečná díky máslovému slazeném…
Jak využít výtečné kynuté těsto na štrúdl? Přináší nekonečné možnosti
Kynuté těsto patří mezi nejvoňavější poklady domácí kuchyně. Je vláčné, nadýchané a přitom pevné natolik, že unese i bohatou náplň. Tradičně se z něj…







Diskuze k článku