Přejít k hlavnímu obsahu

Jak udělat domácí polévkové nudle | recept

12. Srpen 2022
Jak udělat domácí polévkové nudle | recept

Domácí polévkové nudle | recept. V dnešním článku se dočtete, jak si doma vyrobit zavářkové těstoviny do polévek tak, jak je dělaly naše babičky. Dnes již máme možnost vybrat si ze širokého sortimentu hotových nudlí, písmenek, hvězdiček a všemožných jiných tvarů v obchodech. Jistě se tedy ptáte, proč  něco tak obyčejného vyrábět doma? Proč? Třeba z nostalgie, pro připomenutí krásných chvil z dětství, kdy každou neděli maminky nebo babičky sušily pláty nudlového těsta do sváteční polévky. A mimo jiné, domácí nudle jsou chuťově stejně nejlepší a pro spořivé – také nejlevnější.

Co je potřeba

  • 350 g hrubé mouky
  • 2 celá vejce
  • 60 g vody
1

Na vál si připravte všechny potřebné suroviny. Asi třetinu mouky dejte stranou, zbytek nasypte na hromádku a uprostřed vytvořte důlek. Vodu odvažuji, ale podle pouček by mělo 60 g vody odpovídat 60 ml.

2

Ve sklenici s vodou vidličkou rozšlehejte obě celá vejce. Postupně přisypávejte mouku, kterou jste si odložili stranou. Vymíchejte těstíčko. Těstíčko přidejte k mouce na válu a nejprve pomocí nože a pak rukama vypracujte tužší těsto. Nějakou chvilku to potrvá. Správně vypracované těsto se nelepí na ruce. 

3

Těsto rozdělte na 3 části a z každé utvořte bochánek. Přikryjte je miskou a nechte asi 10 minut odpočívat.

4

Po krátkém odpočinku jednotlivé bochánky rozválejte na tenké placky. Placky nechte asi hodinu odpočívat na čisté utěrce. Pak je nakrájejte na pruhy a ostrým nožem krájejte tenké nebo široké nudle. Nudle můžete ihned zavářet do polévky nebo usušit a uskladnit v uzavřené nádobě. Z tohoto základního těsta můžete ze širokých nudlí nakrájet i drobné flíčky do polévek.

Tipy

Výroba domácích nudlí není složitá, jen chce trochu síly na rozvalování a cviku na krájení. Vše si můžete ulehčit strojkem na nudle. Bývá za akční nepříliš vysokou cenu.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.