Přejít k hlavnímu obsahu

Jak udělat mrkvový koláč | recept

Jak udělat mrkvový koláč | recept. Mrkvový koláč, který může mít i podobu dortu, je u nás vcelku neznámý. Asi těžko najdete cukrárnu, snad mimo těch specializovaných, která by ho nabízela. Za "velkou louží" nebo i ve Velké Británii se však mrkvový koláč odpoledne ke kávičce či čaji podává velmi často. Ochutnejte mrkvový koláč také i vy. Výborný mrkvový koláč si můžete upéct podle tohoto receptu. Nebudete litovat!

Co je potřeba

Základ mrkvového koláče:
1 pomeranč
100 g rozinek
150 ml oleje (řepkový, slunečnicový aj.)
170 g polohrubé mouky
170 g hladké špaldové mouky
1 a půl lžičky prášku do pečiva (bez fosfátů)
1 a půl lžičky jedlé sody
1 a půl lžičky mleté skořice
sekané vlašské ořechy a rozinky
3 vejce
150 g přírodního cukru (část lze nahradit medem)
420 g mrkve (očištěné, nastrouhané najemno)

Krém na mrkvový koláč:
150 g pomazánkového másla
1/2 měkkého tvarohu
50 g másla
asi 4 lžíce moučkového cukru
2 lžíce citronové šťávy
1 lžička vanilkové esence

Kuchyňské potřeby:
Miska, mísa na těsto a další na krém, pečící papír, pekáč, stěrky, vařečky, trouba

1

Čím přípravu mrkvového koláče začít? Nastrouhanou kůru z omytého pomeranče a vymačkané 3 lžíce šťávy dáme do misky s rozinkami (můžeme je pokrájet) a necháme je nasáknout asi půl hodiny.

2

Připravíme si polohrubou a hladkou špaldovou mouku. Obě mouky smícháme s práškem do pečiva, jedlou sodou a skořicí.

3

Ze dvou vajec oddělíme bílky, žloutky dáme do misky. Přidáme celé zbylé vejce a cukr a šleháme (1 až 2 min.) do pěny. Za stálého šlehání pak opatrně vlijeme olej, hmota se musí spojit. Postupně přidáváme mouku, až hmota bude tuhá.

4

Oddělené 2 bílky vyšleháme se špetkou soli na tuhý sníh.

5

Do těsta na mrkvový koláč přimícháme nastrouhanou mrkev, rozinky i se šťávou a opatrně zapracujeme i vyšlehané bílky.

6

Menší pekáč vyložíme pečícím papírem a vlijeme těsto na mrkvový koláč. Koláč pečeme v předehřáté troubě při 160 °C asi 45 min. Mrkvový koláč můžeme péct na plechu i ve speciálních dortových formách.

7

Nakonec se pustíme do výroby krému na mrkvový koláč: smícháme pomazánkové máslo, máslo, tvarohem a přidáme cukr, citronovou šťávu a vanilkovou esenci. Vše dobře utřeme a naneseme na vychladlý mrkvový koláč. Dle chuti a sezóny koláč ozdobíme čerstvým ovocem. Mrkvový koláč je na světě. Dobrou chuť!

Mrkvový koláč lze zdobit také čokoládovou nebo citronovou polevou. V mnohých receptech na mrkvový koláč jsou volitelné přísady, jako jsou oříšky či rozinky. Nejběžnější polevu na mrkvovém dort tvoří směs moučkového cukru, másla a smetanového sýru.

Autor: chorche
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak uvařit běloruský boršč | recept
Běloruský boršč | recept. Boršč je původem východoevropská hustá polévka. Vaří se v Rusku, na Ukrajině, v Bělorusku, ale také třeba v Polsku a Bulhars…
Jak upéct mrkvový dort | recept
Mrkvový dort s tvarohovým krémem | recept. Mrkev je jednou ze zelenin, kterou lze sehnat celoročně, lze ji poměrně snadno skladovat a uplatnit ve velk…
Jak udělat mrkvové lívance | recept
Pečlivě vybrané recepty: Mrkvové lívance můžeme připravit jako slanou pochoutku, ale právě tak je můžeme zařadit mezi sladké moučníky. Mezi kuchaři ko…
Jak připravit pikantní džuveč
Jak připravit pikantní džuveč | recept na srbské rizoto. Džuveč je jídlo ze směsi rýže, zeleniny a také masa. Podle doložených historických pramenů má…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.