Přejít k hlavnímu obsahu

Jak jíst granátové jablíčko

05. Leden 2022
Jak jíst granátové jablíčko

Jak se jí granátové jablíčko? Při výběru granátového jablíčka si pozorně prohlédněte slupku, která by měla být hladká, pevná a nepoškozená. Granátové jablíčko je bohaté na vitamíny A, B i C, obsahuje zinek, magnezium, fosfor, železo a měď. Důležitý je i obsah potasia, které napomáhá spalovat tuky a je součástí stravy sportovců. Pouhé jedno granátové jablíčko týdně může pomoci k regulaci krevního tlaku a upravit trávení. Pravidelné pojídání granátového jablíčka může být vhodnou prevencí proti rakovině prostaty a prsu.

1

Konzumace zrníček granátového jablíčka tělo zásobuje taniny, které na lidský organismus působí protizánětlivě, a dále potřebnou vlákninou, kyselinou jablečnou, citronovou a dalšími tělu prospěšnými látkami.

2

Granátové jablíčko rozřízněte na čtyři dílky a zrníčka vyloupejte. Zrníčka granátového jablíčka se jí rovnou, nebo mohou být ozdobou ovocných či zmrzlinových pohárů, salátů, dortů. Rovněž se mohou přidávat k pokrmům z drůbeže, ryb nebo na grilovaná masa. Zrníčka musí být křehká tak, že se téměř rozplynou na jazyku.

3

Jiným způsobem konzumování granátového jablíčka je, že jablko seshora odřízneme až se objeví nepravidelná hvězdice. Pak nařízneme slupku na místě prázdného bílého políčka. Nůž zabodneme do středu plodu a mírně pootočíme. Jablko se rozloupne na dílky a z nich můžeme odloupávat zrníčka. Slupka ani bílé dužnaté blanky se nejedí.

4

Z granátových jablíček si můžeme připravit i skvělý džus nebo známou grenadinu. Z vyzrálých plodů se vymačká šťáva, která se rozmixuje s jiným ovocem. Takto připravený džus se přidává do nealko i alkoholických drinků nebo koktejlů.

5

Granátovník se využívá nejen pro své plody. Z jeho listů se připravuje chutný čaj, ze slupek jablek, z kořenů a z kůry se získává barvivo. Dřevo granátovníku je velice kvalitní a hodně se ho používá v řezbářství.

|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

přísada rajčata
Jak vypěstovat rajčata ze semínek?
Zanedlouho nastane čas, kdy bude potřeba vysázet semínka rostlinek, které budeme chtít letos pěstovat ve sklenících a na záhoncích. Nejlepší je použít…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.