Přejít k hlavnímu obsahu

Jak využít bezinky – tmavé zlato podzimu: zdraví, chuť a recepty, které zvládnete doma

17. Září 2025

Na podzim dozrávají černé plody bezu černého – bezinky, které možná znáte z dětství jako základ na voňavou šťávu od babičky. Dnes už se na ně trochu zapomíná, a přitom právě teď je jejich čas! Bezinky jsou plné vitamínů, antioxidantů i léčivých látek, a dají se z nich vyrobit šťávy, sirupy, likéry, domácí víno i dezerty.

Proč jsou bezinky zdravé?

Bezinky (plody bezu černého, Sambucus nigra) obsahují celou řadu prospěšných látek, které posilují imunitu a pomáhají v boji proti virovým onemocněním.

Obsahují:

  • Vitamín C – pro podporu imunity
  • Vitamíny A a B
  • Antokyany – silné antioxidanty (mají vliv i na prevenci rakoviny)
  • Přírodní flavonoidy – protizánětlivé účinky
  • Organické kyseliny a třísloviny – působí proti bakteriím

Bezinky jsou známé také jako přírodní antivirotikum – zejména při nachlazení, chřipce, horečkách a zánětech dýchacích cest.

⚠️ Důležité upozornění: Syrové bezinky (a zvlášť nezralé plody) obsahují slabě jedovaté látky (sambunigrin), které se však vařením nebo kvašením zneškodní. Bezinky tedy vždy tepelně upravujte!

Co se dá z bezinek vyrobit?

Bezinky jsou mimořádně všestranné. Z jejich plodů si můžete připravit:

  • Bezinkovou šťávu (sirup na ředění vodou nebo horkým čajem)
  • Domácí víno
  • Bezinkový likér
  • Marmeládu nebo želé
  • Ovocná povidla
  • Bezinkový pečený čaj

A dokonce i bezinkový koláč nebo buchtu

Tradiční recepty z bezinek

Zde najdete několik tradičních a veřejně dostupných receptů, které můžete bez obav používat a sdílet:

 

🍷 1. Domácí bezinkové víno

Budete potřebovat:

  • 2 kg zralých bezinek
  • 2,5 l vody
  • 1,5 kg cukru
  • šťávu z 1 citronu
  • vinné kvasinky (volitelné, ale doporučené)

Postup:
Bezinky otrhejte, opláchněte a vařte 15 minut s vodou. Nechte vychladnout, sceďte, přidejte cukr a citronovou šťávu. Po rozpuštění cukru přidejte kvasinky. Nalijte do demižonu a nechte kvasit cca 3–5 týdnů. Poté stočte a nechte dozrát.

🍷 Tip: Víno můžete dochutit i skořicí, hřebíčkem nebo zázvorem – získáte tak sváteční variantu podobnou svařenému vínu.

 

 

🍇 2. Bezinková šťáva proti nachlazení

Budete potřebovat:

  • 1 kg bezinek
  • 1 l vody
  • 800 g cukru
  • šťávu ze 2 citronů

Postup:
Bezinky vařte 20 minut ve vodě, poté přeceďte přes plátno. Do scezené šťávy přidejte cukr a citronovou šťávu, krátce provařte a nalijte do sterilizovaných lahví. Skladujte v chladu.

Výborná s horkou vodou jako čaj, nebo s perlivou vodou jako domácí limonáda.

 

 

🥃 3. Bezinkový likér – „bezinkovice“

Budete potřebovat:

  • 1 litr bezinkové šťávy
  • 0,5 l kvalitního alkoholu (např. slivovice nebo vodka)
  • 300 g cukru
  • vanilkový lusk, hřebíček, citronová kůra (volitelně)

Postup:
Do horké bezinkové šťávy vmíchejte cukr a nechte vychladnout. Poté přidejte alkohol a koření. Uzavřete do lahví a nechte minimálně 1 týden odležet. Uchovávejte v chladu a temnu.

🥃 Skvělé jako digestiv po jídle nebo do horkého čaje.

 

 

🫐 4. Bezinková marmeláda s jablky

Budete potřebovat:

  • 1 kg bezinek
  • 500 g jablek
  • 1 kg cukru
  • šťávu z 1 citronu
  • želírovací přípravek (např. Gelfix)

Postup:
Bezinky a nakrájená jablka vařte asi 20 minut. Rozmixujte, přidejte cukr, citron a želírovací prostředek. Krátce povařte a nalijte do sklenic. Otočte víčkem dolů a nechte vychladnout.

 

 

🫖 5. Pečený čaj z bezinek a jablek

Budete potřebovat:

  • 1 kg bezinek
  • 500 g jablek
  • 2 pomeranče
  • 500 g cukru
  • koření: skořice, hřebíček, badyán

Postup:
Vše nakrájejte, promíchejte s cukrem a kořením, dejte do pekáče a pečte na 180 °C asi 45 minut. Horké plňte do sklenic. Používá se 2–3 lžičky na šálek horké vody.

Kdy bezinky sbírat a nač si dát pozor?

  • Sbírejte pouze zralé, tmavě fialové plody – nezralé mohou být toxické
  • Nikdy nejezte syrové! – vždy vařte, zavařujte nebo kvašte
  • Ideální doba sklizně je září až říjen, podle oblasti
  • Nejlepší jsou slunné dny bez deště – plody budou sladší a aromatičtější

 

Bezinky jsou jedním z nejlepších darů, které nám podzim nabízí. Ať už je proměníte v lahodnou šťávu, voňavý čaj, likér nebo víno, vždy uděláte něco dobrého pro své zdraví i chuťové buňky. Vyrazte do přírody, nasbírejte si vlastní a zkuste některý z receptů – tradice domácího zpracování bezu rozhodně stojí za oživení.

Autor: redakce
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.