Přejít k hlavnímu obsahu

Kynuté knedlíky s meruňkami: Letní klasika, která nikdy neomrzí

Kynuté knedlíky s meruňkami jsou oblíbeným jídlem české kuchyně, které potěší malé i velké. Sladké, nadýchané těsto plněné šťavnatým ovocem a posypané tvarohem nebo mákem – to je kombinace, kterou si spojujeme s dětstvím, prázdninami a babiččinou kuchyní. Připravit je doma přitom není tak složité, jak by se mohlo zdát. Stačí dodržet pár základních pravidel a výsledek bude stát za to.

Co je potřeba

Na těsto:

  • 500 g polohrubé mouky
  • 250 ml vlažného mléka
  • 1 kostka droždí (42 g)
  • 1 vejce
  • 2 lžíce cukru
  • špetka soli
  • 2 lžíce oleje nebo rozpuštěného másla

Dále:

  • asi 12 menších meruněk
  • kostka cukru nebo cukr krupice do ovoce
  • mouka na podsypání

Na posypání:

  • mletý mák s cukrem, strouhaný tvaroh nebo opražená strouhanka
  • rozpuštěné máslo

Postup

  1. Nejprve připravte kvásek: Do mísy nalijte trochu vlažného mléka, rozdrobte droždí, přidejte lžičku cukru a trochu mouky. Nechte vzejít kvásek (asi 10–15 minut).
  2. Zamíchejte těsto: Do mísy dejte mouku, vejce, zbytek cukru, špetku soli, olej a kvásek. Postupně přilévejte mléko a vypracujte hladké, měkké těsto. Zakryjte utěrkou a nechte kynout na teplém místě 45–60 minut, dokud nezdvojnásobí objem.
  3. Připravte meruňky: Omyjte je, rozpulte a vypeckujte. Do každé půlky můžete vložit kousek kostkového cukru.
  4. Tvarování knedlíků: Vykynuté těsto rozdělte na stejné části, každou rozválejte na placičku, zabalte do ní meruňku a dobře uzavřete. Knedlíky nechte ještě 10 minut odpočinout.
  5. Vaření: Ve větším hrnci přiveďte vodu k varu. Knedlíky vkládejte do mírně vroucí vody a vařte zhruba 8 minut. V polovině vaření je otočte. Po vyndání je propíchněte vidličkou, aby unikla pára a nesrazily se.
  6. Servírování: Podávejte polité rozpuštěným máslem, posypané tvarohem, cukrem nebo mákem.

Kynuté ovocné knedlíky můžete připravit i s jiným ovocem – švestkami, jahodami či borůvkami. Vždy však platí, že klíčem k úspěchu je kvalitní těsto a dobře utěsněné knedlíky. A nezapomeňte – nejlepší jsou čerstvé, ještě teplé!

Autor: redakce
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

meruňky na stromě
Jak zpracovat meruňky | oblíbené recepty
Začátek prázdnin je spojený s jahodami, třešněmi, borůvkami a prvními ranými odrůdami meruněk. Pro mnoho z nás jsou meruňky tím nejlepším ovocem pod s…
bramboráky
Jak připravit bramboráky v troubě?
Máte rádi bramboráky, ale odrazuje vás mastnota spojená se smažením na pánvi? Pak vyzkoušejte bramboráky připravené v troubě jednoduše na plechu,…
Jak připravit Boží milosti | recept
Jak připravit boží milosti | recept
Jak připravit boží milosti | recept. Boží milosti jsou staré obřadní pečivo, které se peklo o masopustu, svatbách, Velikonocích nebo Vánocích. Receptu…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.