Kynuté knedlíky s meruňkami: Letní klasika, která nikdy neomrzí
Kynuté knedlíky s meruňkami jsou oblíbeným jídlem české kuchyně, které potěší malé i velké. Sladké, nadýchané těsto plněné šťavnatým ovocem a posypané tvarohem nebo mákem – to je kombinace, kterou si spojujeme s dětstvím, prázdninami a babiččinou kuchyní. Připravit je doma přitom není tak složité, jak by se mohlo zdát. Stačí dodržet pár základních pravidel a výsledek bude stát za to.
Co je potřeba
Na těsto:
- 500 g polohrubé mouky
- 250 ml vlažného mléka
- 1 kostka droždí (42 g)
- 1 vejce
- 2 lžíce cukru
- špetka soli
- 2 lžíce oleje nebo rozpuštěného másla
Dále:
- asi 12 menších meruněk
- kostka cukru nebo cukr krupice do ovoce
- mouka na podsypání
Na posypání:
- mletý mák s cukrem, strouhaný tvaroh nebo opražená strouhanka
- rozpuštěné máslo
Postup
- Nejprve připravte kvásek: Do mísy nalijte trochu vlažného mléka, rozdrobte droždí, přidejte lžičku cukru a trochu mouky. Nechte vzejít kvásek (asi 10–15 minut).
- Zamíchejte těsto: Do mísy dejte mouku, vejce, zbytek cukru, špetku soli, olej a kvásek. Postupně přilévejte mléko a vypracujte hladké, měkké těsto. Zakryjte utěrkou a nechte kynout na teplém místě 45–60 minut, dokud nezdvojnásobí objem.
- Připravte meruňky: Omyjte je, rozpulte a vypeckujte. Do každé půlky můžete vložit kousek kostkového cukru.
- Tvarování knedlíků: Vykynuté těsto rozdělte na stejné části, každou rozválejte na placičku, zabalte do ní meruňku a dobře uzavřete. Knedlíky nechte ještě 10 minut odpočinout.
- Vaření: Ve větším hrnci přiveďte vodu k varu. Knedlíky vkládejte do mírně vroucí vody a vařte zhruba 8 minut. V polovině vaření je otočte. Po vyndání je propíchněte vidličkou, aby unikla pára a nesrazily se.
- Servírování: Podávejte polité rozpuštěným máslem, posypané tvarohem, cukrem nebo mákem.
Kynuté ovocné knedlíky můžete připravit i s jiným ovocem – švestkami, jahodami či borůvkami. Vždy však platí, že klíčem k úspěchu je kvalitní těsto a dobře utěsněné knedlíky. A nezapomeňte – nejlepší jsou čerstvé, ještě teplé!
Diskuze k článku