Přejít k hlavnímu obsahu

Jak zpracovat arónii | recepty

Jak zpracovat arónii | recepty

Arónie, temnoplodec, ale nejčastěji černá jeřabina, je strom z rodiny růžovitých, často pěstovaný jen k dekorativním účelům. Jeho plody – drobné modročerné malvice – jsou ovšem bohatým zdrojem vitamínů, rutinu, železa, jodu a dalších látek, které podporují imunitní systém, zpevňují cévy, snižují vysoký tlak a hladinu cholesterolu v krvi. Utržené plody arónie jsou za syrova trpké, ptactvu chutnají, ale pro člověka moc poživatelné nejsou. Kuchyňskou úpravou však z nich lze připravit mnoho dobrých a zdravých pochutin. Jak zpracovat arónii? Tady jsou recepty z arónie – sirup z arónie, džem z arónie, domácí likéry z arónie, víno z arónie nebo kompoty z arónie.

Diskuze k článku

Přidat komentář

Jan Brezovský (neověřeno) | So, 09/26/2015 - 07:58

In reply to by Radaka2 (neověřeno)

K receptu sirupu z aronie,či jiného ovoce. 80 g kyseliny citronové není překlep ! Je to jen obyčejné opisování i s chybami. Stačí se buď jen zamyslet, nebo vyhledat jiné
podobné recepty. Tento recept i s chybou se poprve vyskytl v časopise Zahrádkář č. 8/93 ?!! Já ho našel i v knize. Může se použít i zdravější citron. Účel je hlavně vyladění chuti u málo kyselého ovoce. Konzervaci zajistí velké množství cukru. Pokud se rozpustí nad 65 procent cukru, je ochrana sirupu za studena vyrobeného zajištěna.
Pokud někomu chutnají é-čka a podobná chemie, prosím je to jeho věc.

Radaka2 (neověřeno) | Po, 08/04/2014 - 10:59

Tatoch: 80 gramů není překlep, jsou to 2 balíčky, je to známý osvědčený recept, dělám to tak také a roky. Zdena: zkuste dát méně cukru a zjistíte, proč se cukr v takovém množství přidává - Aronie je trpká a kromě toho šťávy dáváte do vody málo, takže to není i nic sladší než jakýkoli jiný sirup. My máme Aronii na zahradě asi 20 let. Doporučuji s trháním moc neváhat, protože si ji hlídají i ptáci a pak je to ozobané hned. Víno doporučuji!

Hanka (neověřeno) | Po, 08/04/2014 - 11:30

Máme druhým rokem aronii na zahradě. K tomu, aby plody dozrály, je nutné stromek chránit před ptactvem. Vyřešili jsme to netkanou tkaninou, pod níž mohly plody nerušeně dozrávat. Jelikož stromek měl plody poprvé, bylo jich na zpracování málo. Ale, chodili jsme na ně denně a můžu konstatovat, že nebyly tak špatné. Je pravdou, že po vysání šťávy byl znytek špatně poživatelný, ale zase je to vláknina. Takže na šťávičku si nějaký ten rok počkáme, jinak chuť velmi dobrá. Ještě se chystáme na řešetlák :o))

Stáňa (neověřeno) | Po, 10/05/2015 - 23:35

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat zda máte někdo zkušenosti se sušením. Můžu bobulky před usušením omýt? A můžu je sušit volně a nebo se musí sušit rychle v sušičce. Děkuji za radu.

Sasova Erika (neověřeno) | Ne, 09/15/2013 - 08:22

Dobry den.Mužu sirup z aronie sterilizovat.děkuji.

ivana Krejčí (neověřeno) | Út, 09/08/2015 - 09:04

Dobrý den chtěla bych se zeptat jestli se může z aronie dělat taky pálenka jeřabinka. Děkuji za odpověď
Ivana Krejčí

Lenka Velemanova (neověřeno) | Pá, 10/23/2015 - 14:34

Zdravím, jako ochranu před ptáky již několik let používám záclonu. Cely stromek s ni zakryji a sklízím az později ...Je lepší ji nechat jednou premrznout ještě na strome, ztraci trpkost. :-)

Danka (neověřeno) | St, 09/16/2015 - 16:03

Dobrý den,
nemáte prosím někdo zkušenost s přidáváním aronie do dětské přesnídávky?
děkuji za odpověď Danka Zrůbková

Sasova Erika (neověřeno) | Ne, 09/15/2013 - 08:25

Dobry den.Mužu sirup z aronie sterilizovat.děkuji.

jezzina | Ne, 09/15/2013 - 09:45

Dobrý den, děkujeme za Váš dotaz. Sirup z arónie lze konzervovat sterilizací, ale - upřímně řečeno - vytratí se celý "vtip" předpisu. V syrové šťávě zůstane zachován vitamin C, který se zahříváním při sterilizaci ve značné míře zničí.

tatoch (neověřeno) | So, 10/19/2013 - 18:29

80 gramů bude asi překlep, že?

Pavel Fučík (neověřeno) | Ne, 10/20/2013 - 19:37

Dobrý den poradíte mi jaky odšťavnovač si pořídit na Aronii

zdena (neověřeno) | So, 11/09/2013 - 13:55

Proč jsou všechny ty receptry tak příšerně přeslazené ???? Vždyť cukr ničí vše pozitivní, co aronie dává...

Další zajímavé články

Jak naložit ovoce do alkoholu | recepty
Jak naložit ovoce do alkoholu | recepty
Jak naložit ovoce do alkoholu | recepty. Konzervování v alkoholu údajně vynalezli v klášterech středověké Evropy. Ovoce můžeme nakládat do samotného a…
Jak vyrobit likér z jahod | recept
Jak vyrobit likér z jahod | recept
Jak vyrobit likér z jahod | recept. Výroba domácích vín a likérů má u nás tradici, v každé vesnici se najde někdo, kdo se touto činností zabývá. Aby s…
Jak správně otevírat sekt | tipy
Jak správně otevírat sekt | tipy
Jak správně otevírat sekt | tipy. Sekt a dokonce i šampaňské patří ke každé výjimečné události. Nejde tu o množství, ale o obřad, který je s otvíráním…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.