Přejít k hlavnímu obsahu

Jak pěstovat žampiony | rady

Jak pěstovat žampiony | rady. Pokud máte rádi žampiony, můžete si je pěstovat sami. Tady je můj návod na pěstování žampiónů v domácnosti a postup jednoduché přípravy.

1

Žampiony můžeme doma pěstovat v bedýnkách - například v tmavém sklepě či dřevníku - nebo venku na trávníku v nějakém stinném zákoutí. Příprava kompostu pro pěstování doma je poměrně složitá, proto raději kupte hotovou kompostovou směs. Můžete si také pořídit potřebné vybavení pro pěstování žampionů, které obsahuje žampionové podhoubí i správný kompost.

2

Podhoubí si můžete koupit i samostatně. Pokud je chcete vysadit do trávníku, ujistěte se, že je pro pěstování v trávníku vhodné.

3

Pro pěstování venku si vyberte horký vlhký den kdykoli od pozdního jara do začátku podzimu. Zednickou lžící vybírejte nevelké čtverce trávníku o síle asi 5 cm a straně asi 30 cm. Do každé díry vložte podhoubí velikosti ořechu a vložte drn zpátky. Žampiony vám vyrostou za 10 až 12 týdnů.

4

Při pěstování uvnitř zasaďte podhoubí v jakoukoli roční dobu do hloubky asi 50 mm do kádě nebo bedýnky s kompostem. Mezi jednotlivými kusy ponechte prostor asi 30 cm. Kompost mírně zalijte. O deset dní později jej zakryjte vrstvou sterilizované hlíny, kterou dostanete ve školce. Ta vám pomůže udržet rovnoměrnou teplotu a zabrání úniku vlhkosti.

5

Žampiony chutnají nejlépe, když je připravujete a konzumujete co nejdříve po sběru. Před vařením odřízněte od kloboučku nohu a žampiony otřete vlhkým hadříkem.

6

Při přípravě dušených žampionů houby přikryjte a povařte je ve vodní lázni s trochou másla a soli po dobu asi 20 minut. Pro smažení je tence nakrájejte a opékejte na másle asi 3 až 4 minuty. Podávejte je se zbylou šťávou. Při grilování potřete celé žampiony máslem a dejte je do mírně vyhřáté trouby na 6 až 8 minut, během grilování je jednou otočte.

Autor: Martin007
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak zpracovat úrodu dýně Hokkaidó
Dýně Hokkaidó patří mezi velmi oblíbené odrůdy dýně, neboť má jednak všestranné využití v kuchyni, ale také měkkou slupku, která se nemusí loupat…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.