Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct jablečný koláč s ostružinami | recept

Jablečný koláč s ostružinami | recept. Křehký koláč s jablky a ostružinami je rychle hotový a dobře chutná. Není moc sladký, náplň je bez cukru, cítíte báječnou chuť ovoce a skořice. Místo ostružin se jablka mohou doplnit jiným ovocem, malinami, rybízem, drobnými kuličkami hroznového vína nebo rozinkami. Těsto je univerzální, hodí se k němu i tvarohová náplň. Ale jednu nevýhodu tento snadný koláč má. Stejně rychle, jako je hotový, se sní. Podívejte se na fotorecept a vyzkoušejte sami.

Co je potřeba

Na těsto:
- 500 g hladké mouky
- 140 g moučkového cukru
- 250 g másla nebo jiného vhodného tuku
- 2 celá vejce
- 1 kávová lžička prášku do pečiva

Na náplň:
- jablka podle uvážení
- ostružiny podle uvážení
- oříšky – hrst
- skořice
- 1 polévková lžíce škrobu nebo vanilkového pudinku

1

Mouku promícháme s moučkovým cukrem a práškem do pečiva. Přidáme na plátky nakrájené změklé máslo a celá vejce. Rukama vypracujeme hladké, vláčné, nelepivé těsto. Odložíme ho na chvilku do chladu.

2

Mezitím, co těsto v chladničce odpočívá, si připravíme jablka, oříšky a ostružiny. Jablka nemusíme loupat, odstraníme jádřince a nakrájíme je na slabší plátky. Lískové oříšky nebo vlašské ořechy rozdrtíme nahrubo. Ostružiny nasbírané na vycházce v lese (nebo koupené v obchodě) přebereme, odstraníme nečistoty a opláchneme pod tekoucí vodou. Necháme na sítu okapat.

3

Pekáč s vyšším okrajem vyložíme papírem na pečení. Těsto rozdělíme na dva stejné díly a jeden díl rozválíme na pekáči. Těsto poklademe nakrájenými plátky jablek a rovnoměrně posypeme ostružinami a oříšky. Vrstvu ovoce zaprášíme škrobem nebo vanilkovým pudinkovým práškem. Škrob zahustí šťávu z ovoce a těsto se nerozmočí, zůstane křehké. Ochutíme skořicí, popř. vanilkou.

4

Druhou část těsta vyválíme na papíru na pečení, položíme na náplň a papír lehce sloupneme. Těsto po stranách nespojujeme, aby mohla unikat pára. Vidličkou plát propícháme po celé ploše. Jablečný koláč pečeme v předehřáté troubě při teplotě 190 °C do zrůžovění. Upečený koláč nebude rovný, bude různě zvlněný podle ovoce. Nebojte se, po rozkrájení to vypadá hezky.

5

Upečený jablečný koláč s ostružinami necháme vychladnout a krájíme na menší kousky. Sypeme moučkovým cukrem. Přeji dobré chutnání!

6
7
8
9
Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články