Přejít k hlavnímu obsahu

Jak poznat, že je čas na nové zimní pneumatiky

Jak poznat, že je čas na nové zimní pneumatiky

Otázka, kterou většina z nás řeší každý podzim. Měl bych si pořídit nové zimní pneu, nebo moje současné pneumatiky jsou ještě v „pohodě“? Zimní pneumatiky mají zásadní vliv na bezpečnost jízdy, proto v tomto případě zbytečně nehazardujte a před zimní sezónou promyslete, zda nepotřebujete nové. Ukážeme vám, podle čeho to snadno poznáte.

Co je potřeba

V České republice platí povinnost mít obuté zimní pneumatiky od 1. listopadu do 31. března, pokud je vozovka pokryta souvislou vrstvou sněhu, ledu nebo námrazy, případně lze předpokládat, že se na silnici tato vrstva může vyskytnout. Určitě ale nenechávejte nákup zimních pneumatik až na listopad. Zaprvé servisy bývají v tuto dobu dost plné a zadruhé nikdy nemáte jistotu, jestli nepřijde zima dřív. Mějte zimní pneu připravené v dobrém stavu dříve!

1

Kontrola, kontrola a zase kontrola

Nejdříve ze všeho pneumatiky důkladně zkontrolujte. Pokud naleznete závady (propíchnutí, nerovnoměrné opotřebení či jiné poškození), pak není co řešit a je na čase koupit nové. Stejně tak, pokud je pneumatika zpuchřelá nebo na ní jsou boule. Nezapomeňte taky na správný tlak huštění. V opačném případě vám hrozí, že si pneumatiky poškodíte.


Další věc je hloubka dezénu. Zákonem stanovená minimální hloubka dezénu je u zimních pneu 4 mm. Hloubku zjistíte buď měrkou, nebo v kterémkoli servisu.

 

2

Pneumatiky nezrají jako víno

I když se vnější znaky pneumatiky zdají v pořádku, tak přihlédněte také k jejich stáří. Obecně se nedoporučuje používat výrazně starší pneumatiky (přes 5 let). Skladování, zejména to špatné, má totiž také vliv na jízdní vlastnosti pneumatik.

Jejich stav je také přímo úměrný počtu najetých kilometrů, stylu jízdy a také terénu. Toto byste měli vzít v úvahu nejen při kontrole, ale i při rozhodování, kolik do nových pneumatik investovat.


Platí však jedno, nové, i kdyby nejlevnější zimní pneu je lepší, než staré a opotřebované. Nepodceňujte však jejich výběr, nevyplatí se to.

Autor: redakce
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak vybrat zimní pneumatiky | rady
Jak vybrat zimní pneumatiky | rady
Jak vybrat zimní pneumatiky | rady. Vzhledem k zákonům v naší zemi musí být vozy po zimní období vybaveny zimními pneumatikami. Ty díky svým…
Jak zabezpečit auto proti krádeži | rady
Jak zabezpečit auto proti krádeži | rady
Jak zabezpečit auto proti krádeži | rady. Počet krádeží vozidel každým rokem narůstá a pokud chcete mít klidnější spaní, tak je zapotřebí do vozu nain…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.