Přejít k hlavnímu obsahu

Jak správně uspořádat vybavení pokojíčku pro vaše miminko

07. Říjen 2019
Jak správně uspořádat vybavení pokojíčku pro vaše miminko

Dětský pokojíček je místem, kde vaše děťátko bude trávit největší část dne po vašem návratu z porodnice, a kde se o vaše miminko budete starat. Je proto důležité ho uspořádat účelně a prakticky.

1

Postýlka

Pro správný vývoj dítěte se vyplatí investovat do dřevěné postýlky s roštem. Kvalitní postýlka vydrží dítěti až do tří let, takže stojí za to si připlatit pár set korun za lepší užitné vlastnosti. Určitě oceníte polohovatelný rošt, který můžete posouvat níž, jak dítě roste. Vyndavací příčky a sklápěcí postranice jsou praktické zejména pro větší miminka, aby se vám pohodlněji zvedala. Oceníte i kolečka, aby mohl s postýlkou manipulovat jen jeden člověk. Šuplík na věci bývá většinou úzký a níže položený, což nemusí být úplně praktické. Postýlku raději složte pár týdnů předem, aby v místnosti nečpěl nátěr laku a umístěte ji co nejblíže té svojí, abyste měli k dítěti lepší přístup. Nad postýlkou by neměly být žádné poličky ani ostré světlo. Kolem postranic uvažte textilní mantinely, aby se děťátko při převalování neuhodilo do hlavičky. Matraci u hlavičky trochu vypodložte, aby nebyla úplně rovná.

2

Přebalovací pultík

Tenhle kus nábytku budete využívat asi jen po několik měsíců. Pokud je vaše miminko větší nebo pokud byste např. kvůli císařskému řezu neměla zvedat nic těžkého, bude se vám však hodit. Pultík by měl být stabilní, s mantinely na horní desce a měl by být vyšší než běžný stůl. Zkuste vybrat takový, který má dost úložného prostoru na plenky a rezervní oblečení. Později ho můžete využít k uskladnění hraček. Vedle pultíku se hodí dát odpadkový koš a koš na špinavé prádlo.

3

Vanička

Vašeho drobečka můžete koupat klidně v obyčejném umyvadle, ale pokud na to budete sami, je vanička bezpečnější. Určitě kupte do vaničky lehátko, aby se děťátko neuhodilo při koupání do hlavy. Textilní lehátka jsou praktičtější než tvrdá plastová kvůli pohodlí děťátka.

4

Oblečení

Už při nákupu myslete na to, jak budete dítě oblékat. Ušetříte si spoustu stresujících chvil při zápasu s úzkými rukávy nebo příliš malým výstřihem na hlavičku. Nejpraktičtější jsou „dupačky“ s rozepínáním vepředu, které nebudete muset dítěti přetahovat přes hlavu. Oblečení ve stylu „malý dospělák“ je sice hezké, ale pozor, aby dítě někde netlačilo. Zvlášť chlapečkům nedělá těsné oblečení z tuhé látky moc dobře. V pokojíčku je dobré mít zásobu čistého oblečení co nejblíže místa, kde budete dítě přebalovat.

5

Hračky

Pro kojence jsou nejpřitažlivější takové, které vydávají různé zvuky, hýbou se nebo jsou příjemné na omak. K zavěšování pohyblivých kolotočů se hodí nebesa nad postýlkou. Až se vaše děťátko začne rozhlížet kolem, aspoň se nebude nudit. Pokud selžou všechny uspávací strategie a hračky, zkuste relaxační hudbu z CD přehrávače.

6

Chůvičky a monitory dechu

Chůvičky přenášejí zvuk z postýlky vašeho dítěte na váš přijímač až do vzdálenosti několika set metrů. Malé miminko ale stejně nemůžete nechat samotné, je tedy otázkou, zda jsou prakticky využitelné. Pokud jste ve vedlejší místnosti, děťátko uslyšíte i bez chůvičky. Pokud s ní však budete klidnější, kupte si ji. Monitor dechu je zařízení, které sleduje pravidelnost dýchání vašeho děťátka a při zaznamenání dlouhé pauzy nebo nepravidelností spustí alarm. Jde o účinný způsob, jak minimalizovat riziko syndromu náhlého úmrtí nebo udušení. Monitor se dá zapůjčit, ale koupení nového vás vyjde skoro nastejno a alespoň budete mít jistotu, že zařízení je plně funkční.

|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak účelně upravit dětský pokoj | tipy
Jak účelně upravit dětský pokoj | tipy
Jak účelně upravit dětský pokoj | tipy. Dětský pokoj je pohádkovým světem dítěte, kde tráví mnoho času a kde se cítí dobře. Je to za předpokladu, kdy…
Jak vybrat dětskou postýlku | tipy
Jak vybrat dětskou postýlku | tipy
Jak vybrat dětskou postýlku | tipy. Máte miminko a chcete pro něj to nejlepší. Místem, kde by mělo být miminko v naprostém bezpečí, je dětská postýlka…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.