Přejít k hlavnímu obsahu

Jak uvařit hovězí vývar | recept

Jak uvařit hovězí vývar | recept

Recept na hovězí vývar. Hovězí vývar je jeden z fenoménů poctivé kuchyně na celém světě. Silný výtažek získaným pomalým a dlouhým varem hovězího masa, hovězích kostí a zeleniny má uplatnění nejen coby základ hovězí polévky, ale také jako jedna ze surovin při přípravě tradičních omáček. Co se o hovězím vývaru píše, říká, a jak se připravuje v podmínkách běžné domácnosti? Dokážeme vybrat hovězí maso a kosti, aby byl hovězí vývar dobrý, a přitom neudělal moc velkou díru do rodinného rozpočtu? Nabízíme osvědčený recept na domácí hovězí vývar a několik dalších užitečných tipů.

Diskuze k článku

Přidat komentář

Paní co nechápete? Přečtěte si to ještě jednou a pořádně. A nebo jukněte na obrázky. Krom těch natí tam máte všecko. I tu cibulu v posledních šatičkách. A zeleninu si každý kráji jak má rád přeci. A zapíkají se jen kosti, maso né, tež to tam máte. A ani je pect nemusíte. Naša máti to taky takhle dělala. Mi tam chybí v tom článku jen připomenutí na krupicovku - zavařit hrubou krupici a rozmíchat vejce. To je v hovězí tež moc dobré.

Milá Radko.Zainvestuj a kup si tlakáč.Ten se nikdy nestratí.Já osobně dělám vývar tak i tak,dle času.Když se mi chce,tak vpodvečer založím na vývar,vařím mírně tak tři-čtyři hodiny.Vypnu a druhý den dovařím další tři-čtyři hod.To v obyč.hrnci.Ale když spěchám,tak příjde na řadu papiňák a výsledek je stejný.Jen v papiňáku vařím iba kosti a maso cca 30 minut(to je eqvivalent z dvouhodin v hrnci).Ale určitě se ti papiňák také hodí na slepici(slepičí vývar).Ta se taky dlouho vaří než změkne.Používám ho taky na guláše atd.Tak neváhej a kup si ho.Na netu určitě najdeš i recepty vařené v papiňáku :-)

Alena Hlavnova (neověřeno) | So, 01/17/2015 - 20:05

Morek- po slovensky spik- to je dobrota! Je to skoro podpultovy predaj.
Ako za totaca.

věra (neověřeno) | Po, 01/04/2016 - 14:46

Bod č.7 -Vařit v tlak.hrnci maso takovou dobu je nesmysl,leda,že by bylo ze 100leté krávy.

janula (neověřeno) | So, 11/19/2016 - 10:23

Tlakový hrnec není to pravé. Opravdu je nejlepří táhnout vývar přes noc,většina domácností má "noční"proud. Ta polévková vůně je milá.
Ale jedna hlavní vychytávka:maso je povětšinou málo vykrvené. Proto doporučuji,samotné se mně to velmi osvědčilo,maso zalít studenou vodou,jen aby bylo ponořené,přivést k varu a pak cca 15 minut vařit. Pak všechno slít,umýt velmi zanešený hrnec,řádně oprat maso a zalít opět studenou vodou. Už naplno,podle velikosti hrnce. Pak jen pohlídat var,ztlumit přidat co je potřeba a táhnout. Pak nemusíte nic sbírat a čistit a kvalitě vývaru to opravdu neubere. Hlavně se zbavíte přebytečné krve a případných škodlivin a nečistot.
Dobrou chuť.

RadkaM99 (neověřeno) | So, 03/21/2015 - 12:09

Ahojky, ráda bych se zeptala čemu dáváte přednost při vaření vývaru... vaříte raději dlouho nebo využíváte tlakový hrnec?? Přemýšlím, že bych jej koupila, ale hledám uplatnění (vyhlídla jsem si tento: https://www.dommo.cz/Tlakove-hrnce-278/Tlakovy-hrnec-6L-se-sklenenou-po…) do teď jsem byla zvyklá vařit v klasickém hrnci, ale všichni mi radi zainvestovat :-)

kamajka (neověřeno) | Ne, 09/07/2014 - 13:03

Opravdu přínosný recept! Konečně někdo, kdo skutečně ví, co radí ostatním... Děkuji a doporučuji!!!!

ramona (neověřeno) | Út, 09/09/2014 - 22:20

Nechápu,proč malé kousky zeleniny,a žádná cibule ...? Vždy je nellepší vývar z jedné velké mrkve,2 kořenových pertželí ( i s natí),1/4 celeru kořenového a 1 stvolu vrchní části celeru,středně větší cibuli v posledních " šatičkách " a koření ( celý pepř a nové koření) ....Co se týká pečení může být dobré,aby se maso srazilo a tak zůstalo vevnitř chutné pro další použití jako v omáčce,jenže my vaříme vývar,takže ta dobrota z masa a kostí se musí dostat do vody, což udělá silnější vývar ...

Další zajímavé články

Jak udělat masový vývar | recept
Jak udělat masový vývar | recept
Jak udělat masový vývar | recept. Recept na hovězí vývar se hodí vždy. Masový vývar - kuřecí vývar, hovězí vývar, rybí vývar a zeleninový vývar slouží…
Jak uvařit rumunský guláš | recept
Jak uvařit rumunský guláš | recept
Rumunský guláš | recept. Guláš je jídlo, které má obrovské množství variací. Asi nikdo ho nevaří z přesně odvažovaných a stále stejných přísad. E…
Jak připravit zbojnickou hovězí pečeni
Jak připravit zbojnickou hovězí pečeni
Jak připravit zbojnickou hovězí pečeni | recept na tradiční zbojnickou roládu. Zbojnická roláda je jednoduchá úprava hovězího masa. Je to vlastně závi…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.