Přejít k hlavnímu obsahu

Jak si udělat domácí utopence | recept

Recept na utopence. Utopence jsou oblíbenou českou specialitou ve sladkokyselém nálevu podávanou v hostincích a hospodách k pivu. I když je několik receptů na utopence a nálev, prozradíme vám jeden z nich. A jen tak mimochodem... Historikové pátrají, kdo je oním vynálezcem utopenců a proč je tak pojmenoval. Hovoří se o mlynáři Šamánkovi z Berounska a jsou dvě teorie původu názvu. Jednak že utonul při opravě mlýnského kola, a jednak že utopence jsou "utopeni" v nálevu, a proto se tak špekáčky s cibulí také jmenují. Ať je to tak, nebo tak, utopence jsou skvělou pochoutkou, kterou si podle receptu nyní můžete připravit doma s chlebem. Dobrou chuť!

Diskuze k článku

Přidat komentář

Další zajímavé články

Jak udělat španělský flan | recept
Jak udělat španělský flan | recept
Jak udělat španělský flan | recept. Flan de casa – „domácí flan“ – něco malého k snědku. Jeden typický španělský recept, na který natrefíte v každé re…
Jak udělat churros | recept
Jak udělat churros | recept
Jak udělat churros | recept. Churros – to je lahodný dezert. Stejně jako preclíky i churros jsou prodávány pouličními prodejci, kteří je smaží a prodá…
Jak uvařit akátový džem (med) | recept
Jak uvařit akátový džem (med) | recept
Akátový džem (med) | recept. Akát je invazní dřevina původem ze Severní Ameriky. Celý strom je jedovatý, pouze květy jsou jedlé. Květy rostou v hrozno…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.