Přejít k hlavnímu obsahu

Jak poznat kvalitní krmivo pro psa – granule a konzervy | rady

Jak poznat kvalitní krmivo pro psa – granule a konzervy | rady

Jak poznat kvalitní krmivo pro psa – granule a konzervy | rady. Krmit psa kvalitním krmivem, to je to nejlepší, co může chovatel dělat pro zdraví a vitalitu čtyřnohého přítele. Aby trávicí systém psa byl v dobrém zdravotním stavu, potrava by měla být bohatá na enzymy, vitamíny, minerály a bioaktivní složky. Ale nejen to. A protože výrobci krmiv pro psy se předhánějí v tom, kolik které krmivo obsahuje nutričních látek, vyznat se v tom, co je a co není prospěšné, není snadné. Následující řádky přibližují, které krmivo pro psa je nejkvalitnější a zda raději upřednostnit granule pro psy nebo konzervy.

Co je potřeba

Žaludek a střeva psa se krmivu přizpůsobují 7 až 14 dní

Aby se krmivo dobře natrávilo a živiny správně vstřebávaly, potrava by se měla zvířeti dávat hlavně ve stejném množství, ve stejném složení a ve stejný čas během dne, a to nejméně týden až dva. To je doba, která je potřebná k tomu, aby se žaludek a bakteriální mikroflóra ve střevech psa stačila novému složení přizpůsobit. Průjem u psa je častým projevem toho, že pes snědl jinou potravu, než na kterou byl pravidelně zvyklý. Třeba když návštěva hodí psovi zbytky jídla z oběda.

1

5 metod krmení psa. Která je správná? Důležité hlavně je, aby výživa psa, ať už komerční nebo podomácku dělaná, byla optimálně vyvážená. Tím se u pejska předchází zdravotním problémům, posiluje imunitní systém, zlepšuje srst, celková kondice a zdraví psa. Prvním způsobem, jak psa krmit, je metoda barfování (BARF). Metoda je odvozena od anglického sousloví „Bone and Raw Food“, tedy „kosti a syrová potrava“. Chovatelé upřednostňující tuto metodu krmení psa vycházejí z přesvědčení, že složení krmiva by se mělo přibližovat přirozené stravě psů, respektive vlků. Vidíte, co pes jí, a to je značná výhoda. Veterináři tuto metodu krmení psa nedoporučují začínajícím chovatelům, protože vyžaduje hlubší znalosti ve výživě psů. Kromě množství obsažených živin, vitamínů a minerálních látek je potřeba určit správnou krmnou dávku. BARFování vyžaduje více času a hlouběji si sáhnete i do peněženky, čerstvé potraviny vždy po ruce něco stojí. Druhým způsobem, jak krmit psa, je vařené maso spolu se zeleninou. Majitelé psů maso vaří, aby zahubili bakterie a zárodky parazitů. Omezuje se výskyt bakterií rodu Salmonella a Escherichia Coli, dále kolonie aerobních mikroorganismů. Třetím způsobem je použití konzerv. Psí konzervy rozdělujeme na dva druhy: masové konzervy pro psy a kompletní konzervy. Zatímco kompletní konzervy by měly obsahovat všechny látky, které pes potřebuje, k masové konzervě je potřeba doplnit třeba zeleninu (příkrm). Nevýhodou je ale vyšší pořizovací cena. Pozor také na složení konzerv pro psy. Řada konzerv má vysoký obsah vody, z vody se ale pes nenažere. Čtvrtým způsobem, jak krmit psa, je použití granulovaných krmiv. Tento způsob patří k nejrozšířenějším. Řada výrobců krmiv pro psy se ale snaží snížit cenu granulovaného krmiva tím, že používají zdroje proteinů rostlinného původu. Hlavně pšenici a sóju místo masa. Obsah masové složky a živočišných proteinů je mnohdy velmi nízký a pro správnou výživu psa nevyhovující. Poslední, pátá metoda krmení psa odráží přesvědčení chovatelů, že pes ve své výživě maso nepotřebuje, a tudíž dostává jen krmivo rostlinného původu (vegetarián). Pes je ale všežravec. A žádný veterinář tuto metodu neschvaluje.

2

Jak poznat kvalitní granule pro psa U granulovaných krmiv je vždy důležité složení krmiva, kvalita surovin a jejich poměr v krmivu. V potřebách pro chovatele jsou obvykle k dostání 4 druhy granulovaných krmiv: extrudované granule, pečená krmiva, polosuchá krmiva a zastudena lisovaná krmiva.

  • Výroba extrudovaných granulí je levná a probíhá tak, že se podle receptu práškové částice smíchají, přidá se voda a za vysoké teploty a tlaku protlačí přes sítko. Výrobci musí do krmiva přidat uměle vitamíny, protože vysokými teplotami se krmivo znehodnotilo právě o tyto látky. Na druhou stranu mají optimální množství vitamínů.
  • Pečená krmiva se zpracovávají při nižších teplotách, ale po delší dobu, a tak nedochází ke znehodnocení krmiva, poměr výživných látek ale nemusí být vždy optimální a je dobré i tady řádně číst informace na pytli s granulemi.
  • Polosuchá krmiva jsou pro psa chutnější, ale obsahují chemické konzervanty, aby granule nechytly plíseň a vodu.
  • Zastudena lisovaná krmiva mají velkou výhodu: zachovávají vitamíny, minerály a bioaktivní látky, protože se vyrábějí za nižších teplot. Nevýhodou je ale nižší trvanlivost.

Každý pes, stejně jako každý člověk, má jiné požadavky na výživu. Podle aktivity psa, velikosti apod. Při výběru granulí čtěte vždy složení krmiva na obale. Pořadím složek je určen i v krmivu obsažený podíl – od nejvíce po nejméně. Zvolte raději prémiové značky, Economy krmiva pro psy mohou obsahovat plniva. Výrobci kvalitních krmiv uvádějí na obale konkrétní druh masa, upřednostňujte pokud možno maso hovězí. Nelze říct přesně, které granule jsou pro vašeho psa nejvhodnější. Zapojte selský rozum: kvalita krmiva se podle veterinářů téměř vždy odrazí na kvalitě, lesku a línavosti srsti. A na vitalitě zvířete při aktivitě.

3

Konzervy pro psy – pozor na vysoký obsah vody u laciných konzerv

Levná masová konzerva se od kvalitní konzervy pro psy liší obsahem masa, vody a podrobnostmi o složení na obale. Pod označením „maso a výrobky živočišného původu“ se může schovávat třeba i masokostní moučka (kafilérní moučka), kvalitní psí konzerva podrobně informuje o druhu masa a jeho podílu v konzervě. Pokud je konzerva označena jako kompletní, psovi dáváme jen tuto konzervu, obsahuje dostatečné množství živin. Nadbytek některých vitamínů a jiných látek může zdraví psa škodit, proto dodržujeme dávkování kompletní potravy a do misky nepřidáváme už žádný příkrm. U masové konzervy je příkrm nezbytností – použijeme vločky, rýži nebo těstoviny.

Tipy

Pamlsky pro psy – jak na ně?

  • Když už pejskovi nějaký ten pamlsek dopřát, pak takový, který mu neškodí, a prospěje.
  • Dentální pamlsky pomáhají v péči o psí chrup, speciálním tvarem pomáhají předcházet tvorbě zubního kamene a zubního plaku. Použít lze různé tyčinky, kosti z buvolí kůže, ale třeba i za odměnu kostičky s hovězím, jehněčím nebo masem z lososa. Atraktivní nabídku pamlsků pro psy lze koupit třeba v internetovém obchodě pro chovatele Můj mazlík.
Autor: chorche
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak odstranit zápach ze psí tlamy
Jak odstranit zápach ze psí tlamy
Pes je nejbližší přítel člověka, jak praví známé pořekadlo. Ale i sebelepší přítel přestává být kamarádem, pokud se mu dere nepříjemný zápach z jeho ú…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.