Přejít k hlavnímu obsahu

Jak si vybrat penzijní fond | rady

Jak si vybrat penzijní fond | rady

Jak si vybrat penzijní fond | rady. Český finanční trh je na penzijní fondy poměrně bohatý, celkem jich u nás působí jedenáct. Penzijní fondy se specializují na nabízení penzijního připojištění, které nemůže poskytovat žádná jiná instituce v České republice. Spoření na penzi je dlouhodobá záležitost, díky níž může být důchodový propad při odchodu do penze o něco menší. Je ale důležité, abyste si vybrali opravdu spolehlivý fond, který vám bude co nejvíce vyhovovat.

Co je potřeba

přístup k internetu
plnoletost
trvalý pobyt na území ČR, popř. EU

1

Než se rozhodnete začít si spořit na důchod pomocí penzijního připojištění u konkrétního penzijního fondu, podívejte se na ekonomické údaje a výroční zprávy vybraného fondu a porovnejte je s údaji konkurenčních společností. Celkové množství majetku (vlastněného v jakékoli formě), tedy aktiva, může být poměrně dobrým ukazatelem toho, jak si penzijní fond vede ve srovnání s ostatními fondy. Vysoká částka celkových spravovaných aktiv může být vodítkem k tomu, že je vybraný fond poměrně bohatý na klienty a můžete předpokládat, že na trhu má už i určitou tradici. Na internetu lze najít také poměrně přehledně zpracované údaje o tom, jak se daný fond vyvíjel od dob počátku jeho působení, co se týče např. počtu klientů nebo celkových spravovaných aktiv. Užitečné je podívat se rovněž na zdroje krytí majetku fondu. Jak velkou část tvoří prostředky účastníků penzijního spoření a kolik jiné závazky.

2

Štěstí přeje připraveným, a proto vám radím, abyste do pečlivého zvažování zapojili také trochu matematiky. Odečtěte si od celkových spravovaných aktiv (viz bod 1) všechny závazky, které má fond vůči svým klientům. Jde o peníze, které fond získává od účastníků penzijního připojištění, a které musí svým klientům po uplynutí doby splatnosti penzijního připojištění vyplatit. Tyto údaje opět naleznete na webových stránkách jednotlivých fondů. Penzijní fondy na svých serverech (většinou v sekcích „ke stažení“) zveřejňují zprávy o svém hospodaření, kde najdete přehledné informace o tom, jak se jednotlivým fondům meziročně daří a jaký je jejich zisk. Získáte tak obrázek o tom, jak moc je fond sám o sobě bohatý.

3

Vodítkem při výběru toho správného penzijního fondu může být také informace o rozložení (diverzifikaci) jeho portfolia. Penzijní fondy mohou penězi, které si u nich účastníci penzijního připojištění uloží, investovat, a to jak do dluhopisů, podílových listů či jiných cenných papírů, ale také například do nemovitostí. Zákon v této souvislosti určuje limity, které s diverzifikací portfolia, tedy s rozložením a umístěním finančních prostředků fondu, souvisí. Jedná se například o to, kolik procent hodnoty svého majetku může fond investovat do cenných papírů jednoho emitenta nebo o to, opět procentuálně vyjádřeno, kolik svých prostředků může vlastnit v podobě movitých či nemovitých věcí.

4

Pokud stojíte před volbou, která úzce souvisí s vašimi financemi a co více – může je také ovlivnit, určitě není dobré svůj výběr uspěchat. To platí dvojnásob, jedná-li se o rozhodnutí týkající se nějaké dlouhodobé záležitosti, jako je například volba penzijního spoření respektive volba penzijního fondu. Proto je dobré podívat se rovněž na strukturu akcionářů uvažovaných fondů. Informujte se o samotných akcionářích, minimálně těch s největším podílem, zaměřte se především na jejich hospodaření, ziskovost, a to i z dlouhodobého hlediska, popřípadě také na zdroje krytí jejich majetku.

Tipy

Na internetu jsou rovněž k nalezení auditorské zprávy, které vám mohou poskytnout větší jistotu o tom, jestli fungování a ekonomická činnost vybraného fondu je správná a průkazná.

|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak si spořit na důchod | rady
Jak si spořit na důchod | rady
Jak si spořit na důchod | rady. Penzijní připojištění, důchodové fondy, spoření na důchod... Který finanční produkt pro spoření na důchod si vybrat? N…
Jak vybrat spořící účet | rady
Jak vybrat spořící účet | rady
Jak vybrat spořící účet | rady. ING konto spořící účet, Axa spořící účet, Air Bank spořící účet, spořící účet Wüstenrot, ČSOB spořící účet nebo spoříc…
Jak žádat o starobní důchod | rady
Jak žádat o starobní důchod | rady
Jak žádat o starobní důchod | rady. Starobní důchod u nás dostane každý, kdo má odpracováno minimálně 25 let – do odpracovaných let se u žen nebo mužů…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.