Přejít k hlavnímu obsahu

Jak vybrat klimatizaci | rady

Jak vybrat klimatizaci | rady

Jak vybrat klimatizaci | rady. Díky klimatizaci můžete v létě ve svých domovech nalézt příjemné útočiště ochráněné před vedrem. Klimatizace představuje dnes už naprostou samozřejmost v obchodech, ale i mnoha kancelářích. Čím dál více se u nás klimatizace začíná zabydlovat i v běžných domácnostech. Chcete si pořídit klimatizaci? Poradíme vám, čeho si při jejím výběru všímat.

Co je potřeba

• Znát velikost místnosti, bytu, domu
• Jaký typ klimatizace chcete
• Jestli chcete jen chladit, anebo i topit
• Tento návod na správný výběr klimatizace
• Peníze
• Internet

1

Před koupí klimatizace si musíte důkladně promyslet, do jakých prostorů (a kolika) chcete klimatizaci pořídit. Všeobecně se doporučuje klimatizaci namontovat všude tam, kde jsou obytné prostory, (předsíň, chodbu, koupelnu a toaletu nepočítejte, tam je zbytečná). Podle velikosti prostorů si pak budete muset vybrat tu správnou velikost klimatizace s přiměřenou výkonností. Výkon klimatizace je velice důležitý a významně ovlivňuje správné chlazení. Čím větší místnost potřebujete chladit anebo vytopit, tím větší výkon klimatizace potřebujete. Ale pozor! Pokud si pořídíte klimatizaci s větším výkonem, než je potřeba, bude se často zapínat a prostor bude přespříliš chlazený. Špatná je také volba klimatizace s příliš malým výkonem na větší prostor, zde dochází ke špatnému ochlazení prostoru. V obou případech dochází i k nadměrné spotřebě elektrické energie, a proto vybírejte klimatizaci pečlivě podle velikosti dané místnosti. Všeobecně se správný výkon vypočítá podle změření velikosti místností. Je zapotřebí, aby se každá místnost počítala zvlášť a to v metrech čtverečních. Potřeba výkonu se zde udává v jednotkách BTU.

A Základní klimatizací je ta s 5000 BTU.
BMístnost o velikosti 9 – 14 metrů čtverečních potřebuje klimatizaci s BTU 5000.
C Místnost 14 – 23 metrů čtverečních by pak měla mít klimatizaci o 6000 BTU.
DMístnost o velikosti 23 – 32,5 metrů čtverečních potřebuje klimatizaci s hodnotou 7000 BTU.
EV místnosti do 45 metrů čtverečních potřebujete klimatizaci s 8000 BTU.
FK prostorám nad 75 metrů čtverečních připočtěte dalších 1000 BTU a dále na každých 15 metrů čtverečních + dalších 1000 BTU.
GV případě klimatizace kuchyně, připočtěte k základu metrů čtverečních + dalších 4000 BTU.
HV případě, že se v prostoru stabilně pohybují a žijí více než dvě osoby, je nutno za každou osobu přičíst 600 BTU.
IVýsledek vynásobte kvocientem 1,1 v případě, že jde o prosluněnou místnost, jestliže tomu tak není, tak ji vynásobte kvocientem 0,9.
JKonečné vypočítané číslo představuje potřebný výkon klimatizace.
2

V dalším bodě je nutno si ujasnit, jaký typ klimatizace chcete. Na výběr přitom máte hned několik klimatizací. Mobilní klimatizace je nejjednodušší a nejlevnější. jak už název napovídá, klimatizace je přenosná. Mobilní klimatizace stojí na kolečkách. Jejím negativem je poměrně velká hlučnost. Montovaná klimatizace vyžaduje odbornou montáž, kterou provede specializovaná firma. Tato klimatizace může být více začleněna do designu interiéru, může být namontovaná na stropě, na stěně, pod stropem anebo v části okna. Montovaná přitom může být také dělená, kdy externí jádro naleznete z vnější strany domu (na zdi anebo na střeše) a uvnitř pak naleznete chladící jednotku, těchto jednotek přitom může být i povícero. SPLIT – klimatizace zajišťuje tichý provoz, protože kompresor a kondenzátor je umístěn na vnější straně domu. V případě, že chcete ušetřit, vyberte si klimatizace MULTI-SPLIT, která umožňuje více vnitřních jednotek. Je to ekonomické a úsporné. Okenní klimatizace jsou mezníkem mezi mobilní a montovanou klimatizací. Venku je namontován kompresor a kondenzátor a uvnitř je ta část, která již nehlučí.

3

Při výběru klimatizace se u prodejce zajímejte, jaká je dostupnost náhradních dílů, náročnost údržby, jaký servis klimatizační jednotka vyžaduje, a jak probíhají opravy přístroje.

4

Pořiďte si klimatizaci s časovačem. Časovač je velice praktickým zařízením klimatizace, který vám velice usnadní proces chlazení interiéru. S pomocí časovače si můžete přesně nastavit spuštění jednotky na určitou hodinu a dokonce i to, za jak dlouho se má vypnout. Můžete si tak přesně načasovat chlazení místnosti na dobu, kdy třeba přijdete z práce domů. Pozitivní také je možnost dálkového ovládání klimatizace.

5

Jakou chcete klimatizaci, která jen chladí anebo která i topí? Obojí je možné. Klimatizace, která dokáže také topit, umí ušetřit peníze.

6

Klimatizaci také vybírejte podle jejího designu. V dnešní době je možné vybrat si takovou klimatizaci, která vám bude zapadat do interiéru.

7

Nakonec, až si vyberete typ klimatizace, porovnejte různé nabídky a jejich ceny. Na trhu pořídíte jednoduché mobilní klimatizace za cca 8 500 korun. Okenní klimatizace vás pak vyjde na cca 15 000 korun. Za klimatizace SPLIT a MULTI-SPLIT zaplatíte až na 50 000 korun, ale jde o rentabilní investici.

Autor: chorche
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak vybrat sušičku prádla | rady
Jak vybrat sušičku prádla | rady
Jak vybrat sušičku prádla | rady. Sušička prádla se pro někoho může jevit jako zcela zbytečný výdobytek moderní doby, ale všude tam, kde není prostor…
Jak vybrat indukční varnou desku | rady
Jak vybrat indukční varnou desku | rady
Jak vybrat indukční varnou desku | rady. V současné době máte na výběr z celé řady různých varných ploch a desek. Koupit si můžete klasické plynové sp…
Jak používat klimatizaci | rady
Jak používat klimatizaci | rady
Jak používat klimatizaci | rady. Letní vedra vás zmáhají již několik dní? Ten, kdo má klimatizaci, má vyhráno. Klimatizace je efektivní nástroj, když…
Jak vybrat kuchyňskou digestoř | rady
Jak vybrat kuchyňskou digestoř | rady
Jak vybrat kuchyňskou digestoř | rady. Odsavače par se do panelákových kuchyní začaly budovat sice už před iks lety, ale až v poslední době jsou velic…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.