Přejít k hlavnímu obsahu

Jak vybrat espresso kávovar | rady

Jak vybrat espresso kávovar | rady

Jak vybrat espresso kávovar | rady. Připravit si domácí espresso není v dnešní době nic neobvyklého. Na trhu je rozsáhlá nabídka různých poloprofesionálních i profesionálních kávovarů, pomocí kterých si připravíte lahodnou kávu v pohodlí domova. Jak si vybrat správný espresso kávovar, a na co si při jeho nákupu dávat pozor, vám poradí následující řádky.

1

Základní typy kávovarů

Espresso kávovary můžeme rozdělit na tři základní typy:

- Plnoautomatické

- Poloautomatické

- Poloautomatické plněné kapslemi

2

Základní požadavky

Espresso kávovar vybírejte především podle toho, jaké požadavky na něj budete mít. Chcete-li mít čerstvou kávu, pak musíte zvolit plnoautomatický espresso kávovar. Spokojíte-li se s kávou, která není připravena z čerstvě pomleté zrnkové kávy, pak vám stačí poloautomatický espresso kávovar. Chcete-li mít espresso kávovar, který bude za levnější pořizovací cenu a bude schopen vám připravit espresso a také latté, pak uvažujte o poloautomatickém espressu plněném kapslemi. Musíte si uvědomit, zda-li chcete, aby váš pressovač připravoval jiné druhy kávy, než je espresso. Pokud chcete, aby připravoval latté, cappuccino, musíte hlídat, aby měl espresso kávovar zásobník na mléko, případně by měl mít alespoň tlakovou trysku pro našlehání mléka.

3

Plnoautomatické epresso kávovary

Plnoautomatické espresso kávovary jsou uzpůsobeny tak, že příprava kávy probíhá plně automaticky. V praxi to znamená, že si z tohoto druhu kávovaru vychutnáte kávu připravenou z čerstvě pomletých kávových zrn. Plnoautomatický espresso kávovar je vybaven mlýnkem kávy, který je základem. Dále může být vybaven zásobníkem na mléko, případně tlakovou tryskou pro našlehání mléka. Další součástí plnoautomatického espresso kávovaru může být tryska na horkou vodu sloužící pro přípravu čaje. Plnoautomatické kávovary mají obrovskou výhodu především proto, že příprava kávy probíhá automaticky navolením programu. Stačí stisk tlačítka a stroj obstará vše za vás. Při jeho výběru důkladně dbejte na kvalitu materiálů, ze kterých je přístroj vyroben. Pozorně hlídejte, zda-li je kapacita na vodu, kávu a mléko dostačující. Vzhledem k faktu, že plnoautomatický espresso kávovar mele zrna kávy, může dojít k zanášení přívodních hadiček. Kvalitní plnoautomatické espresso kávovary vás na tento fakt sami upozorní, obsahují speciální čistící program, jehož navolením se stroj sám důkladně pročistí. Mechanický zásah by mohl kávovar poškodit.

4

Poloautomatické espresso kávovary

Poloautomatické espresso kávovary jsou cenově dostupnější než kávovary plnoautomatické. Ušetříte na pořizovacích nákladech, připravte se však, že chuť vaší kávy nebude stoprocentní. Pomletá káva, která se pomocí poloautomatických – tzv. pákových espresso kávovarů připravuje, není čerstvá. Ani vakuové balení nezabrání tomu, aby aroma čerstvě pomleté kávy nevyprchalo. Poloautomatické kávovary mohou být rovněž vybaveny zásobníkem na mléko, tryskou pro našlehání mléka nebo tryskou na horkou vodu pro přípravu čaje. Údržba poloautomatických espresso kávovarů je méně náročná. Požitku z vychutnání pravého italského epressa se budete pouze přibližovat. Stoprocentní chuti čerstvé kávy můžete docílit tím, že ke svému pákovému espressu přikoupíte vlastní mlýnek na kávu, pomocí kterého si čerstvě pomletou kávu připravíte sami.

5

Poloautomatické espresso kávovary plněné kapslemi

Poloautomatické espresso kávovary jsou, co se týče pořizovací ceny, nejdostupnější. Proces přípravy kávy je v podstatě stejný jako v u klasických poloautomatických kávovarů, jen zásobník neplníte mletou kávou, ale speciálními kapslemi. Kávovar není vybaven zásobníkem na mléko, ani tryskou pro našlehání mléka nebo tryskou pro horkou vodu na přípravu čaje (tuto trysku mohou některé typy mít). Chcete-li si připravit latté nebo cappuccino, vše vám poloautomat připraví ze speciálních kapslí. Latté nebo cappuccino vám stroj připraví ze sušeného mléka. Pořizovací cena stroje je sice nejnižší, ale příprava kávy pomocí kapslí je jednoznačně nejdražší. V přepočtu vás vyjde jedna káva z tohoto stroje na cca 10 – 12 Kč. Požitek z chuti pravé a čerstvé italské kávy se jistě nedostaví, kapsle nemůžete nahradit čerstvě pomletou kávou.

6

Tlak

Novinkou na trhu je, že každý druh kávy potřebuje jiný tlak pro jeho přípravu. Zřejmě se jedná o dobrý marketingový tah. Ideální tlak by měl být 15 bar, tlak 9 bar a méně je nežádoucí, maximum by mělo být 19 bar.

7

Teplota

Ideální teplota, při které se připravuje espresso, je 88 – 90 °C.

8

Cena

Espresso kávovar můžete pořídit již od dvou tisíc korun až do řádek statisíců (profesionální espresso kávovary). Kvalitní plnoautomatické espresso kávovary se dají pořídit již od třinácti tisíc korun výše.

Autor: chiquita
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak vybrat blu-ray přehrávač | tipy
Jak vybrat blu-ray přehrávač | tipy
Jak vybrat blu-ray přehrávač | tipy. Popularita blu-ray je dána především jednou dokonalou vlastností a to je vysoké rozlišení. Je pěkné, když si může…
Jak vybrat meteostanici | tipy
Jak vybrat meteostanici | tipy
Jak vybrat meteostanici | tipy. Pořízení meteostanice může v mnohém zjednodušit život. Díky přesným údajům si můžeme snadno plánovat různé aktivity. J…
Jak pečovat o kávovar | rady
Jak pečovat o kávovar | rady
Jak pečovat o kávovar | rady. Hlavní výběr máte za sebou a doma máte kávovar. Je jedno, zda se jedná o překapávací přístroj či kapslový systém, aby ká…
Jak správně vybrat pánské hodinky | tipy
Jak správně vybrat pánské hodinky | tipy
Jak správně vybrat pánské hodinky | tipy. Říká se, že pánské hodinky odrážejí charakter a reprezentují osobnost. Jsou nedílnou součástí vizáže, osobní…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.