Přejít k hlavnímu obsahu

Jak si připravit marinády na grilování | recepty

Jak si připravit marinády na grilování | recepty. Ke grilování neodmyslitelně patří marinády. S jejich pomocí vytvoříme ze stejného druhu masa pokrmy různých chutí a vůní. Marinovat se dají i některé druhy zeleniny, k nejoblíbenějším patří lilky a cukety. Vyznačují se tím, že zcela přijmou chuť koření a surovin, ve kterých byly naloženy. Při přípravě marinád přednostně používáme čerstvé bylinky – dodají skvělou chuť a aroma.

Co je potřeba

  • bylinky
  • olej, nejlépe olivový, ale může být i jiný
  • česnek
  • víno
  • pivo
  • hořčice
  • skořice
  • paprika a další podle chuti
1

Z pěstovaných bylinek se uplatní především tymián, rozmarýn, šalvěj, máta, bazalka, saturejka aj. Nevyhýbáme se ani divoce rostoucím bylinkám, vhodná je mateřídouška, medvědí česnek, česnáček, šťovík. Bylinky před použitím rozdrtíme v hmoždíři. Pokud ho nevlastníme, natrháme lístečky na malé kousky a ty vidličkou rozetřeme se solí. Rozetřené bylinky ihned zalijeme trochou oleje, aby nepřišly o svou vůni. Dalšími přísadami do marinád jsou např. pivo, víno, česnek, worcester, meruňková marmeláda, med a mnoho dalších. Maso na grilování se nechává v marinádě přes noc odležet. Není to pravidlo, pokud budete marinádou maso na grilu potírat, bude výsledek srovnatelný. Níže Vám přináším pár mých vlastních, osvědčených a u mých blízkých velmi oblíbených receptů na marinády.

2

Meruňková marináda

  • 12 dkg meruňkové marmelády
  • 1 dl meruňkového džusu
  • 1 lžíce hořčice
  • 6 lžic worchesterské omáčky
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 stroužek česneku
  • 1/2 lžičky zázvoru
  • pepř, sůl
3

Bylinková marináda s vínem

  • 125 ml červeného vína
  • 125 ml oleje
  • 1 stroužek česneku
  • bylinky (rozmarýn, tymián, bazalka, šalvěj)
  • sůl, pepř
4

Jogurtová marináda

  • 2 malé bílé jogurty
  • 1 lžíce kečupu
  • 1 lžíce oleje
  • 1 lžička pálivé papriky
  • 1 lžička sojové omáčky
  • sůl, bazalka
5

Pivní marináda

  • 1 pivo
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžíce hořčice
  • 1 lžíce sojové omáčky
  • chilli, sůl
6

Hořčicová marináda

  • 4 lžíce oleje
  • 2 lžíce kečupu
  • 1 lžíce kremžské hořčice
  • 5 stroužků česneku
  • 1 lžíce sojové omáčky
  • bazalka
  • paprika, kari sůl, pepř
7

Univerzální bylinková marináda

  • petržel, majoránka, oregano
  • trochu šalvěje
  • 2 stroužky česneku
  • polovina najemno pokrájené cibule
  • na špičku nože drcený kmín
  • půl lžičky červené papriky
  • půl lžičky chilli
  • 5 lžic oleje
  • 1 lžíce kečupu
  • pepř, sůl
8

Skořicová marináda

  • 1 lžička skořice
  • 1 lžička nového koření
  • 1 lžička tymiánu
  • 1 lžička cukru
  • špetka muškátového květu
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce najemno nakrájené cibule
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžíce octa
  • sůl, pepř, chilli
Autor: Mirka K. | Zobrazit autorská práva

foto archiv Mirka K.

Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Obrázek není k dispozici
Jak udělat rybí špízy s krevetami
Pro opravdové milovníky moře a letního grilování. Uděláme si chutné rybí špízy s krevetami! Recept je více než jednoduchý, zvládneme ho snadno. Stačí…
Obrázek není k dispozici
Jak udělat grilovaný rumsteak
Recept na grilovaný rumpsteak. Rumpsteak - romsteak, je steak z vysokého roštěnce ve Francii zvaného culotte. o různé velikosti, respektive síle. Ve F…