Přejít k hlavnímu obsahu

Jak skladovat ovoce a prodloužit jeho životnost?

19. Červen 2022

Ovoce patří k vůbec nejchutnějším a nezdravějším potravinám, které nám poskytuje příroda. Jeho zásadní nevýhodou ale je, že rychle podléhá zkáze. Existují ale způsoby, díky kterým si ovoce budete moci vychutnat po celý rok.

1

Hlavními nepříteli jsou vysoká teplota a nevhodná vlhkost vzduchu

Necháte-li ovoce v místě se zvýšenou teplotou, jeho životnost se může zkrátit na pouhých několik hodin. V podobných podmínkách ovoce rychle degraduje – začíná zahnívat. Problémem je i příliš vysoká nebo naopak příliš nízká vlhkost.

Už to nám napovídá, jaké podmínky je přibližně nutné vytvořit. Pro většinu druhů ovoce platí, že životnost výrazně prodlouží chlad, tma a stálá vlhkost vzduchu. Právě proto se například čerstvá sklizeň jablek umisťuje v bedýnkách do sklepů. V těch je temno, teplota je celoročně poměrně konstantní a vlhkost je pro sklizeň ideální.

V případě skladování sklizně ale nezapomeňte ovoce vytřídit o ty kusy, které by mohly celou úrodu degradovat. Má-li ovoce jakékoli kazy na slupce, raději jej vyčleňte k rychlé spotřebě, nebo jej zpracujte do zavařenin a domácích marmelád.

2

Ovoce z obchodu dejte do ledničky

Většina ovoce, kterou koupíte v obchodě, vydrží déle při uložení do lednice. Platí to pro borůvky, maliny, jahody, jablka, hrušky, třešně a další. Ovoce v lednici nemůžete skladovat měsíce. O několik dnů se jeho životnost oproti skladování ve spíži ale prodlouží.

Některé moderní lednice dokonce mají speciální šuplík určený právě pro skladování ovoce a zeleniny. Ten je pro tyto účely ideální volbou.

3

Jak sladovat ovoce opravdu dlouhodobě?

Chcete-li ovoce skladovat opravdu dlouhodobě, musíte přikročit k pokročilejším technikám. Nejlepší je v tomto směru ovoce sušené mrazem neboli lyofilizované ovoce. Sušení mrazem v domácích podmínkách nicméně není realizovatelné, a tak je nejlepší si ovoce sušené mrazem koupit v obchodě.

V původním obalu takové ovoce může vydržet až desítky let – je totiž zcela dokonale zbaveno vlhkosti. Lyofilizované ovoce si přitom zachovává původní tvar, barvu a hlavně většinu živin.

Po rozbalení uchováváme ovoce sušené mrazem v uzavřeném obalu v temnu a suchu při stálé pokojové teplotě – rozhodně jej nedáváme do mrazáku, jak by mohlo někoho napadnout. Takto vydrží v dokonalé kondici několik měsíců, což je doba, za kterou jej zcela nepochybně stihnete zkonzumovat.

Velmi oblíbené je lyofilizované ovoce i u dětí, které mohou mít problém s ovocem sušeným klasicky horkým vzduchem. Mnoho dětí odmítá rozinky a další tradiční sušené ovoce kvůli „mazlavosti“ a hnědé barvě. Nemějte jim to za zlé, jde o přirozený reflex. S lyofilizovaným ovocem na podobný problém nenarazíte.

Návod obsahuje komerční sdělení.

Autor: redakce
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak upéct jahodovou bublaninu | recept
Jak upéct jahodovou bublaninu | recept. Něco dobrého upéct nemusí být tak náročné. Ze zahrádek a sadů máme plno různého ovoce, obchodní domy se předhá…
Jak udělat český džuveč | recept
Džuveč | recept - receptů na toto původně turecké jídlo je mnoho, a právě proto se mohou od sebe hodně odlišovat. Klasikou je maso, rýže a zelenina, a…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.