Přejít k hlavnímu obsahu

Jak zpracovat přebytek jablek | recepty

Jak zpracovat přebytek jablek | recepty

Sadaři, pěstitelé ovocných stromů (a nebo jejich partnerky) si s nadúrodou jablek dokážou poradit. Co si má ale počít člověk ryze městský, který náhle k většímu množství jablek přijde? Městské sklepy nejsou na uskladnění ovoce vhodné a zejména podzimní jablka rychle podléhají zkáze. Jak zpracovat přebytek jablek? Co takhle jablečný kompot, jablečná přesnídávka, jablečná povidla nebo křížaly z jablek?

Diskuze k článku

Přidat komentář

Dobrý den, pane inženýre, děkujeme za Váš recept na jablečná povidla, dobrých rad není nikdy dost - a zvlášť v aktuálním čase sklizně. Když byste měl ještě nějaký tip, co s přebytkem jablek, a kdybyste měl čas a chuť, podělte se s ostatními čtenáři, stejně jako jako jste nabídl tento recept. Děkujeme Vám.

Když máte přístup k internetu, můžete vyhledat, jestli máte v okolí nějakého prodejce jablek nebo zda by k Vám některý pěstitel jablka nedovezl. Zkuste to.

Slovo kvaka (další podoby kvak, kvaček čvak, též kvákev) prý označuje východomoravské a slezské označení pro tuřín. Pochybuji, že by na Moravě či ve Slezsku nikdo jablka neprodával...

poetkavlasta (neověřeno) | So, 09/03/2016 - 12:47

Děkuji za radu od hm.
Vím, že by se dala různě sehnat jablka ze zahrad, ale já žiji nyní v pečov. domě kde nemohu jablka uskladnit a musím si kupovat po kile, abyc h je ujedla. Takže většinou mi zůstává jen možnost Marketu a navíc nákupu, který mi zajišťují pečovatelky. Takže si nemohu jablka ani sama vybrat.
Ale oceňuji snahu, poradit. Díky, Vlasta

poetkavlasta (neověřeno) | Ne, 08/30/2015 - 10:58

Jablka jsou vynikající ovoce. Škoda jen že my, co jsme odkázáni pouze na Markety, musíme kupovat jablka draze a některá nejsou ani chutná, jsou jako kvaky, když se nechají naležet, ztratí všechnu šťávu, protože jsou trhaná nezralá, bůhví jak chemicky ošetřená a potom převážená v kamionech. Nikdy nezapomenu na naše Jonatány a různé druhy, co se v ČR pěstovaly. Byly churné, křehké a šťavnaté a levné! Moji rodiče (neměli zahradu) kupovali jablka na uskladnění na zimu (do sklepa) od sousedů, kteří zahrady měli. Vybrali si vždy několik druhů, ranější i pozdní, nejdéle vydržela ta jablka se šmirglovou kůží, už ani navím jak se jim říkalo, konzumovala se až v předjaří a byla moc lahodné chuti.

poetkavlasta (neověřeno) | Ne, 08/30/2015 - 10:58

Jablka jsou vynikající ovoce. Škoda jen že my, co jsme odkázáni pouze na Markety, musíme kupovat jablka draze a některá nejsou ani chutná, jsou jako kvaky, když se nechají naležet, ztratí všechnu šťávu, protože jsou trhaná nezralá, bůhví jak chemicky ošetřená a potom převážená v kamionech. Nikdy nezapomenu na naše Jonatány a různé druhy, co se v ČR pěstovaly. Byly churné, křehké a šťavnaté a levné! Moji rodiče (neměli zahradu) kupovali jablka na uskladnění na zimu (do sklepa) od sousedů, kteří zahrady měli. Vybrali si vždy několik druhů, ranější i pozdní, nejdéle vydržela ta jablka se šmirglovou kůží, už ani navím jak se jim říkalo, konzumovala se až v předjaří a byla moc lahodné chuti.

Ing.Miroslav V… (neověřeno) | Po, 09/29/2014 - 17:53

Jablečná povidla/recept 2
1) omytá jablka rozkrájíme na 1/4-1/8, odjádříme a rozemeleme (ručně, robotem) i se slupkou
2) z nádoby přendáme na litinový pekáč (kastrol) s teflonovým povrchem a na každé 1kg jablek přidáme 0,25 kg cukru a 1-3 lžíce 8% octa podle sladkosti jablek
3) na kamnech (v troubě ) vaříme do změknutí a zhoustnutí za častého míchání, můžeme přidat rozinky
4) horkými povidly naplníme zavařovačky, zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru, necháme vychladnout
Použití: do ovesných vloček s mlékem, do bílého jogurtu, na koláč atd.

Další zajímavé články

Jak pěstovat žampiony | rady
Jak pěstovat žampiony | rady
Jak pěstovat žampiony | rady. Pokud máte rádi žampiony, můžete si je pěstovat sami. Tady je můj návod na pěstování žampiónů v domácnosti a postup jedn…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.