Přejít k hlavnímu obsahu

Jak ostřit nože a nůžky

19. Březen 2020

Jak ostřit nože a nůžky | návod. Bez ostrých nožů se nedá dělat několik věcí v rodině, a to hlavně vařit. Ostrý nůž potřebujeme na krájení chleba, masa, cibule a jistě můžeme pokračovat. Jenže kovové nože nejsou věčné, a tak se jejich ostří, ať již opotřebením nebo nevhodným použitím, otupí. Jejich broušení není tak složité, aby to nezvládl šikovný kuchař nebo kuchařinka.

Co je potřeba

  • tupé nože a nůžky
  • ocílka
  • brousící kolečka
  • obtahovací kámen
  • elektrický ostřič
1

Čím můžeme nože brousit – použití ocílky

Na broušení nožů a nůžek lze použít olejové brousky, ocílku, brousící kolečka, obtahovací kameny nebo také elektrický ostřič nebo i bruska.

Kvalita nožů není samozřejmě stejná, nejvíce se tupí nože z uhlíkové oceli. Ty bychom měli brousit nejčastěji. Nože s pilovým ostřím musíme brousit na speciálních nástrojích určených pro každý typ ostří. Použijeme-li běžné broušení, za čas můžeme tvar ostří úplně odbrousit.

Nejběžnějším nástrojem, vlastně nářadím, je v kuchyni ocílka neboli ruční ostřič. Nůž uchopíme do pravé ruky, pokud jsme praváci, ocílku do druhé, a táhlými tahy přejíždíme po ocílce po celé délce od rukojeti ke konci. Nůž držíme zhruba kolmo na ocílku pevně v rukách a se sklonem asi 30 stupňů. Pak nůž otočíme a opakujeme na druhé straně ostří. Ocílku při práci otáčíme, pokud je kulatá, aby se neopotřebovávala na jednom místě.

2

Brousící kolečka

Laciné jsou na koupi i brousící kolečka. Je to umělohmotný držák, v němž jsou dvě řady koleček, mezi kterými je úhel, ve kterém se nůž brousí. Je to nejsnazší způsob a vcelku dobrý, protože ostří má stejný úhel po celé délce. Tahy nože musí být dlouhé, nůž nesmí v kolečkách poskakovat, aby se neudělaly na ostří zuby.

3

Obdélný obtahovací kámen

Obdélný obtahovací kámen je jemný brousek, který vezmeme naplocho do dlaně a horní plochu slabě naolejujeme. Pak brousíme opět táhlými pohyby směrem od sebe. Udržujeme opět úhel 30 stupňů. Další tah je s čepelí obrácenou a táhneme po brousku k sobě. Pokračujeme až do vybroušení nože. Vyzkoušíme omakem, ale opatrně, je to ostré!

4

Elektrický ostřič

Při použití elektrického ostřiče musíme postupovat podle návodu výrobce. Při nesprávném použití by mohlo dojít k přeostření nože. Každý elektrický ostřič používejte opatrně a přesně podle pokynů výrobce uvedených v návodu.

5

Broušení nůžek – utažení šroubku nebo nýtu

Při broušení nůžek bývá největším problémem povolení šroubku nebo nýtu, na kterých se nůžky otáčí. Nůžky ale nemusí stříhat špatně jen proto, že jsou tupé, právě uvolnění šroubku může být toho příčinou. U kvalitnějších nůžek by měla být možnost je utáhnout třeba šroubovákem, jinak pro nýtky platí, že mírná rána na okraj nýtku nůžky zase vrátí do provozuschopného stavu.

6

Broušení nůžek

Broušení nůžek, když je šroubek či nýtek utažen, je jednoduché. Babská rada je zastříhat si několikrát do jemného smirkového papíru či plátna, ovšem pravé broušení to není. Nůžky brousíme na obtahovacím kameni obdobně jaké nože. Obtahujeme tupým ostřím naolejovaný kámen, až jsou nůžky ostré. Nůžky se mohou dobře brousit i na elektrické brusce, kde je ale problém, když nejdou rozevřít alespoň do pravého úhlu.

Dvě zásady na závěr: Příborové nože se nebrousí. Také nůžky se zakulacenými konci, které jsou určeny pro děti, nebrousíme. Pokud musí děti stříhat silnější papír, raději jim ho ustřihneme sami

Autor: chorche
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak vyleštit hliník
Jak vyleštit hliník | rady a tipy. Hliník je oblíbený kov a najdeme ho snad v každé domácnosti. Ať už v kuchyni nebo na oknech v p…
Jak na vánoční úklid | praktické rady
Příprava na Vánoce se neobejde bez vánočního úklidu, kterému většinou věnujeme větší péči. Všichni to známe, že během roku na některé práce prostě nez…
Jak vyčistit skvrnu od vína
Každému z nás se občas přihodí karambol s vylitým vínem na šaty, na čalouněný nábytek či na koberec. Důležitá je co nejrychlejší reakce a znalost něko…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.