Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit vláčné a svěží rebarborové muffiny?

05. Květen 2025

Je čas rebarbory, která je v plné své kráse a síle. Jestliže ji na zahradě také máte, nebo si ji můžete koupit na trhu, využijte ji. Jde o sezónní zeleninu, která by se měla sklízet do doby, než kvete. Připravit z ní můžete mimo mnoho dalších dezertů a osvěžujících nápojů i skvělé a snadné muffiny. Překvapí vás svou chutí a jistě si je zařadíte mezi oblíbené rebarborové pokrmy.

Co je potřeba

  • 350 g hladké mouky
  • 300 g cukru
  • 120 g másla
  • Vajíčko
  • ¼ l mléka
  • Půl lžičky soli
  • Lžička prášku do pečiva
  • Vanilkový cukr
  • 300 g rebarbory
  • Můžeme přidat i šťávu z citronu a nastrouhanou kůru z něj

Postup

  • Do velké mísy vložíme hladkou mouku, přidáme sůl, prášek do pečiva, vanilkový cukr a 225 g cukru.
  • Do další misky dáme mléko, citronovou šťávu a necháme chvíli odstát.
  • V další misce smícháme citronovou kůru, vajíčko a 100 g rozpuštěného másla. Promícháme a přidáme do mléka.
  • Postupně tekutou směs zapracujeme do sypké směsi mouky a zbylých surovin.
  • Rebarboru očistíme od slupek a nakrájíme ji na malé kostičky nebo plátky. Přidáme ji do těsta a vše řádně promícháme.
  • Do plechu na muffiny si vložíme papírové košíčky a naplníme je kousek pod okraj těstem.
  • Ze zbytku cukru a másla si připravíme drobenku, kterou posypeme muffiny v košíčcích.
  • Nakonec vložíme do trouby předehřáté na 170 - 180 °C a pečeme po dobu asi 25 - 30 minut. Můžeme před ukončením pečení špejlí zkusit, zda je muffin propečen.

Rebarbora má v sobě spoustu vody, kterou při teplotní úpravě pouští. Díky tomu jsou muffiny hezky vláčné, podobně, jako když je připravujeme s přidáním nastrouhaných jablek. S rebarborou jsou však víc osvěžující.

Tipy

Pokud rebarboru nestihnete použít na dezerty, můžete si ji i zavařit a použít ji později. Anebo můžete vyzkoušet osvěžující rebarborový sirup, z něhož pak po dlouhý čas budete moci dělat výbornou šťávu. Stačí do skleničky přidat sirup, vodu, led a třeba i kousky máty a citronu. Je škoda rebarboru nechat přezrát, jde o velmi zdravou zeleninu.

Autor: redakce
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak využít rebarboru (reveň) v kuchyni
Jak využít rebarboru (reveň) v kuchyni
Tipy a návody na využití rebarbory. I když rebarbora (reveň) není zeleninou, nad kterou by hlídači správné výživy zrovna jásali, v malém množství a př…
Jablečné muffiny
Jak upéct jablečné muffiny - recept
Máte rádi vláčné buchty a koláče? Rádi si vezmete jeden kus, bez toho aniž byste jej museli ukrojit? Muffiny patří k moučníkům, které milují dosp…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.