Přejít k hlavnímu obsahu

Jak udělat domácí rybízovou marmeládu | recept

Domácí rybízová marmeláda není „mlsouny“ příliš vyhledávaná, zato najde poměrně široké uplatnění v kuchyni jako koncentrovaný ovocný polotovar. Příprava domácí rybízové marmelády je velice snadná a poměrně rychlá. Nabízíme návod, jak udělat domácí rybízovou marmeládu – snadno, rychle, levně a efektivně.

Diskuze k článku

Přidat komentář

Je to přesně naopak.V džemu jsou kousky ovoce,zrníčka... Marmeláda je pouze ze šťávy.Tak,jak jsme se učili na ZDŠ,je k nalezení i zde na netu.

Díky za tip na mletí - asi speciální mlínek na ovoce, že? Dělala jsem loni jak je v popisku / receptu, a marmeláda byla samé semínko - rybíz je má poměrně velké... babička to bohužel nemohla - má nemocný žaludek. Ale letos umelu a šťávu zahřeji jen k varu hned přidám želírovací přípravek od Oedkera a vařím jen těch 8 minut - jak je na obale. Hned plním do horkých patentních sklenic a nechávám dnem vzhůru. :-D Létu zdar

Děkuji za rady :-) asi pro jistotu přejdu na Pektogel - to složení u Oedkra je ... no zajímavé :-) Díky moc ( taky máme předpotopní příšeru ) :-D

Dobrý den, pane Luboši, děkujeme za Váš příspěvek. Wikipedie je sice báječnou studnicí informací, ale ne vždy jsou údaje u hesla úplně správná nebo zpracování jednoznačné. S autorem článku hesla Marmeláda – při vší úctě k jeho záslužné práci zdarma - jsem před časem vedla diskusi. Odkázala jsem ho na publikaci nestora české pomologie dr. S. Štampacha, v níž jsou druhy ovocných výrobků jasně definovány a dále na „bibli“ české kuchyně Vaříme zdravě, chutně a hospodárně od Jozy Břízové a kolektivu.
Aby bylo v pojmech kolem marmelád a džemů jasno, připravili jsme před časem souhrnný článek na našich stránkách HOBBYs.cz. Jsou v něm – s využitím zmiňované odborné literatury – vyjmenovány typy ovocných výrobků. Tady je jeho adresa:

http://www.hobbys.cz/dum-a-byt/domaci-zavarovani-uvarime-dzem-nebo-marm…

Děkujeme, a zachovejte nám svou pozornost.

Já teda nevím, ale znám to přesně jak píše Luboš. S kousky ovoce, zrníčky a pod. jako džem a z propasírovaného ovoce či šťávy jako marmeláda. :-) tak to chodí u nás doma

Z celého rozvařeného ovoce (včetně slupek a u bobulí i zrníček) = marmeláda. Z vylisované šťávy a dřeně = džem. Ala brusinky = ovoce zavařené ve vlastní šťávě. Tak to prostě je.Mají tu i návod na džem, a už se otom i tady v diskuzi mluvilo - komu vadí zrníčka, ať nedělá marmošku, ale džem. ;=))

Petr (neověřeno) | Út, 06/28/2016 - 09:34

Komentář k úvodu - rybíz není plodem meruzalky. Rybíz je plodem rybízu. Na meruzalku se roubuje stromkový rybíz, ale plody jsou rybízu. O keřovém rybízu nemluvě, tam není meruzalka vůbec potřeba.

Ann (neověřeno) | Ne, 07/05/2020 - 23:19

Marmeláda se zrníčky a slupkami? Co tak přecedit přes síto.

Jana88 (neověřeno) | Pá, 06/27/2014 - 20:29

Rybízová marmeláda za studena

Děkuji za recept. Vyzkouším. Slyšela jsem, že je možné udělat i rybízovou marmeládu za studena, a to tak že se na mlýnku umele červený rybíz a do získané šťávy dáte pískový cukr, do mísy se ještě přidá želírovací prostředek nebo Pomůcka ke konzervování ovoce a zeleniny od Dr. Oetkera a nechá se 1 den, vždy průběžně se míchá, dokud se cukr nerozpustí. Rybízová marmeláda za studena se nakonec plní do uzaviratelných skleniček.

Nejsem si moc jistá receptem a zda to vůbec jde a je marmeláda zdravotně nezávadná.

eliska1544 | Ne, 06/29/2014 - 16:53

Dobrý den, podívejte se, prosím, na náš článek Jak udělat rybízový džem (je vpravo na stránce v rubrice Mohlo by vás zajímat). Tam je ten mlýnek na ovoce i vyfocený. Je to sice "předpotopní příšera", ale slouží stále věrně. JInak se používají i elektrické odštavňovače, a nebo můžete rozvařený rybíz propasírovat sítem. Kdybyste rybíz mlela na masovém strojku, zrníčka by tam zůstala, jen některá by byla rozemletá. V marmeládě jsou opravdu zrníčka, která lidem se zažívacími potížemi vadí. Do rybízových zavařenin ani není třeba přidávat želírovacích prostředků. Ale jestli chcete používat ten, o němž jste psala, a bude-li džem určen pro nemocného člověka, prostudujte si nejdřív složení prostředku na obale, aby některá z obsažených složek babičce nevadila. Je tam uvedeno: Složení: dextróza, želírující látka (pektin), regulátor kyselosti (kyselina citrónová), palmový olej. Může obsahovat stopy mléka, vajec, pšeničné a lupinové mouky. Například pektogel je jen pektin, cukr a neškodná kyselina citronová.

eliska1544

Jarka (neověřeno) | So, 07/12/2014 - 20:17

S těmi jadérky to není marmeláda, ale spíše ala-brusinky, v marmeládě by mi zrníčka vadila...

Soňa Zikmundová (neověřeno) | St, 07/28/2021 - 20:07

Neřeším zda jam, džem nebo marmeláda. Zrníčka mi vadí natolik, že rozvařený rybíz, který jsem předtím otrhala z keře a posléze odstopkovala a dala vařit, propasíruji přes cedník. Lepší je z umělé hmohy než kovový, který způsobuje oxydaci. Výhodou je, že cedník má každý. Přecezenou šťávu dám vařit a přidám cukr, nechám povařit cca 5 minut a horkou nalévám do sklenic, které pak uzavřu a obrátím. Marmeláda vždycky zrosolovatí, někdy to může trvat i delší dobu. V mokrých létech je možné přidat trochu gelfixu pro rychlejší ztuhnutí.

Další zajímavé články

Jak udělat rybízovou bublaninu | recept
Jak udělat rybízovou bublaninu | recept. Rybízová bublanina podle našeho receptu je asi ten nejjednodušší rybízový moučník. Recept je určen především…
Jak zpracovat kotrč | atlas hub
Jak zpracovat kotrč | atlas hub. Kotrč kadeřavý je parazitická, avšak výtečná jedlá houba s trochu netradičním vzhledem. V lese ji můžete na…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.