Přejít k hlavnímu obsahu

Jak vybrat kvalitní spacák | rady

Jak vybrat kvalitní spacák | rady

Jak vybrat kvalitní spacák | rady. Dobrý spacák je základ kvalitního spaní. Nekvalitní spacák může pobyt v přírodě značně znepříjemnit, proto spací pytel vybíráme v obchodě nebo e-shopu obezřetně. Kromě jeho hmotnosti se primárně soustředíme na údaj o komfortní teplotě. Budeme-li přespávat ve stanu, pod širým nebem nebo na chatě jen v létě, je zbytečné kupovat zimní spacák za vysoké ceny. Je lepší spacák plněný dutým vláknem, nebo dát přednost peří? Čtěte osvědčené rady pro výběr nového spacáku.

1

Při nákupu spacáku byste se v prvé řadě měli dívat na to, do jaké teploty je spací pytel určený. Na spacáku máte obvykle uvedeny 3 údaje - teplotní maximum, teplotní minimum a optimální teplota. Podle těchto údajů velice snadno zjistíte, při jaké teplotě vám bude ještě dobře, a kdy vám bude horko anebo naopak zima.

2

Spacák si vybírejte podle tvaru. Na výběr máte tvar anatomický (tzv. mumii), dekový, oválný spacák, který má i kapuci na hlavu, a dále dokonale tělo obkreslující spacák (s kalhotami). Co se týče udržení tepla, je nejlepším spacákem právě ten, jenž obkresluje postavu (ale není pohodlný). V Evropě však nejvíce lidé kupují mumii, protože poskytuje největší pohodlí. Dekové spacáky jsou vhodné pro přespávání na chatě.

3

Při výběru spacáku dbejte na to, abyste vybrali velikost vhodnou pro vaši postavu a výšku. Nadměrně veliký spacák představuje zbytečnou zátěž, menší naopak nepohodlí, protože stlačíte izolační vrstvu (která pak nehřeje). Ve správně velikém spacáku se cítíte dobře, nejste stísnění a spacák vás nikde nesvírá.

4

Spacák raději se zipem, anebo bez zipu? Tento fakt je ryze na vás. I když je nutné říct, že do spacáků se zipy se snáze leze, lépe se suší, a také v případě přílišného tepla zip jednoduše rozepnete a uděláte si pohodlí. Dozajista oceníte spacáky s oboustranným zipem.

5

Spacák vybírejte podle jeho vlastností. Mezi ty nejdůležitější vlastnosti spacáku patří dobrá termoizolace, vodoodpudivost, prodyšnost, hmotnost a objem. Dalším velice důležitým faktorem při výběru spacáku je skutečnost, z čeho je vyroben a čím je spacák vycpán. Spacáky se plní dutým vláknem a peřím. Spacák z husího peří je nejlepší, ale i ten má své „ale“. Péřový spacák vám zajistí dostatečný komfort, je navíc velice lehký, méně objemný, ale mnohem dražší než spacák z dutého vlákna. Když vám takový péřový spacák navlhne, jde jeho hřejivost rapidně dolů. V dnešní době však existují již takové voděodolné materiály, které riziko navlhnutí péřového spacáku eliminují na minimum (to byste museli lehnout do louže anebo důkladně promoknout).

6

Pokud jste se rozhodli pro péřový spacák, při jeho nákupu sledujte míru jeho naplnění. Tento údaj je označen značkou CUIN a představuje množství peří ve spacáku. Na výběr máte nejčastěji spacáky s náplní 600, 900 a 1200. Míra naplnění samozřejmě ovlivňuje cenu i celkový komfort. Ty levné (okolo 1000 korun), bývají nejméně plněné a obvykle jsou plněné dutým vláknem. Tyto spacáky si můžete koupit na občasné přespávání na chatu, kolo anebo hory. Pakliže však chcete skutečný komfort a chcete jej využívat nejen v létě, potřebujete spacáky tzv. tří sezónní (jejichž cena se pohybuje mezi 2500 – 3500 korun). Skvělý lehký péřák na tři sezóny vás vyjde na cca 4000 korun. Zimní spacák, který budete používat pouze občas a má náplň peří 600 -700 CUIN a nebo více (s 800 CUIN), vás vyjde přibližně na 8000 korun. Spacák do extrému, tedy teploty -20 stupňů Celsia bývá obvykle naplněn 1200 CUIN a stojí i víc než 10 000 korun.

Tipy

Při výběru spacáku samozřejmě nezapomeňte na hmotnost a skladnost. Pokud cestujete autem, není pak váha až tak důležitá.

Varování

Nepodceňujte životnost spacáků. Spacáky z dutého vlákna mají životnost maximálně 4 roky, zatímco péřové spacáky mnoho let.

Autor: chorche
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak vybrat stan | rady
Jak vybrat stan | rady
Jak vybrat stan | rady. Dáváte-li při spaní v přírodě přednost noclehu ve stanu, oceníte řadu vlastností. Například možnost stan rychle a jednoduše ro…
Jak si vybrat polštář a matraci | rady
Jak si vybrat polštář a matraci | rady
Jak si vybrat polštář a matraci | rady. Postel – nejoblíbenější místo odpočinku, kde každý tráví přibližně třetinu své existence. Pohodlné lůžko předs…
Jak vybrat inline brusle | rady
Jak vybrat inline brusle | rady
Jak vybrat inline brusle | rady. Přibývá výrobců inline bruslí a také typů kolečkových bruslí pro různé styly jízdy. Vyznat se v nabídce inline bruslí…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.