Přejít k hlavnímu obsahu

Jak vybrat správný gril | zásady bezpečného grilování

Jak vybrat správný gril | zásady bezpečného grilování

Šťavnaté grilované maso, lahodná grilovaná zelenina, pravé domácí hamburgery – to je jen krátký výčet pokrmů, jež se dají připravit na grilu. Stačí si nachystat suroviny, grilovací uhlí, gril a vhodné pomůcky. Jak správně grilovat? Jaké používat pomůcky? A jaké grily jsou nejlepší? Poradí vám náš následující návod.

Co je potřeba

čas
selský rozum
ochota nechat si poradit

1

Jaký vybrat gril?

Současný trh nabízí pestrou škálu grilů, jež se liší kvalitou, cenou a principem fungování. Nabídka grilů se rozděluje na tři základní skupiny – elektrické, plynové a na dřevěné uhlí. Velké popularitě se stále těší grily na dřevěné uhlí, které mají své kouzlo a produkují ojedinělou vůni dřeva. V nabídce jsou dnes k dostání kvalitně zpracované elektrické a plynové grily, které poskytují komfort při grilování.

Plynové grily Weber disponují vysokým výkonem, možností bezpečné kontroly a rovnoměrným prohříváním. Patentované aroma kolejnice mají přesně vypočtený úhel sklonu a odvádějí šťávu a odkapávaný tuk mimo hořáky. Nebude vás tak trápit nežádoucí vzplanutí odkapávaného tuku, nedopečená nebo naopak spálená místa. Pokud preferujete precizní zpracování, dlouhou životnost a vysokou kvalitu, nabízí se vám grily Weber s padesátiletou zárukoku. Značka se pyšní dlouhou historií a bohatými zkušenostmi ve světě grilování.

[Video] Podívejte se na popis plynového grilu Weber. Zjistíte, na jakém principu funguje patentovaná metoda odvádění tuku a šťáv:

2

Jaké používat pomůcky?

Jistě znáte pořad Šéf na grilu v podání kuchaře Zdeňka Pohlreicha. I Zdeněk používá vedle kvalitních surovin různé grilovací pomůcky. Dáme vám několik tipů na praktické nástroje, které zajistí, aby se ryby při obracení nerozpadly, aby zelenina nepropadla roštem, abyste snadno otočili maso a další. Základním vybavením je grilovací náčiní zahrnující lopatku s dlouhou rukojetí pro snadné nabírání pokrmů, kleště pro obracení masa a vidlice pro napíchávání brambor a dalších potravin. Mezi pomůcky spadají také špízové grilovací jehlice, na které napícháte maso a zeleninu dle libosti a necháte grilovat nad rozehřátými uhlíky. Speciálním příslušenstvím jsou rošty pro různé druhy masa – na ryby, steaky, mleté maso. Přes držák na rybu a zeleninu nepropadne křehká ryba ani drobná zelenina. Grilovací rošt může nahradit litinový či keramický tál, na kterém připravíte omeletu, míchaná vejce a garnáty. V lisu na hamburgery přichystáte pravé hamburgery s mletým masem. Možností je nespočet, stačí si jen vybrat.

[Video] Podívejte se na popis podpalovače Weber Starter. Zjistíte, jak může být zapálení dřevěného uhlí jednoduché a přesné:

3

Jak grilovat?

Velmi důležité je použít dostatečné množství dřevěného uhlí. Vzdálenost mezi grilovaným pokrmem a žhavým uhlím by měla být maximálně deset centimetrů, čímž docílíte rovnoměrného dopečení grilovaných pochoutek. Pakliže žádáte dvouzónové vyzařování tepla, je důležité správné rozložení dřevěného uhlí. Zde nastává ke kombinaci přímého tepla (grilované jídlo opékané nad hořícím uhlím) a nepřímého tepla (grilované jídlo opékané na okraji grilu). Přímo nad žhavými uhlíky se grilují tenké a malé kousky, které se pečou pouze krátkou dobu. Jedná se například o hamburgery, steaky, filety, plody moře a zeleninu. Nepřímé teplo se využívá při grilování masa vcelku, kuřete a dalších jídel, jež se mají péct delší dobu.

Stačí si koupit kvalitní grily Weber se zárukou 50 let, vhodné grilovací pomůcky, lahodné suroviny a vrhnout se na grilování. Inspiraci můžete hledat právě v pořadu Šéf na grilu. Na pokrmech si pochutná celá rodina i přátelé.

[Video] Podívejte se na základní rady pro bezpečné grilování. Zjistíte, jak správně gril rozpálit, uhasit a vyčistit:

Tipy

Vyzkoušejte recepty na osvědčené grilovací marinády od naší redaktorky Mirky.

Recepty na marinády k nalezení ZDE: Jak si připravit marinády na grilování – RECEPTY

Autor: chiquita
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak vybrat gril | rady
Jak vybrat gril | rady
Jak vybrat gril | rady. Jak vybrat gril? Uvažujete nad koupí grilu, ale nevíte si rady, který si v takové nabídce grilů vybrat? Pak vám možná pomůžou…
Jak si vybrat gril | rady
Jak si vybrat gril | rady
Jak si vybrat gril | rady. Základní rady jak vybrat gril, na které je dobré při koupi nového grilu pamatovat. Uvažujete o plynovém grilu, elektrickém…
Jak čistit ekokůži
Jak čistit ekokůži
Jak čistit ekokůži | rady a tipy. Ekokůže si získává díky svým vlastnostem stále více příznivců. Používá se zejména při výrobě nábytku, kde nahra…
Jak vybrat robotický vysavač | tipy
Jak vybrat robotický vysavač | tipy
Jak vybrat robotický vysavač | tipy. Robotický vysavač je výmysl 21. století, jehož existenci nejvíce ocení hospodyňky a všichni ti, kdo chtějí mít za…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.