Jaké pomůcky sloužící ke stolování nám mohou značně uškodit kvůli bakteriím?
Většina z nás se pečlivě stará o svou kuchyni i jídelnu, abychom vařili, pekli a pak jedli v čistotě. Jenomže bakterie se velmi často skrývají i tam, kde bychom je při prvním zamyšlení vůbec nehledali. Jde o běžné pomůcky, které používáme k podávání jídla, nápojů a mnozí je používáme denně, včetně malých dětí. Možná budete v šoku z toho, kde všude se mohou mikroby skrývat, kde ulpí a velmi dobře se jim zde daří.
Plastová brčka si žádají pečlivou očistu
Je to tak. Brčka mnozí používáme doma a čekají na nás i v kavárnách, ve fast foodech nebo třeba na večírcích. Velmi často jsou ale skladována jen tak, volně, bez obalu. Jsou tak vystavená prachu, prstům číšníků a servírek, ale také bakteriím, které jsou všude kolem. Stačí pak strčit brčko do úst a přímo do cíle tak přenesme spoustu bakterií. A jestliže používáte brčka kovová, plastová či silikonová, i v nich je mnoho nečistot, zbytků z nápojů, z úst. Je nutné je čistit speciálním malým kartáčkem, který je přímo pro brčka určen.
Víčka od plastových lahví – malá farma bakterií
Je trendy používat opakovaně použitelné obaly na nápoje i pokrmy. Žádají si ale pečlivé umývání. A právě vršky od sportovních nebo třeba školních láhví na nápoje, nekapající nebo dokonale uzavíratelné a „uzamykatelné“ vršky jsou plné nečistot. Vyčistit je není mnohdy vůbec snadné, ale jakmile najdete pomůcky, které vám to umožní, je to otázka pár minut. Do nejmenších zákoutí se dostanete mini kartáčky, štětkami, ale také vatovými tyčinkami, párátky… Když vršek pečlivě vyčistíte včetně závitu, ve které bývá také spoustu nečistot, budete překvapení, jak prokouknul.
Pozor na naleštěné, ale nečisté příbory
Není pravidlem, že lesknoucí příbor = čistý příbor. Při běžném umytí zůstávají na příborech v restauracích bakterie, a především tehdy, když jsou špatně vysušené. Pozor zejména na plastové příbory, když se používají opakovaně nebo špatně skladují. Možná už se nebudete divit, že si někteří lidé do restaurace nosí vlastní příbor.
Servírovací nástroje myjte dokonale
Těšíte se častému grilování? Máte rádi švédské stoly v restauracích? Pak vězte, že právě servírovací nástroje, které se dotýkají jídla a bere je do rukou i několik osob za sebou, mohou být při nedostatečném mytí plné bakterií. Navíc v létě v teplém počasí se jim daří o to víc. Proto doma myjte naběračky i servírovací kleště a jiné nástroje po každém použití s maximální precizností.
Bakterie se skrývají i na papírových ubrouscích, táccích, třeba když jsou vystaveny vlhkosti nebo skladovány nevhodně. Mohou v nich být dokonce plísně. Chcete-li mít situaci pod kontrolou i v restauraci či na oslavě, noste si vlastní příbor, brčko, doma si vše, co používáte k pití a jídlu pečlivě čistěte.
Diskuze k článku